Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Robotten fylder 1 år, nu er den klar til mere

Sygehus Lillebælt har nu haft den avancerede operationsrobot "da Vinci Xi" i et år. Kirurgerne har fået rutinen og er klar til at undersøge, om den måske kan endnu mere …

 

Af Kir Klysner. Foto Charlotte Dahl.


”Så dokker vi”. Der er lidt månelanding over det, når der bliver opereret med robotten "da Vinci Xi" på Vejle Sygehus.

Robotten bor i et hjørne på en operationsstue. Den bliver kørt hen over patienten og koblet til de instrumenter, der forsigtigt er lagt ind de rigtige steder i kroppen, når operationen går i gang.

 

Kirurgen sætter sig til rette et par meter fra patienten med hænderne på to små joysticks, fødderne på et sæt pedaler og ansigtet helt ind imod en skærm, som om det var en synstest hos en optiker. Kirurgerne kan nu se, hvad de laver og beskriver det som ”at have hele hovedet inde i maven på patienten.” Men patienten har ligesom i en kikkertoperation kun nogle små huller i maven. 

 

Robotoperation

Der gøres klar til operation. Over 90 gange har operationsrobotten på Vejle Sygehus nu været i brug. 


Bedre for patienten
Det, der er en af de helt store fordele i forhold til en kikkertoperation, er bevægeligheden i de led, som er yderst på robottens arme. De kan bevæge sig i alle retninger og med millimeterfine bevægelser.

”Det er som at have sin hænder bittesmå inde i maven på patienten. Det giver mulighed for at lave mere komplekse operationer. For 10 år siden fik stort set alle lavet et stort hul, når de skulle opereres. De sidste år er der udført flere og flere kikkertoperationer. Patienterne får færre smerter, og det går dem bedre efterfølgende. Det er altså en mærkbar forbedring for patienten. Med robotkirurgi kan vi lave mere avanceret kikkertkirurgi. Der er situationer, hvor robotten formentlig ikke er bedre, men der er også situationer, hvor den helt givet er bedre. Det er ikke endeligt afklaret,” fortæller ledende overlæge på Organkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, Hans Rahr.

Robotter bliver verden over typisk brugt til kræftoperationer, og i Vejle er den bevilget til operationer for  kræftknuder i mave-tarm-området og i nyrer og urinveje.

 

Robotoperation
Kirurgen sætter sig godt til rette ved en arbejdsstation et par peter væk fra patienten og det personale, som assisterer ved operationen. 

Alle hjalp til med robotten  
Robotten landede på Sygehus Lillebælt i sommeren 2015, og den første patient blev opereret med den nye teknologi den 7. oktober 2015 klokken 8.20. Også her er måne-metaforen på sin plads.


”Implementeringsfasen var fantastisk. Der var en enorm begejstring og entusiasme fra alle samarbejdspartnere, ikke mindst fra Teknisk Afdeling, Medicoteknik og Sterilcentralen. Det er fantastisk, at man her i Vejle kan samle et hold, der i den grad overvandt alle sten på vejen og ville det her. Det er jo meget kompliceret teknologi, og blandt andet måtte vi ombygge en operationsstue og etablere mange nye tekniske installationer. Vi måtte også indkøbe og installere en ny instrumentvaskemaskine til knap en million kroner i Sterilcentralen. Det er bare et par eksempler på, hvad vi nåede i løbet af august og september sidste år. Da vi mødtes første gang efter sommerferien, besluttede vi os for at gå efter at tage robotten i brug den 7. oktober 2015. Og det lykkedes. Det var i sandhed sygehusets ”moonshot”,” siger Hans Rahr.

Kirurgerne har rutinen
Nu har den været i brug i et år, og der er gennemført 90 operationer med robotten, som er blevet en fast del af hverdagen.

”Det her første år har været en implementeringsperiode. Nu kører den fuldstændig rutinemæssigt. Det tager samme tid som enhver anden operation. Vi indkøbte jo også en teknologi, der er så moden, at man kan træne folk op, og så kører det bare. Nu er vi så rutineret, at vi kan begynde med udviklingsprojekter. Vi skal undersøge, hvor den kan komme endnu mere til sin ret, hvor vi kan flytte noget som vi normalt laver som åbne operationer, og hvilke patienter, der vil have særligt gavn af det.”

 Robotoperation
Der er altid to kirurger, som er uddannet i at bruge robotten til stede, sammen med en anæstesi-sygeplejerske og en operationssygeplejerske.


Skubber til grænserne

Der findes flere af disse Da Vinci-robotter i Danmark.  De mest udbredte er Si-modellen. Xi´en er mere avanceret, f.eks. så kan lejet flyttes undervejs i operationen. Sygehus Lillebælt var de første til at tage Xi´en i brug i Danmark.


”Når vi er det førende sygehus med den her robot, så skal vi også udfordre dens muligheder. Vores vision er at skubbe til grænsen for, hvem der kan få en skånsom operation med robotten.”


Operationen er også skånsom for kirurgerne, og det kan være afgørende for patienten.


”Almindelig kikkertkirurgi er belastende for kirurgens arme, nakke og skuldre. De rækker ind over patienten i dårlige arbejdsstillinger i tre til fire timer i træk. Det gør man ikke med robotten, for der kan man sidde med god støtte og indstille det hele, så det passer. Og hvis man trænger til en pause, så holder robotten selv kontrollen. Man skal jo huske, at  det er farligt for patienterne, hvis kirurgen kører træt.”


Som et ekstra kvalitetstiltag er der altid to robotuddannede overlæger på stuen til alle robotoperationer.


”Vi vil gerne sikre kvaliteten, og at de lærer af hinanden og holder hinanden skarpe.”


Det koster lidt ekstra
Der er en merpris pr. operation på cirka 6-7.000 kroner til engangsudstyr og dyrere instrumenter. Det var den størrelsesorden, firmaet Da Vinci havde varslet, og faktisk mener Hans Rahr, at udgifterne så småt er faldende, da kirurgerne efterhånden har fundet smartere måder at udføre operationerne på, så der kan spares på instrumenter og engangsmaterialer.

Fra 1. december 2016 begynder Urologisk Afdeling, som flytter fra Fredericia til Vejle Sygehus, at træne op i at bruge robotten til nyrecancer-operationer.

”Urologerne glæder sig til at komme i gang, og vi glæder os til samarbejdet”, siger Hans Rahr.

 


Siden er sidst opdateret 25-10-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring