Skip til primært indhold

Fødestuen er blevet shinet op

Otte fødestuer på Kolding Sygehus er blevet frisket op – med blandt andet nye møbler, musikanlæg og farver på væggene. Det er med til at berolige de fødende og deres partnere under fødslen.

Væggene er nymalede i beroligende farver. Der er elektroniske hyggelys og bløde, brune lænestole. Og stuen bærer præg af ro og hjemlig hygge.

De otte fødestuer på Kolding Sygehus er gennem det seneste halve år blevet renoveret og frisket op.
- Jeg synes, det er blevet rigtig godt, og vi er ret stolte af stuerne. Og de fødende og deres partnere bemærker også, at stuerne er pæne, fortæller Karina Lund, der er afdelingsjordemoder på Kvindesygdomme og Fødsler på Kolding Sygehus.

Fødestuerne, hvor 3300 fødsler hvert år finder sted, havde ikke været sat i stand i små to årtier, og det havde gennem årene ført til kommentarer fra nybagte forældre, som i tilfredshedsundersøgelser bemærkede, at stuerne var slidte og virkede gammeldags. Derfor søgte fødeafdelingen – og fik - to millioner kroner fra Region Syddanmark til at opgradere stuerne.

Trygge rammer hjælper under fødslen

Arbejdet begyndte omkring årsskiftet, og i september skete de allersidste forandringer, der nu har ført til otte totalrenoverede fødestuer, som står helt forandrede fra tidligere.
- Vores mål har været at skabe gode, trygge og indbydende rammer, hvor man som fødende føler sig hjemme. Vi ville gøre stuerne mindre kliniske og mere hyggelige, fortæller Karina Lund.

Og det er ikke kun sket for et syns skyld. For når vandet går, og en fødsel er i gang, producerer den kvindelige krop ve-hormonet Oxytocin, eller ”kærlighedshormonet”, som det kaldes, som skaber veerne.

Men hvis kroppen er stresset, bliver produktionen af hormonet sænket.
- Vi ved derfor, at det er vigtigt, at fødslen foregår under rolige, trygge rammer, og det har vi forhåbentligt skabt med de nyrenoverede fødestuer, forklarer Karina Lund.

Væggene er nu farvede henholdsvis blå, der signalerer styrke, og brun, som er den beroligende farve. Og på væggene hænger billeder og hylder af egetræ, hvorpå der står hyggelys. Der er også installeret døgnrytme- og stemningslys, som kan justeres, sådan som den fødende og partneren ønsker det.

Som en del af forandringerne har man også opfrisket et særligt partnerhjørne, hvor den fødendes partner eller ledsager kan sidde roligt i en brun, komfortabel lænestol under fødslen, der i nogle tilfælde kan vare ét døgn. Foran stolen, som flere partnere har været med til at udvælge, står et lille bord, og ved siden af stolen er fødesengen, hvorpå der ligger et sengetæppe.

Beroligende musik fra højtalere

Stuen byder også på en sofa, der kan slås ud, så både den fødende og partneren kan ligge, hvis de – for en stund – har lyst til at ligge side om side for at komme væk fra fødesengen. Ved siden af sofaen er der monteret et stort, hvidt badekar – og der er også en stof-slynge, der hænger ned for loftet, og en stor bold, som den fødende kan bruge, når smerterne skal dæmpes, og fødslen understøttes med bevægelse.

Samtidig er der installeret et musiksystem, der kører via bluetooth. På den måde kan den fødende og partneren høre musik – som for eksempel beroligende toner og melodier - fra højtalere, hvis de ønsker dette.

Medarbejderne på fødegangen har været opmærksomme på, at stuen – trods forandringerne, der signalerer hjemlig hygge – først og fremmest er en fødestue, der skal virke, når det virkelig gælder.
- Stuen er meget lidt sygehus-agtig, men den skal kunne virke på et splitsekund, hvis der er behov for det.

Så først og fremmest er stuen funktionel, og vi har også været opmærksomme på, at det ikke skal være besværligt at gøre den ren, siger Karina Lund.

Kontaktperson

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V