Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 2. kvartal 2016pilPatienterne inddrages mere og mere i dialysebehandlingen

Patienterne inddrages mere og mere i dialysebehandlingen

Dialysepatienterne kan mere og mere selv.


Efter gode resultater fra "Projekt Brugerinddragelse” i Hæmodialysen i Fredericia, bliver der nu oprettet to træningsstuer på den nye Hæmodialyse-afdeling på Kolding Sygehus.

 

Af Kir Klysner. Fotos Charlotte Dahl.


”Når hun kan, så kan jeg også.” Sådan en tanke kan også opstå hos en voksen patient, og det var lige præcis dét sygeplejerskerne Lone Eriksen og Gitte Sønderskov så ske på Hæmodialysen i Fredericia, da de kørte ”Projekt Brugerinddragelse” i otte uger i april og maj 2015.

”I projektet ville vi gerne give patienterne mulighed for at være mere aktive i egen behandling, hvor de var medbestemmende i et planlagt oplæringsforløb. Og patienterne vil gerne inddrages og træffe beslutninger om deres behandling,” fortæller Gitte Sønderskov og Lone Eriksen.

Ni patienter trænede tre gange om ugen i fire uger på hver deres niveau i at kunne varetage deres egen dialysebehandling.

 

Patienterne hjalp hinanden
Tidligere blev patienterne trænet op på de alle stuer på dialyseafdelingen, men nu sikres det særlige fællesskab omkring ”det at kunne selv” på de to træningsstuer, når den nye afdeling står klar og Hæmodialysen i Fredericia flytter dertil.

”Det betød meget for patienterne i projektet, at være på samme stue.  Vores patienter nåede alle længere, end de selv og vi havde regnet med. De så jo på hinanden og tænkte, når hun kan, så kan jeg også,” siger Gitte Sønderskov.

”De hjalp også hinanden, og hvis vi ikke lige havde tid til at hjælpe dem, så var de meget tålmodige, for de kunne godt se, at vi havde travlt med oplæringen af andre på stuen,” fortæller Lone Eriksen.

Tager meget ansvar 
”På dialyseafdelingen forbliver man som patient. Derfor er det vigtigt at få patienterne til at tage medansvar for egen dialysebehandling.  I projektet så vi patienterne ranke ryggen og også tage ansvar på andre områder som kost, medicin og væskeindtag,” siger Lone Eriksen.

”De fik samtidig mere viden om, hvorfor deres blodprøver så sådan og sådan ud. Der var en patient, der sagde, ”jeg vidste ikke, om jeg stadig kunne lære noget”. Det kan man, og man har brug for at lære noget om sig selv og sin egen behandling, når man er dialysepatient,”  siger Gitte Sønderskov.

Den helt store hurdle for patienterne er at skulle stikke sig selv. Det var der nogle af de ni patienter i projektet, som fik styr på. Andre lærte bl.a. at tage blodtryk, veje sig og klargøre maskinen. Oplæringen foregik over fire uger, og det var for lidt ifølge de to sygeplejersker.

 

Sygeplejersken hjælper patienten i hæmodialysen

Dialysepatient Henning Frost er en af de 
patienter, der selv har fået tjek på sagerne 
med hjælp fra Lone Eriksen.


 Hurtigere at gøre det selv 
Gitte Sønderskov og Lone Eriksen har netop fremlagt deres projekt for kollegerne. En opfølgning blandt patienterne tre måneder efter viste, at det var gået ned ad bakke med selvbetjeningen.

”Det overraskede os. Det viser jo, at hvis patienterne ikke får støtte, så mister de færdighederne,” siger Gitte Sønderskov og Lone Eriksen. De er enige om, at der hos de fleste patienter er et behov for længere tids optræning. De skal være mere sikre i de oplærte færdigheder, inden de kommer tilbage til de øvrige stuer på hæmodialysen.

”Men det handler også om os som sygeplejersker. Vi kan nemt tænke, at det er hurtigere og lettere at gøre det selv,” siger Gitte Sønderskov.

Lone Eriksens og Gitte Sønderskovs klare anbefaling er, at der tilknyttes et fast team omkring optræningsstuerne, så det ikke behøver være alle sygeplejerskerne i dialysen, der skal have interessen for det og lære, hvordan man bedst lærer fra sig.

To ting er på ønskesedlen hos de to sygeplejersker. En stue mere til selvbetjening – altså til dem, der er lært op - og et bookingsystem, så de patienterne, der er oplært i at varetage dialysebehandlingen, kan få endnu mere frihed i at vælge, hvornår dialysen ligger bedst i deres øvrige planer.


Siden er sidst opdateret 30-06-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring