Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Et lille apparat der giver kortere ventetid

På Endoskopisk Afsnit i Vejle har et nyt apparat, som hurtigt giver svar på om det er sikkert at udføre en undersøgelse på patienter i blodfortyndende behandling, givet meget kortere ventetid, mindre besvær for patienten og lettet personalets arbejde.

Af Tine Glindvad Polat og Charlotte Dahl (foto), Sygehus Lillebælt kommunikation.

De har travlt på Endoskopisk Afsnit i Vejle. Det nationale tarmkræftscreeningsprogram, som i Region Syddanmark varetages i Vejle, betyder, at mange flere patienter skal have lavet kikkertundersøgelser af tarmen (endoskopi).

Men et nyt lille apparat har givet enklere og mere effektive patientforløb, sparer patienterne for ventetid og letter personalets arbejde.
Apparatet hedder ”Coagu Chek” og ligner til forveksling det apparat, som bruges til at måle blodsukker med.
Det kan måle om en patients blod er i stand til at størkne. Det er nødvendigt, fordi patienter, som er får blodfortyndende medicin, er i risiko for at få en blødning, som kan være svær at standse igen, i forbindelse med en kikkertundersøgelse.

- Løsningen på problemet var enkel. I samarbejde med Klinisk Kemisk Ambulatorium har vi fået installeret vort eget Coagu Chek apparat i afdelingen, så vi selv kan måle på alle relevante patienter i løbet af få minutter, fortæller afdelingssygeplejerske på Endoskopisk Afsnit Poul Clausen.

Coagu tjek VS
Sygeplejerske Joy Thøgersen viser hvor enkelt det er, at benytte Coagu Chek apparatet.

En bøvlet proces afskaffet

Tidligere var det sådan, at alle patienter som skulle til kikkertundersøgelse og samtidig var i behandling med blodfortyndende medicin, skulle have taget blodprøver to timer før skopien. Det betød, at patienten først skulle møde op i Klinisk Kemisk Ambulatorium og vente der, for at få taget en blodprøve. Derefter skulle patienten vente to timer på prøveresultatet for til sidst måske også vente på selve undersøgelsen. Samtidig skulle patienten gå fra Klinisk Kemisk Ambulatorium til B-bygningen, hvilket ikke var lige let for alle. Nogle måtte følges for at finde vej.

Nogle gange stod personalet også i den situation, at de ikke var informeret om, at patienterne var i behandling med blodfortyndende medicin, før de mødte op i afdelingen. Det betød i nogle tilfælde aflysning af undersøgelsen og yderligere ventetid på en ny tid til undersøgelse.

- Det har medført at vores patienter undgår først at skulle vente på blodprøven. Så vente på prøvesvar, for til sidst, måske også vente på selve undersøgelsen. Samtidig undgår de at skulle finde vej gennem kældergange eller over parkeringspladser fra den ene afdeling til den anden. Alt i alt har denne ”lille ting” medført meget kortere ventetid og mindre besvær for patienten. Mere enkle og effektive patientforløb og sidst men ikke mindst, er det blevet lettere for os, fortæller Poul Clausen, afdelingssygeplejerske på Endoskopisk Afsnit.
 


Siden er sidst opdateret 05-05-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring