Dette er tekstversionen af Lab Nyt 1/2017 B-Fosfatidylethanol (B-PEth)
Klik her for at komme til den grafiske version af Lab Nyt 1/2017 B-Fosfatidylethanol (B-PEth)

Forside - Læs op - Sitemap


Lab Nyt 1/2017 B-Fosfatidylethanol (B-PEth)


Fra 1. februar 2017 udføres analysen B-Fosfatidylethanol (B-PEth).

PEth er et abnormt phospholipid som kun dannes i humane cellemembraner når der er ethanol tilstede. PEth er derfor en direkte markør for alkoholindtag og den diagnostiske specificitet er teoretisk 100 % idet PEth kun dannes når man indtager alkohol. Ved regelmæssig forbrug af alkohol ophobes PEth i de røde blodlegemer og jo højere forbrug des højere bliver koncentrationen. Halveringstiden for PEth er omkring 4 dage og PEth kan derfor måles i blodet flere uger efter endt alkohol indtag. Flere studier har vist signifikant korrelation mellem selvrapporteret alkoholindtag og PEth niveau bestemt i fuldblod. PEth har desuden vist sig som en bedre biomarkør for alkoholindtag end mere indirekte mål, såsom Kulhydratfattigt Transferrin (CDT) og Gamma-Glutamyltransferase (GGT), samt andre traditionelle leverenzym analyser.

PEth ekstraheres fra fuldblod med isopropanol, hvorefter PEth analyseres ved ultra performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS).

Reference interval:

B-Fosfatidylethanol (B-PEth) Alkoholforbrug
< 0,05 0-5 genstande / uge
0,05 - 0,30 6-25 genstande / uge
˃ 0,30 > 25 genstande / uge


Eventuelle spørgsmål rettes til
Overlægerne ved Biokemi og Immunologi, Vejle Sygehus via sekretariatet, tlf. 79 40 65 06

Med venlig hilsen
Biokemi og Immunologi, Sygehus Lillebælt

 

 




Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk