Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
Sygehus LillebæltTil Region SyddanmarkTil forsiden

Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhederpilHvad har du lyst til i dag?

Hvad har du lyst til i dag?

Sygehusmad handler om patienternes smag og appetit, og på Sygehus Lillebælt går køkkenpersonalet dagligt ud og taler med patienterne om maden for hele tiden at kunne justere og udvikle nye retter.

 

Livret

Hanne Nielsen (tv) og Jonna Pedersen i munter tone i forbindelse med dagens frokost.

 

Af Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

- Den der bakke er til en fru Andersen oppe på Hjertesygdomme, siger Sandra Møller Juhl, økonoma på Sygehus Lillebælt, mens hun går gennem køkkenet på Vejle Sygehus.

Bakken ser mikroskopisk ud i det enorme køkken, hvor der altid står 60 kg skrællede gulerødder klar, hvor frikadellemaskinen laver 5.000 frikadeller på en dag, og hvor gryderne ikke er 5- eller 10-liters men 400-liters. Fru Andersens bakke, som er speciallavet med retter uden gluten og laktose, er en del af det, et professionelt sygehuskøkken kan: Både lave mad i store mængder og i små særlige anretninger. Det hele handler om patienternes smag, behov og appetit. Og Sygehus Lillebælts mad falder i patienternes smag – det viser køkkenets egne undersøgelser, hvor over 90 procent af de indlagte er tilfredse med maden. Det er bare ikke nok for ambitiøse mad-folk.

- Vi finder hele tiden på nye retter, og vores koncept er, at vi laver hverdagsmad med et twist. Samtidig må vi ikke blive for vilde, og derfor er vi hele tiden ude at tale med patienterne om maden, fortæller Sandra Møller Juhl.

De grønne forklæder
Undersøgelserne, som køkkenet laver med jævne mellemrum, viser nemlig et generelt billede, men siger ikke noget om den enkelte ret. Derfor går ”de grønne forklæder” ud på afdelingerne ved spisetid.

- Patienterne er glade for at se os, for vi er dem, der kommer med det gode!, siger Jonna Pedersen og griner. Hun er såkaldt supervisor og går rundt på afdelingerne. På Hjertesygdomme er Lisbeth Vigsø på vej hjem efter tre dages indlæggelse.

- Jeg synes, maden er god, og jeg kan især godt lide alle de små retter, siger hun. Hendes medpatient ved frokostbordet, Sofie Nielsen, er også glad for maden, og for hende har besøget fra køkkenet også en anden betydning.

 

Livret
Jonna Pedersen har med sin daglige gang mellem patienterne et godt indblik i, hvad de kan lide og ikke lide, når madvognen kommer.
 
- Jeg kan så godt lide det udtryk, du kommer med, siger hun og kigger på Jonna Pedersen.

- Du er så glad og rolig. Og i går kunne jeg ikke selv bære bakken – så tog du den lige for mig, siger Sofie Nielsen.

Og begejstringen går begge veje.
- Det er så dejligt at være i kontakt med patienterne, og den dialog er enormt givende, siger Jonna Pedersen, for når hun har god kontakt med patienterne, får hun også alle de bemærkninger, patienterne ikke lige skriver ind i et spørgeskema: ”gulerodssuppen er tynd”, eller ”fiskefrikadellerne er for salte”. De kommentarer kommer med tilbage til køkkenet, hvor personalet trækker sammen og prøvesmager maden igen for at bedømme, om der skal ændres noget i opskrifterne. For det meste får Jonna Pedersen dog komplimenter på maden med hjem, for køkkenpersonalet kender patienterne godt. Og hvor læger og sygeplejersker kender afdelingerne på de sygdomme, de er specialiserede i, kender Jonna Pedersen og Sandra Møller Juhl dem på, hvilken slags mad patienterne bedst kan lide, og hvor meget de spiser.

På Vejle Sygehus ligger mange kræftpatienter og mange ældre, medicinske patienter, som generelt har mindre appetit, og de skal nødes til at tage lidt mere eller skal tilbydes lækre mellemmåltider som smoothies eller varm kakao med flødeskum. På Kolding Sygehus kommer derimod mange yngre, akutte patienter, som bliver opereret på skæve tidspunkter, eller som kommer ind for at føde.

- I Kolding er der brug for mad døgnet rundt, så det sørger vi for sammen med portørerne, og nogle afdelinger får også ekstra portioner, for eksempel Kvindesygdomme og fødsler. Kvinder, der har født, er sultne!, griner Sandra Møller Juhl.

Tal fra Sygehus Lillebælts køkken

  • 700 hovedmåltider hver dag, derudover mellemmåltider og alt gæstemad og personalemad
  • Bruger 1 mio. kroner på fløde om året
  • De fire bagere bager 16.852 rugbrød om året. Det svarer til 25.278 kg – over 25 tons.
  • Køkkenet laver årligt 144.560 portioner kartoffelmos, eller 2.780 portioner om ugen.

Siden er sidst opdateret 04-07-2017.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUH



Sygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt