Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Ambassadør for de fælles beslutninger

Patienter vil inddrages i beslutningerne om deres egen behandling, og Sygehus Lillebælt har som Patienternes Sygehus i høj grad sat patientinddragelse på dagsordenen. Angela Coulter fra Oxford University er en af dem, der ved mest om, hvordan man gør, og nu skal hun som adjungeret professor hjælpe med at gøre patientinddragelsen til en selvfølgelig del af hverdagen på sygehuset.

 

Angela Coulter

Angela Coulter fotograferet foran Vejle Sygehus i forbindelse med sin tiltrædelsesforelæsning.

 Af Trine Vu, foto: Charlotte Dahl

Og hun ved, hvad hun taler om, for hun har i mange år beskæftiget sig med patientinddragelse og fælles beslutningstagning. Nu er Angela Coulter tiltrådt som adjungeret professor på Sygehus Lillebælts Center for Fælles Beslutningstagning og Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet for at hjælpe med for alvor at få den fælles beslutningstagning ind under huden.

Da hun for nylig blev budt velkommen og holdt tiltrædelsesforelæsning for et fyldt auditorium på Vejle Sygehus, fik både sygeplejersker, læger, ph.d.-studerende og interesserede gode råd til, hvordan de inddrager patienterne. Det handler ikke mindst om måden at tænke på:

”Som sundhedsprofessionelle skal vi først og fremmest anerkende, at patienter også er eksperter, og at deres følelser og personlige præferencer er ligeså afgørende som de fakta, vi som sundhedsfaglige har om diagnoser og behandling. Det er ikke så let, fordi lægerne er opdraget til, at det netop er deres ansvar at beslutte, hvilken behandling patienten skal have. Men patienterne er ligeså meget beslutningstagere som vi er, og undersøgelser viser, at patienterne gerne vil inddrages i beslutningerne”, forklarer Angela Coulter, som har kogt sit budskab ned til tre huskeregler:

1: Patienten skal have de samme informationer som det sundhedsfaglige personale har – blot præsenteret let forståeligt.
2: Patienten skal have hjælp til at tænke de forskellige behandlingsmuligheder igennem.
3: Der er ingen grund til at gennemføre punkt 1 og 2, hvis du ikke har i sinde at følge patientens beslutning.

Gode grunde til at inddrage


Der er god grund til at inddrage patienterne. Det viser flere af de undersøgelser, som Angela Coulter bygger sin viden på. En undersøgelse af, hvad brystkræftpatienter lægger mest vægt på, viser for eksempel, at sundhedspersonalet ofte tager fejl i bedømmelsen af, hvad patienterne lægger størst vægt på. Patienterne blev spurgt, hvad der betød mest for dem: At beholde brysterne, at leve så længe som muligt, se naturlig ud uden tøj på eller at undgå at bruge proteser.

96 procent af sundhedspersonalet gættede på, at patienterne ville synes, at det vigtigste var at leve så længe som muligt, men det havde kun højeste prioritet for 59% af patienterne. Og hvor 71 procent af sundhedspersonalet gættede på, at patienterne ville lægge størst vægt på at beholde deres bryst, havde det i virkeligheden kun højeste prioritet for 7 procent af patienterne.

Angela Coulter understreger dog, at Sygehus Lillebælt allerede er rigtig godt på vej:
”Det er et fantastisk initiativ med det nye Center for Fælles Beslutningstagning, og jeg tror, at det her sygehus vil blive førende i patientinddragelse”, siger hun.

Angela Coulter har siden 2011 været Senior Research Scientist på Nuffield Department of Population Health, Oxford Universitet.  Siden 2009 har hun fungeret som Director of Global Initiatives på Informed Medical Decisions Foundation. Hun har udgivet mere end 300 artikler og rapporter og skrevet flere bøger om emnet, blandt andet Engaging patients in healthcare, The Autonomous Patient, The European Patient of The Future, The Global Challenge of Healthcare Rationing.


Siden er sidst opdateret 31-03-2016.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring