Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 1. kvartal 2016pilBrasiliansk professor i genetik er rykket til Vejle Sygehus

Brasiliansk professor i genetik er rykket til Vejle Sygehus

Professor i genetik, Silvia Rogatto, er pr. 1. marts tiltrådt sin nye stilling som professor i genetik på Klinisk Genetisk Afdeling, Vejle Sygehus og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

Af Tine Glindvad Polat og Charlotte Dahl (foto), Sygehus Lillebælt kommunikation.


Da brasilianske Silvia Rogatto i sommer så jobopslaget som professor i Klinisk Genetisk Afdeling på Vejle Sygehus, var der kun 20 dage til at fristen udløb. Derfor var der ikke tid til lange overvejelser for og imod. Hun søgte stillingen, fik den og siden er det gået stærk.

Silvia Rogatto
Brasilianske Silvia Rogatto er rejst om på den anden side af kloden, for sit nye job som professor i genetik på Vejle Sygehus. Foto: Charlotte Dahl.

Beslutningen om at søge et job på den anden side af jorden er i sig selv temmelig drastisk, og kontrasten mellem gigantbyen Sao Paulo med 12 millioner indbyggere og provinsbyen Vejle med 50.000 borgere, er også til at få øje på. Silvia Rogatto medgiver da også, at kolleger, venner og familie har kaldt hende både modig og skør.

- Det er en stor udfordring – helt sikkert. Men jeg er sikker på, at det åbner mange nye muligheder. I Brasilien underviste jeg meget. Jeg har brug for at lære mere og være i tæt kontakt med andre forskere, og det var min første tanke, da jeg så opslaget, at jeg kan bringe min erfaring i spil og samtidig lære mere, siger Silvia Rogatto.


Arbejdsom genetiker med imponerende cv

Det er en yderst arbejdsom og fagligt meget respekteret professor med et imponerende cv, som skal arbejde sammen med både genetikere, onkologer og de andre laboratoriespecialer på Vejle Sygehus om at gøre kræftbehandlingen endnu bedre.
Silvia Rogatto har en master og PhD i genetik og har stor ekspertise indenfor human molekylær genetik, genomforskning og epigenetik. Hun er professor i urologi og har bidraget til flere forskningsprojekter om ondartede og arvelige kræftsygdomme i hoved/hals, bryst, endetarm, prostata og penis.

- Da jeg så opslaget, lagde jeg straks mærke til, at de var interesserede i at få én, som havde erfaring med arvelig kræft og jeg er meget interesseret i den forskning, der foregår på Vejle Sygehus i forhold til bryst- og ovariecancer.  Jeg tror, at jeg med min baggrund som molekylær genetiker, og min forskning i arvelig kræft, passer godt ind og jeg er allerede blevet taget meget godt imod, siger Silvia Rogatto.


Lokker sine studerende med

Silvia Rogatto lægger stor vægt på det tætte samarbejde mellem de forskellige specialer på Vejle Sygehus, som hun ser som helt essentiel for at nå nogen vegne.

- Det vigtigste mål er gøre det bedre for patienterne, og jeg håber og tror at jeg kan bidrage til, at kræftbehandlingen her i Vejle bliver ved med at udvikle sig. Interaktionen mellem forskere og klinikere er helt essentielt. Vi i laboratoriet skal hele tiden arbejde sammen med, tale med og vide, hvad klinikerne oplever, understreger Silvia Rogatto.

Silvia Rogatto har udgivet over 100 videnskabelige artikler, en bog, ni bogkapitler og fire oversigtsartikler. Hun har været vejleder for 25 PhD- studerende, 14 Post Docs og 32 masterstuderende.
Hun har stadigvæk tæt kontakt med de studerende, som hun stadig vejleder i deres forskningsprojekter i Brasilien. To af dem har hun allerede lokket til at komme til Vejle på ét-årige forskningsstipendier.


Livskvaliteten er høj i Danmark

At rykke teltpælene op og rykke sit liv op og flytte om på den anden side af kloden i en alder af 57 år er modigt. Men Silvia Rogatto forklarer, at hendes liv i Brasilien var blevet for hårdt. I mange år har hun haft to jobs – både på et forskningscenter i Sao Paolo og på et universitet i en mindre by flere timers kørsel derfra.

- Livskvaliteten her er en kæmpeforskel i forhold til Brasilien. Jeg ved at Danmark er et rigtig godt land og jeg er sikker på, at jeg kan blive lykkelig her. Jeg er meget imponeret over den velkomst, jeg har fået. Alt var der sørget for – lejlighed, møbler, mad i køleskabet og søde mennesker, der har vist mig rundt. Den største udfordring er sproget, men jeg vil gøre en stor indsats for at lære det, smiler Silvia Rogatto, som allerede er i gang med at få danskundervisning hos Sygehus Lillebælts egen sprogunderviser.

Silvia Rogatto har to døtre på hhv. 26 og 20 år. Den yngste flytter til Danmark for at læse på universitetet, den ældste datter og Silvias mand bliver boende i Brasilien.
 


Siden er sidst opdateret 08-03-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring