Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2015pilNyheder 2. kvartal 2015pilVentetid på kemoterapi mindskes fra tre til to timer

Ventetid på kemoterapi mindskes fra tre til to timer

På Onkologisk Ambulatorium i Vejle forventer man at kunne forkorte ventetiden for deres mammacancer-patienter fra tre til to timer.

Afdelingen har kørt det første pilotprojekt i det forbedringssystem, som bliver rullet ud på hele Sygehus Lillebælt i løbet af de næste tre år.
 

Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt Kommunikation

Brystkræftpatienter, som er i forebyggende behandling med kemoterapi, bruger tre timer på Vejle Sygehus, hver gang de skal have en behandling. Men en time af opholdet er ventetid, fordi Apoteket først kan blande kemomedicinen, når patientens blodprøve er blevet analyseret, eller også skal patienten dagen forinden til blodprøvetagning på sit lokale sygehus.

Onkologisk Afdeling blev udpeget til at køre det første pilotprojekt med de metoder til at lede og gennemføre forbedringer på, som bliver rullet ud til alle afdelinger på Sygehus Lillebælt i løbet af de næste tre år (se hvordan de amerikanske eksperter lærer fra sig i filmen herunder).
 

Bedre for patienten og personalet

Nøglen til at skabe Patienternes Sygehus, som er Sygehus Lillebælts erklærede mål, ligger i hele tiden at arbejde med forbedringer, som er til gavn for patienterne. Inspirationen, metodikkerne og værktøjerne henter Sygehus Lillebælt inspiration i ”from over there”. Det amerikanske hospital Virginia Mason i Seattle har på 14 år udviklet sig fra at ligge i bunden til at ligge helt i toppen af det amerikanske sundhedsvæsen.

Ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Bente Sørensen, oplever stor entusiasme i afdelingen, fordi det meget hurtigt blev konkret, hvor meget en ændret arbejdsgang, betyder for patienterne.

- Det har været en rigtig god proces, som kommer til at spare vores patienter for en times ventetid, uden at det koster os noget og samtidig er det en stor fordel for vores kolleger på apoteket, at de kan få fordelt deres arbejdsopgaver, som ellers klumper sig sammen i spidsbelastningsperioder, fortæller Bente Sørensen.

Ventetid mindskes betydeligt

I den workshop som de gennemførte i Onkologisk Ambulatorium gik de helt systematisk til værks ved at tage tid på, hvor lang tid hver enkelt del af patientens ophold tager. De fandt ud af at ved at give patienterne den præmedicin hjemmefra, som er nødvendig for at få kemoterapi, så sparer de en halv time i stolen på ambulatoriet. Derudover har de ændret proceduren, så de nu forudbestiller den kemomedicin, som kan produceres, uden at der foreligger svar på blodprøver.

- Det kræver en times lægetid om morgenen, hvor lægerne ordinerer forud til næste dags program. Det er en procedure, vi tidligere har brugt ved ferie og helligdage, og det virker upåklageligt, fortæller Bente Sørensen.

Den næste afdeling, som skal i gang med en forbedrings-workshop, er Akutafdelingen på Kolding Sygehus. Ligesom på Onkologisk Ambulatorium arbejder et mindre team med at forbedre en aktuel problemstilling i en uges workshop. Efter workshoppen bliver løsningerne sat i værk i afdelingen, afprøves og tilrettes, og der bliver systematisk fulgt op på, om afdelingen når de mål, de har sat sig – både efter 30, 60 og 90 dage.


Siden er sidst opdateret 04-06-2015.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring