Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Træning flere gange dagligt på intensiv

Også alvorligt syge har god gavn af at få motion. Derfor har de startet et nyt projekt og indført konsekvent træning flere gange dagligt på intensivafdelingen på Vejle Sygehus. Det er muligt, fordi sygeplejerskerne efter anvisning fra fysioterapeuten hjælper patienterne med træningen.

 

Af Kir Klysner, foto: Charlotte Dahl

 

"30 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet" lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen for alle os, der er raske og rørige. Det er nemlig afgørende for helbredet. Men også når man er indlagt på Sygehus Lillebælt skal man holde gang i kroppen.

 

På intensivafdelingen på Vejle Sygehus har de indført træning op til tre gange om dagen. Forskning viser, at jo tidligere patienter bliver mobiliseret, jo kortere bliver deres indlæggelse. Desuden kan man se en reduktion i respiratortiden og øget livskvalitet ved udskrivelse. Det er ikke ny viden, men det er nyt, at det er sygeplejerskerne, der står for træningen, når fysioterapeuten ikke er på vagt.

Tidligere var træningen altså afgrænset til dagstid, hvor fysioterapeuten var på arbejde. Nu indtænkes træning og mobilisering hele døgnet.

 

traening_1

 

Sygeplejerske Marianne Høgh og sygeplejerske Lisbeth Gamst løfter håndvægte med Egon Pedersen, som er patient på Sygehus Lillebælt. Det kan måske betyde kortere indlæggelse ...

 

"Det handler om at gøre patienterne så aktive som muligt. Fysioterapeuten lægger en plan for den enkelte patient med øvelser som sygeplejerskerne skal bruge de næste 24 timer. Derefter lægges en ny plan," siger Lisbeth Gamst, som er intensivsygeplejerske og projektleder og tilføjer samtidig, at den største forandring projektet har medført er, at fysioterapeuter og sygeplejersker nu arbejder sammen med en tværfaglighed, som ikke tidligere har været set i afdelingen.

 

Fantastisk at kunne hjælpe

Alle sygeplejerskerne har haft mindst to timers undervisning og kan nu stå for træningen.

 

"Sygeplejerskerne har været meget motiveret for at lære det, og samarbejdet fungerer rigtig godt. Patienterne oplever at blive medinddraget, fordi der afholdes daglige tværfaglige konferencer på stuen og i samråd med patienten," siger fysioterapeut Dorthe Mailand Rasmussen.

 

traening_2
 

Også de patienter, der ikke er ved bevidsthed, får trænet kroppen. Fysioterapeut Dorthe Mailand Rasmussen instruerer i hvordan.

 

"Det er for alvor tværfaglighed, og det er fantastisk at få lov at hjælpe patienterne på denne måde. De kan bevare deres livskvalitet og muskelstyrke, fordi vi hjælper dem til at være aktive," siger Lisbeth Gamst. Sygeplejerskerne var tidligere mere tilbøjelige til at bruge lift, når patienterne skulle ud af sengen. Nu er forflytningen en del af træningen.

 

Patienter skal ikke være nervøse

Patienterne er også meget positive, men kan naturligvis være bekymrede for egen indsats, fortæller Dorthe Mailand Ramussen. For at imødekomme denne usikkerhed, laver hun altid en risikovurdering af patienterne f.eks. med en muskelstyrketest.

 

"Vores opgave er at vurdere og udnytte deres ressourcer og give dem en succes."

 

"Den vigtigste motivationsfaktor for patienten er, at patienten kan se meningen med træningen," siger Lisbeth Gamst.

 

Også patienter der er bevidstløse kan hjælpes til at lave øvelser f.eks. venepumpeøvelser.

 

Deler gerne ud

Projektet startede i maj 2016 og forventes afsluttet i oktober 2016. Projektet er støttet af Forebyggelsesfonden, hvilket bl.a. betyder, at der er flere timer til fysioterapi på afdelingen end normalt.

 

Der er en projektgruppe med fire sygeplejersker, to fysioterapeuter og en overlæge. Flere ideer er hentet fra andre intensive afdelinger, og Dorthe Mailand Rasmussen deler også meget gerne ud af hendes materiale.

 

På afdelingen er der i forbindelse med projektet indkøbt nyt træningsudstyr som f.eks. elastikker, håndvægte og vægtmanchetter. De har også en motionscykel til sengen.

 

Idé til øvelse:

traening_3

 

traening_4

 

Eksempel på en typisk øvelse til de patienter, der ikke er ved bevidsthed. Det er en venepumpeøvelse, hvor foden presses frem og tilbage 10-12 gange.

 

 

 


Siden er sidst opdateret 16-08-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring