Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Sæbeboblemagi i stedet for fastholdelse

Sæbebobler og fingerdukker er faste ingredienser i de kufferter, som personalet på Børneafdelingen i Kolding, kan dykke ned i, når de skal tage en blodprøve eller undersøge et barn. Rekvisitterne er blot en del af en vifte af muligheder, som personalet kan bruge for at undgå at fastholde børn.


Af Tine Glindvad Polat, Sygehus Lillebælt kommunikation.


Nåle, masker og hvidkitlede mennesker kan være en voldsom oplevelse for børn, og hvis de udover de fremmede omgivelser også bliver holdt fast, mens der bliver taget en blodprøve, så kan det udvikle sig til en traumatisk oplevelse for barnet.
Derfor har personalet på Børneafdelingen stor fokus på, at ændre hele den tankegang, som ellers har været fremherskende om at ”vi fastholder børnene, så det ubehagelige hurtigt bliver overstået”.

- Vi har fået et wake up call, og har spurgt os selv, om det her ikke godt kan gøres anderledes, for det er ikke rimeligt at fastholde børn, når man i stedet kan give lattergas, sørge for lokalbedøvelse eller aflede børnene, siger sygeplejespecialist Karin Bundgaard.

Sæbebobler børneafdeling
Afdelingslæge Rikke Møller Andersen og specialeansvarlig sygeplejerske Marianne Hedegaar med én af de kufferter med grej i børnehøjde, som alle undersøgelsrum på Børneafdelingen er udstyret med. Sygeplejespecialist Karin Bundgaard demonstrerer sæbeboblemaskinen.


Fælles om at gøre oplevelsen bedre


Hun har sammen med sine kolleger afdelingslæge Rikke Møller Andersen og specialeansvarlig sygeplejerske Marianne Hedegaard taget initiativ til at arrangere en temaeftermiddag, hvor der kommer repræsentanter fra alle de afdelinger på Sygehus Lillebælt, som har børne-patienter. Udover Børneafdelingen er det røntgen, øre, næse, hals, anæstesi, skadestuen, øjenafdelingen, Rygcentret, OP og bioanalytikerne. Meningen er at få skabt en fælles viden og forståelse for, hvordan man giver barnet den bedste oplevelse.

- Det er jo ikke ny viden det her, og mange af os gør de her ting allerede, men på et individuelt niveau. Det vil være rigtig godt, hvis vi kan få en fælles tankegang, siger Rikke Møller Andersen. 
På alle undersøgelsesstuer i Børneafdelingen står der en lille kuffert fyldt med sæbebobler, tryllestav, balloner, fingerdukker, en bold og en bamse, som personalet kan bruge til at aflede barnet.

- Der skal ofte ikke ret meget til, for at gøre oplevelsen bedre for barnet. Hvis barnet er mest tryg ved at sidde ved sin mor, er der ingen grund til at vi insisterer på at barnet skal ligge ned. Og en lille afledning som en tryllestav eller en ballon i lommen kan gøre en stor forskel, fortæller Rikke Møller Andersen.


Bussemandsstøvsuger-feen til tjeneste


Børneafdelingen har en vifte af muligheder, som kan gøre oplevelsen bedre for barnet. Når barnet skal stikkes får de altid lokalbedøvende creme på, små børn under halvandet år får sukkervand, som virker smertestillende og større børn kan få lattergas. Dertil kommer alle ”afledningsgrejet” fra sæbeboblemaskiner, fingerdukker og ipads og sidst men ikke mindst har Børneafdelingen og nogle helt særlige bussemandsstøvsuger feer.

Et par af sygeplejerskerne trækker gerne i tylskørt, diadem og vinger og forvandler sig til bussemandsstøvsugerfeer, når de har børn som skal have suget snot, som skal indsendes til undersøgelse for bakterier.

- Når der foregår noget sjovt, så når barnet ikke rigtig at opleve, at det var lidt ubehageligt, fortæller Marianne Hedegaard, som ikke lægger skjul på, at det også gør det lidt sjovere at gå på arbejde.

- Det bliver da lidt sjovere at være sygeplejerske, når man engang imellem kan tage englevinger på og gøre noget lidt mindre ubehageligt for vores små patienter. Det giver en større arbejdsglæde.
For at lykkes med at gøre det til en god eller i hvert fald mindre ubehagelig oplevelse for barnet, at blive undersøgt eller stukket, er forældrene helt centrale medspillere.


Tillid på få sekunder


Personalet på Børneafdelingen bruger begrebet ”one voice”, som handler om, at personalet på stuen inden en given undersøgelse, aftaler med forældrene, hvordan de vil gribe det an og at det er én bestemt person, som taler med barnet.

- Det er meget vigtigt, at forældrene er med på, hvordan vi har tænkt os at gribe situationen an, så de ved, hvad der skal ske. Det tager ikke mange sekunder, stille og roligt at fange barnets opmærksomhed med noget sjovt eller hyggeligt, og når tilliden er skabt, så går det for det meste rigtig fint, siger afdelingslæge Rikke Møller Andersen.

Flere steder i Sygehus Lillebælt er der børnevenlige projekter i gang. På Røntgenafdelingen i Kolding er projekt ”Børnevenlig scanning” i fuld gang. Et projekt som er støttet med tre millioner kroner fra TrygFonden og Ole Kirk’s Fond. Også i Anæstesiologisk Afdeling har de fokus på forberedelse af børn inden anæstesi.
 


Siden er sidst opdateret 09-02-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring