Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 1. kvartal 2016pilHospicetanken flytter ind på Organkirurgisk Afdeling

Hospicetanken flytter ind på Organkirurgisk Afdeling

På Organ- og Plastikkirurgisk Sengeafdeling, A160 i Vejle, har de etableret en særlig palliationsstue med plads til at de pårørende kan sove der. Inspirationen er hentet fra hospice og derfor er der tænkt nøje over, at fjerne noget af det kliniske sygehuspræg.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.

Palliation stue
Bløde møbler og farver på stuen skal gøre det mere hjemligt for både den døende patient og de pårørende. Foto: Charlotte Dahl.

For enden af Organ- og Plastikkirurgisk Sengeafdeling, A160 står en helt nyindrettet enestue klar. Stue 30 er afdelingens nye palliationsstue, som personalet kan tilbyde døende eller meget syge patienter. Stuen er indrettet med en sovesofa og en behagelig lænestol, som de pårørende kan bruge, friske blomster på bordet og magnetiske glastavler i grønne nuancer på væggen.

Afdelingssygeplejerske, Dorthe Thybo Rasmussen, oplever i stigende grad, at døende patienter ønsker at have deres sidste tid på afdelingen i stedet for at dø derhjemme. Det giver dermed også et større behov for, at kunne tilbyde de pårørende, som ofte er ved deres døende familiemedlem i døgndrift, nogle mere komfortable rammer.

- Vi vil gerne fjerne det lidt kolde sygehuspræg, og derfor har vi indrettet stuen med bløde møbler, sofapuder med farver på og glastavler med magneter, hvor der kan hænge børnetegninger, billeder af familien eller hvor man kan skrive hilsener på, fortæller Dorthe Thybo Rasmussen, som har besøgt hospice i Vejle og ladet sig inspirere af, hvordan de indretter sig.


Vi vil gerne tilbyde noget ekstra

Det har kostet 40.000 kroner at indrette den nye palliationsstue. Pengene har afdelingen søgt og fået hos Trygfonden. Hvis det bliver en succes, er Dorthe Thybo Rasmussen parat til at indrette flere af denne slags stuer.

- Vi har i forvejen et tæt samarbejde med Det Palliative Team og alle vores sygeplejersker får løbende kurser i pleje og medicinsk behandling af døende patienter. Det er et område, vi altid har haft meget fokus på. At kunne tilbyde en specialindrettet enestue er for at kunne tilbyde noget ekstra til vores palliative patienter og ikke mindst deres pårørende, fortæller Dorthe Thybo Rasmussen, som er tovholder på projektet sammen med klinisk sygeplejespecialist Rikke Bagge Skou .


Venteliste til hospice

Der er stor efterspørgsel på de 12 hospicepladser, der er til rådighed på hospicet i Vejle og der er altid venteliste. Derfor forventer Dorthe Thybo Rasmussen også, at deres nye palliationsstue hurtigt kommer i  brug.

- Vi har i gennemsnit to-tre terminale patienter indlagt om ugen. Nogle uger er der ikke nogen, og så vil vi selvfølgelig tilbyde stuen til de patienter, som er dårligst, siger Dorthe Thybo Rasmussen.
I 2015 havde Organ- og Plastikkirurgisk Sengeafdeling, A160 205 indlæggelser af terminale patienter fordelt på 110 patienter.  De var i gennemsnit indlagt 5.8 dage på afdelingen.


Siden er sidst opdateret 26-01-2016.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring