Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Populær lymfødemcafé på Vejle Sygehus

Lymfødem er en kronisk hævelse, der typisk opstår efter strålebehandling eller operation for kræft. For at give patienter og pårørende mere viden og mulighed for at tale med ligesindede, holder Terapiafdelingen på Vejle Sygehus lymfødemcafé første tirsdag i hver måned.


Af Tine Glindvad Polat og Charlotte Dahl (foto) Sygehus Lillebælt kommunikation.

Der er mødt 20 patienter og pårørende op til lymfødemcafé denne tirsdag efter påske i konferencerummet i terapiafdelingen på 10. sal på Vejle Sygehus.
Selvom udsigten over Vejle er fantastisk, stjæler den ikke opmærksomheden fra fysioterapeut Anette Speyer Sørensen, som holder oplæg om, hvordan man bedst og mest effektivt afhjælper lymfødem ved hjælp af kompressionshjælpemidler.

LymfødemCafe Vejle

Der er både mødt mænd og kvinder op og nogle af dem har taget turen fra Esbjerg, Fyn og Horsens for at blive klogere på, hvordan de kan lindre de hævede arme og ben.
Mange af kvinderne har kompressionsærmer på, som sidder helt stramt fra skulderen og ned mod hånden. Èn af dem er Bente Christensen, som sammen med Tina Erting for anden gang har taget turen fra Esbjerg til Vejle.

- Der er ikke sådan et tilbud i Esbjerg, så vi kører gerne til Vejle for at få mere viden. Man skal selv opsøge viden om lymfødem, og derfor betyder det meget at høre, hvilke erfaringer andre har og hvad de synes hjælper bedst, siger Bente Christensen.


Alle emner på bordet

Terapiafdelingen har særligt uddannede lymfødemterapeuter, som også står for café-arrangementerne. Denne tirsdag er det fysioterapeuterne Anette Speyer Sørensen og Vicki Ravnholt Jahn, der står for arrangementet. Selvom emnet denne eftermiddag egentlig er en gennemgang af alle de forskellige slags kompressionshjælpemidler, der findes, så kommer der også en hel stribe andre emner på bordet. Spørgelysten er stor og strækker sig lige fra om man skal holde sig ude af solen til hvordan kompressionsærmer- og strømper skal vaskes.

Siden lymfødemcaféen startede op i efteråret, har det været en succes med fuldt hus hver gang. Det tolker terapiafdelingen som et udtryk for, at det netop giver muligheden for at få gode råd og dele erfaringer og anbefalinger med andre i samme situation.

Lymfødem arm

- Det er rigtig svært at skulle acceptere, at man har fået en kronisk lidelse, som man skal lære at leve med oveni at man har været igennem en kræftsygdom. Derfor er det vigtigt for folk at have nogle ligesindede at tale med, og de fleste der kommer her, vil gerne dele ud og lære af hinanden, forklarer Anette Speyer Sørensen.

Lymfødemcaféen er et åbent tilbud til dig, der har lymfødem, eller har risiko for at udvikle lymfødem efter strålebehandling eller en operation for kræft. Pårørende er også meget velkomne.

Det foregår første tirsdag i hver måned kl. 15.30-17.00 i Terapiafdelingen på Vejle Sygehus (10. sal i Stjernetårnet).

Læs mere her.


Siden er sidst opdateret 21-04-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring