Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Tre mio. til studie om traumer og rygsmerter

Rygcenter Syddanmark har netop fået bevilget tre millioner kroner fra Offerfonden til et forskningsprojekt om sammenhæng mellem posttraumatisk stress syndrom og rygsmerter hos patienter, som har været udsat for vold eller trafikulykker.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Rygpatienter med posttraumatisk stresssyndrom udløst af traumer efter vold eller trafikuheld udgør 10 procent af Rygcenter Syddanmarks 12.000 patienter. En patientgruppe som tit har en rigtig dårlig prognose og hvor behandlingen har meget ringe eller slet ingen effekt.

Et nyt forskningsprojekt vil undersøge, om disse patienter vil have gavn af en kombineret behandling med rygtræning og psykoterapi. Projektet har netop fået en bevilling på tre millioner kroner fra Offerfonden, som er statslig fond målrettet netop trafik- og voldsofre.

Ryg
Kombinere træning og psykoterapi

Projektet er et tværfagligt samarbejde mellem Rygcenter Syddanmark og Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet. Professor og overlæge Claus Manniche glæder sig til samarbejdet, som kommer til at strække sig over tre år.

- Vores hypotese er, at vi ved at kombinere rygtræning og psykoterapi rammer to vinkler på samme tid. Vi inkluderer 150 patienter og trækker lod – halvdelen får fysioterapi-træning og samtaleterapi med en psykoterapeut. Den anden halvdel får kun fysioterapi-træning, fortæller Claus Manniche.
Han forventer at de 150 patienter, som skal inkluderes i projektet, vil være fundet i løbet af det næste års tid.

Psyken og ryggen
 

Det tværfaglige hold bag det nye forskningsprojekt består af lektor ved Institut for Psykologi ved SDU, Tonny Andersen, sygeplejerske og psykoterapeut Hanne Ellegaard, professor og overlæge Claus Manniche og forskningsleder Berit Schiøttz-Christensen fra Rygcenter Syddanmark.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Psykologisk Institut. Det er et godt eksempel på, hvordan vi kan bruge hinandens kompetencer i et vigtigt samarbejdsprojekt. Det her er en ny vej at gå, ved at undersøge en gruppe af patienter, som fejler flere ting på samme tid. Det burde være logisk, men har ikke været prøvet før, fordi der ikke er tradition for at undersøge patienternes psykiske velbefindende, når de kommer til os med deres rygsmerter, forklarer Claus Manniche.


Siden er sidst opdateret 06-10-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring