Skip til primært indhold

Rikkes liv blev totalt forandret, da hun faldt på fodboldbanen

23-årige Rikke Hauge har i årevis været invalideret af stærke smerter i armen efter, at hun faldt i en fodboldkamp. Men en ny behandling på Vejle Sygehus lettede smerterne.

Der var kun et par minutter tilbage af kampen, da Rikke Hauge gik ind i en tackling, der skulle vende op og ned på hendes liv.

Den 8. september 2013 var den dengang 15-årige odenseaner på banen for fodboldpigerne fra B1913, der mødte lokalrivalerne fra Næsby. Rikke Hauge stormede mod bolden, mens en modstander kom løbende fra den anden side.
- Vi kom begge med rigtig meget fart på, og ingen af os trak os, for vi ville begge have fat i den bold, husker hun.

Da hun nåede bolden, ramlede hun sammen med modstanderen – og faldt ned på jorden på sin venstre arm. Hun blev øjeblikkeligt overvældet af en voldsom smerte i armen, der kom i små, jagende stød.
- Det gjorde sindssygt ondt, og i løbet af den næste halve time blev den venstre hånd og store dele af armen nærmest mørkeblå, siger hun.

Ønsker det ikke for sin værste fjende

Rikke Hauge blev kørt på skadestuen, hvor lægerne dog kunne konstatere, at der ikke var noget brud, men at armen formentlig var kraftigt forstuvet, og hun blev derfor bedt om at holde armen i ro. Smerterne forsvandt dog ikke – de blev kun værre, som tiden gik - og de næste tre år blev teenagerens liv totalt forandret.

Hun fik konstateret tilstanden CRPS – eller “Komplekst Regionalt Smertesyndrom” – som forenklet beskrevet er en uforklarlig overreaktion i nervesystemet, hvor smerterne ikke står mål med den skade, som har forvoldt smerterne. Den rammer cirka 400 danskere hvert år. Hun var herefter igennem utallige samtaler, undersøgelser og behandlinger – i både Danmark og i Tyskland – uden at skiftende specialister kunne fjerne smerterne i armen.

For Rikke Hauge betød faldet på fodboldbanen, at smerterne blev invaliderende. Hun måtte droppe ud af gymnasiet på den allerførste dag, og en stor del af den vågne tid tilbragte hun i sin seng, mens hun fik hjælp af sin mor til selv mindre gøremål som at gå i bad eller at tage tøj på. Efterhånden fik Rikke Hauge at vide, at hun formentligt skulle lære at leve med smerterne.
- Det har været forfærdeligt, og jeg ønsker ikke, at min værste fjende skal opleve noget lignende. Jeg har virkelig været igennem meget. Jeg har en tvillingesøster og har kunnet se, hvor meget hun oplevede, og hvor meget jeg samtidig er gået glip af, fortæller hun.

En stor lettelse

I slutningen af 2016 kom hun tilfældigt i kontakt med en pige, som også havde CRPS, og som havde fået smertebehandling på Vejle Sygehus. Rikke Hauge kontaktede sygehuset og blev undersøgt af overlæge Christian Gerlif, som har mange års erfaring med at behandle nerveskader med lokalbedøvelse.

Lægen undersøgte Rikke Hauges arm og hånd. Og han lagde mærke til, at der – trods de enorme smerter i hele armen – var, om muligt, endnu stærkere smerter i lillefingeren. Han havde tidligere set lignende tilfælde, hvor en skade i én enkelt nerve kunne udløse voldsomme smerter andre steder på kroppen. Han lagde derfor en smerteblokade omkring en særlig følenerve med forbindelse til fingrene, og kort efter forsvandt alle smerterne i hele armen – for første gang i godt tre år.
- Det var en stor lettelse. Men det føltes også mærkeligt, husker Rikke Hauge.

I de efterfølgende måneder lagde Christian Gerlif hver eneste dag nye blokader på Rikke Hauges arm, der gjorde, at hun kunne få lidt af sit gamle liv tilbage. Men efter tre måneder stod det klart, at Rikke Hauge var nødt til selv at lægge blokaderne, for det var for krævende med daglige behandlinger på sygehuset – og samtidig virkede bedøvelsen kun i otte timer, så vendte smerterne tilbage.

Hun blev derfor oplært i at smertebehandle sig selv ved at stikke en nål med bedøvelsen én millimeter ind under huden. Det gjorde hun i ét år – tre gange dagligt – så smerterne var væk i alle døgnets 24 timer. Som tiden gik, forsvandt smerterne helt.

I dag er armen atter rask, og hun behøver ikke længere at bedøve den. Og hun har kunnet genoptage det helt normale liv, som hun havde inden den skæbnesvangre dag i 2013. Hun læser HF-enkeltfag via fjernundervisning og planlægger at læse videre, når hun har gennemført uddannelsen.
- Jeg er meget taknemmelig for den hjælp, jeg har fået. Jeg har fået mit liv tilbage, og jeg kan være sammen med veninderne igen. Det er helt fantastisk, siger hun.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V