Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 2. kvartal 2016pilKunsten at sanse bevægelser kan skåne både patienter og personale

Kunsten at sanse bevægelser kan skåne både patienter og personale

På Intensivafdelingen i Kolding satser de stort på et internationalt anerkendt mobiliseringsredskab. Det hedder kinaesthetics, hvilket betyder kunsten at sanse bevægelser. Både patienter og personale bliver skånet, ved at bruge de teknikker, som gør at patienten bruger sine egne kræfter og personalet skåner deres.

 

Af Tine Glindvad Polat, foto: Charlotte Dahl

En dårlig patient i en seng, som skal hjælpes om på den anden side eller hjælpes over i en kørestol. Det er dagligdags gøremål for de fleste plejepersonaler i sundhedsvæsenet. Der er gjort meget for at uddanne forflytningsvejledere og med at sætte fokus på, hvordan man undgår at forkerte teknikker med tunge løft kan give arbejdsskader.

På Intensivafdelingen i Kolding bygger de nu ovenpå de forflytningsteknikker, som personalet har lært med det anerkendte mobiliseringsprogram kinaesthetics, som handler om på en blid og skånsom måde, at hjælpe patienten til at bruge sine egne kræfter. Metoden er udbredt mange steder i verden – blandt andet i USA, Østrig, Schweiz, Finland og i Italien.

I Tyskland har man brugt det i 30 år. Det er også her den tyskfødte sygeplejerske Anna Rasmussen har lært det under sin uddannelse. Hun har sammen med sin kone, som også er sygeplejerske på intensiv, fået sine chefer og kollegers interesse vakt, så de nu satser stort på at få alle oplært i kinaesthetics.

-          Vi satser stort på det og håber at det breder sig i vores afdeling og måske også til andre afdelinger. Vi har cirka 30 sygeplejersker på intensiv, som kommer på fire-dages kursus og vi oplever stor opbakning, fortæller afdelingssygeplejerske på intensiv, Dorthe Bank Madsen.

Det svære er at aflære det gamle

På én af kursusdagene i foråret var 12 sygeplejersker samlet i et stort lokale i den nye sengebygning. Her øvede de sig på hinanden under kyndig vejledning af kinaesthetics-instruktørerne Maren Asmussen og Lene Bøgh Andersen. Én af deltagerne, specialeansvarlig sygeplejerske Anita Johansen, ser god ræson i at blive bedre til at skåne både patienter og sig selv.

-          Alle kan lære de her teknikker. Det vi gør i forvejen er ikke forkert, men der findes noget, der er bedre. Jeg oplever, at det er meget mere behageligt for patienterne, at blive hjulpet på denne her måde. Det er blidt og roligt. Det svære er at aflære alt det, vi har gjort i 20 år, siger Anita Johansen.

Spiralformede bevægelsesmønstre

Når en patient skal vendes i sengen, foregår det typisk ved, at to personaler hjælper hinanden og bruger deres egen vægt til at flytte patienten med. I kinaesthetics-metoden vil man i stedet for at løfte patientens ben, blidt og roligt skubbe til det, så patientens egne muskelkraft bliver aktiveret.

-          Der er evidens for at patienterne har færre smerter, deres vejrtrækning bliver bedre og blodtrykket forbliver stabilt ved skånsomme flytninger, fortæller Anna Rasmussen.

Kinaesthetics benytter sig af spiralformede bevægelsesmønstre. Ligesom et lille barn, som vender sig fra ryg til mave, hiver benene op under sig og sætter sig op.

Tryghed og kontrol

Initiativet til at indføre kinaesthetics kom på baggrund af et MTU-resultat, som indikerede, at der var plads til forbedring af det fysiske arbejdsmiljø.

De oplagte fordele ved at bruge kinaesthetics er at patienterne føler mere tryghed og er mere i kontrol.

-          Der er mindre risiko for at falde, fordi vi deler det op i mindre bidder, når en patient for eksempel skal fra en seng over i en kørestol. Samtidig får vi mindre ondt i ryggen, forklarer Anna Rasmussen.

 

Fakta om kinaesthetics:

Kinaesthetics er udviklet og grundlagt af de to amerikanere, Dr. Frank Hatch og Lenny Marietta, hhv. koreograf/danser og psykolog.

De tog til Tyskland i 1980’erne og begyndte at udbrede kendskabet til metoderne. Derfor er det meget udbredt i Tyskland. Det er en obligatorisk del af undervisningen på sygeplejeuddannelsen.

Anita Johansen bliver instrueret af sin kollega Anna Rasmussen i, hvordan det blidt og skånsomt kan lade sig gøre at flytte en patient.

Anita Johansen bliver instrueret af sin kollega Anna Rasmussen i, hvordan det blidt og skånsomt kan lade sig gøre at flytte en patient.

Afdelingssygeplejerske Dorthe Bank Madsen satser stort på at lære alt sit plejepersonale de skånsomme mobiliseringsøvelser – til gavn for både patienter og personale. Her bliver hun instrueret af instruktør Maren Asmussen.

Afdelingssygeplejerske Dorthe Bank Madsen satser stort på at lære alt sit plejepersonale de skånsomme mobiliseringsøvelser – til gavn for både patienter og personale. Her bliver hun instrueret af instruktør Maren Asmussen.

 Kinaesthetics

 


Siden er sidst opdateret 24-05-2016.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUHSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring