Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 1. kvartal 2016pilNyt forsøg kan give brystkræftpatienter med knoglemetastaser skræddersyet behandling

Nyt forsøg kan give brystkræftpatienter med knoglemetastaser skræddersyet behandling

Klinisk Cellebiologisk Afdeling på Vejle Sygehus har fået bevilget 585.000 kroner fra Region Syddanmark. Midlerne skal bruges til at udføre et forsøg med brystkræftpatienter med metastaser i knoglerne. På sigt er målet at gøre behandlingen endnu bedre, ved at tage mere hensyn til, hvordan behandlingen virker på den enkelte patient.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Brystkræftpatienter som er så uheldige at brystkræften spreder sig til knoglerne, lider af store smerter.
Som det er i dag, så behandler man disse patienter ens, nemlig med et af de to lægemidler zoledronsyre eller denosumab.  Det er en god behandling, som hjælper patienterne af med smerterne, som metastaser i knoglerne forårsager.

Men på trods af at der er god effekt af behandlingen, så er der alligevel omkring 50 procent af de brystkræftpatienter, som får behandlingen, der relativt hurtigt får nye skader på knoglerne.

- Det er tydeligt for os, at ikke alle patienter har lige meget gavn af behandlingen på trods af, at medicinen teoretisk set burde være mere effektiv. Hvad det skyldes, vil vi gerne blive klogere på, så vi kan blive bedre til at klarlægge, hvordan behandlingen virker på den enkelte patient og give behandlingen ud fra det, forklarer lektor Kent Søe, fra Klinisk Cellebiologisk Afdeling.

Måle sygdommen i knoglerne tidligere via biomarkører

Det nye forskningsprojekt er et godt eksempel på den trend, der er fremherskende i hele sundhedsvæsenet, som handler om individualiseret eller skræddersyet behandling til den enkelte patient.

Som det er i dag kan man scanne patienten og konstatere, at hun har haft tilbagefald og at knoglerne bliver mindre og mindre stærke. Men det sker på et forholdsvis sent tidspunkt, hvor sygdommen allerede er fremskredet. Det forsøget på Klinisk Cellebiologisk Afdeling vil benytte sig af, er den fremadstormende forskning indenfor biomarkører.  Det vil sige, at man ved at tage blodprøver fra patienterne kan måle, hvor meget nedbrydning af knoglen der finder sted.

På den måde er det forskernes håb at man væsentligt tidligere end i dag kan måle hvordan knoglesygdommen udvikler sig og hvor godt behandlingen virker på den enkelte patient.


Hvem kan holde pause og hvem kan ikke
 

Behandlingen der stopper de knoglenedbrydende cellers aktivitet, så sygdommen ikke bliver værre og smerterne mindskes, giver onkologerne i dag på samme måde til alle patienter. Man giver også patienterne lov at til at holde pauser af forskellige årsager. Men lægerne ved faktisk ikke, som det er i dag, om det er sikkert nok, at lade én patient holde pause i forhold til en anden.

- Vi har en kraftig formodning om, at vi ved hjælp af biomarkører tidligt vil kunne se, hvordan patienterne responderer på behandlingen, og dermed forudse om de kan tillade sig at holde pauser fra behandlingen eller ej og om de evt. havde bedre af at skifte behandling, forklarer Kent Søe.
Men hvorvidt dette er muligt må resultaterne fra forsøget i sidste ende vise.

Der skal inddrages 50 patienter i alderen 40 til 67 år i forsøget fra Onkologisk Afdeling i Esbjerg og Vejle. 

Udover forsøgene med patienterne, vil der også blive forsket i laboratoriet med cellekulturer for bedre at forstå, hvad det er der sker i patienternes knogle når kræften spreder sig dertil og hvorfor den medicinske behandling ikke altid fungerer optimalt.

Forsøget foregår i samarbejde med de onkologiske og biokemiske afdelinger på både Sygehus Lillebælt, Vejle og Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg.

Forsøget kommer til at strække sig over fem år og har et samlet budget på fem millioner kroner.


Siden er sidst opdateret 12-01-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring