Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Oftest stillede spørgsmål efter operationen

Er det normalt at opleve smerter og hævelse i ryggen efter operationen?

Ja. Efter operationen er det ikke usædvanligt, at du kan opleve forværring af de smerter og gener, du oplevede før operationen. Der kan også være nye smerter fra operationssåret, og der kan opstå hævelse som følge af operationen og irriterede nerver. Smerter og hævelse vil aftage, efterhånden som kroppen gennemgår den naturlige helingsproces, som tager typisk 2-7 dage. Der kan dog gå uger eller måneder, før nervevævet er helet, og dine muskelspændinger er løsnet op.

En ispose på operationsstedet kan virke smertelindrende. Mange har glæde af afspændingsøvelser, hvor du lægger dig og slapper helt af. Sæt gerne musik på. luk øjnene og vær opmærksom på, at du får slappet helt af i alle muskler.

Det er vigtigt, at du finder en god balance mellem at slappe af og være aktiv. Både hvile og aktivitet bør ske i små portioner – hellere mange små hyppige hvil af 20-30 min. flere gange dagligt end et langt hvil midt på dagen. På samme måde med aktivitet bør du gå mange korte ture i stedet for en lang. Vær opmærksom på at hverken genoptræningsøvelser eller andre aktiviteter må fremkalde stærke smerter. Du skal respektere din smertegrænse og mærke efter, om det er tid til at stoppe.

 

Må jeg trappe hurtigere eller langsommere ud af medicineringen?

Ja. Det skema du har fået udleveret ved udskrivelsen er vejledende. Hvis du oplever mange smerter, og du synes, at udtrapningen går for hurtigt, må du gerne blive et par dage ekstra på den nuværende dosis. Omvendt kan du også trappe hurtigere ud, hvis du ikke oplever smerter.

Du bør fortsætte med Pinex-tabletter (= Pamol, Panodil), så længe du er under udtrapning. Du kan have behov for afføringsmiddel, mens du tager Ketogan. Dette fås i håndkøb på apoteket. 

OBS! Der er større risiko for at få abstinenser, hvis du trapper hurtigere ud end vist i udtrapningsskemaet.

 

Kan jeg få abstinenser ved udtrapning af medicinen?

Ja. Hvis du får vanedannende medicin (oftest morfin eller morfinlignende stoffer) gennem længere tid, kan man ikke holde op fra den ene dag til den anden, uden at man får abstinenser. Abstinenser giver sig bl.a. til udtryk ved angst, influenzalignende symptomer, uro og rysten, rastløshed, diarre, øget svedtendens eller kuldskærhed.

Hvis du oplever abstinenser, skal du vente med yderligere nedtrapning til abstinenserne ved en dosis er forsvundet eller mindsket væsentlig. Abstinenser kan vare fra to til flere dage.

Se desuden den folder, du har fået udleveret om din operation, eller kontakt ambulatoriet (Rygkirurgi), hvis du er i tvivl.

 

Føler du dig fanget i en ond cirkel?

Hvis ja, stil dig selv disse tre spørgsmål:

  1. Gør du mere på gode dage og mindre på dårlige dage?
     
  2. Gør du mere, end du behøver?
     
  3. Stræber du efter at gøre andre tilpas?

Ofte føler man sig fanget i en ond cirkel, hvis du kan svare ’ja’ på et eller flere af disse spørgsmål. Anerkendelse er det første skridt på vejen til at slippe den onde cirkel. Anerkendelse handler ikke om at give op, men at anerkende at du har brug for mere kontrol med hensyn til, hvordan du håndtere dine smerter. Du skal være tålmodig og være klar over, at det nogle dage vil føles, som om man går to skrift tilbage.

Husk at tilpasse dit aktivitetsniveau, måske har du en tendens til at gøre for meget. Nøglen er at holde pause før du har brug for det, og tag én bid af gangen i stedet for det hele på en gang. Hvis du synes, det er svært, kan løsningen for dig være at lægge en enkel, timebaseret daglig eller ugentligt handlingsplan for dig selv.

Når du begynder at få det bedre, så bliv ikke fristet til at gøre for meget og indhente alt det tabte. Det kan øge risikoen for et tilbagefald.


Siden er sidst opdateret 04-07-2019.
Kontakt: Marianne Betzer Christensen og kursus4Sygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring