Dette er tekstversionen af Mindestenen, Vejle Sygehus
Klik her for at komme til den grafiske version af Mindestenen, Vejle Sygehus

Forside - Læs op - Sitemap


Mindestenen, Vejle Sygehus


Lidt historie

Mindestenen, der står i Rosenhaven ved Vejle Sygehus' hovedindgang, er rejst til ære for de to overlæger Johannes Buchholtz og Paul Fjeldborg. I Anden Verdenskrigs sidste dage likviderede værnemagten de to herre.

Stenen blev afsløret den 26. marts 1946 - et år efter likvideringen - da en indsamlingskomité havde sørget for pengene fra byens indbyggere og efterfølgende foranlediget stenen opstillet.

Der huserer et par varianter af historien. En af dem lyder, at de belv skudt tidligt om morgenen som hævn for modstandsbevægelsens likvidering af en stikker, der blev skudt ned foran Grand Hotel i Vejle i begyndelsen af februar 1945.

I første omgang blev den sårede stikker reddet af læger på Vejle Sygehus, men under sin indlæggelser forsøgte modstandsfolkene endnu en gang, og det lykkedes at slå stikkeren ihjel.

Drabet fik Gestapo til at beordre hævn, og det gik ud over de to kendte overlæger, som begge blev skudt og dræbt i deres hjem. Efter sigende skulle chefen for Røntgenafdelingen - overlæge Jørgensen - også dræbes, men han var lykkeligvis bortrejst. Efterfølgende levede lægerne på Vejle Sygehus under jorden, når de ikke var på arbejde.

Dengang stod stenen på græsplænen foran funktionærboligen, men har i en årrække - som følge af sygehusudvidelser - stået ved vejen mellem bygningerne T og E.

I september 2007 blev den 9 tons tunge sten endnu engang flyttet - til sin nuværende placering i Rosenhaven, hvor den nu får den plads den fortjener.

 

Billeder fra flytningen af den 9 ton tunge mindesten

 

billede 1 - sten flyttes på lastbil
billede 1 - mindesten på lastbil
billede 3 - stenen er klar til at kører
billede 3 - stenen nedsættes i ny placering
billede 5 - stenen sænkes på plads
billede 6 - en hjælpende hånd ......

 

billede 7 - Her skal den så stå fremover
billede 8 - På plads .... mange timer senre

 
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk