Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2016pilNyheder 4. kvartal 2016pilNyrepatienter klar til transplantation på to uger

Nyrepatienter klar til transplantation på to uger

Før kunne det tage to-tre måneder for en nyrepatient at komme igennem det hav af undersøgelser, der skal til for at blive godkendt til transplantation. I dag tager det to uger, og det gør en verden til forskel, mener nyrepatient Bo Olesen. Det er overlæge Annie , der har komprimeret forløbet.

Af Trine Vu, foto: Charlotte Dahl

Bo Olesens egne to nyrer har på grund af en nyresygdom kun 15-20% af den normale kapacitet tilbage, og hans krop kan ikke længere klare sig uden hjælp. Derfor skal han enten begynde i dialyse, eller have en ny nyre, og da hans kone Charlotte Blinkenberg Olesen har tilbudt at donere sin ene nyre, satser han på transplantation.
 

Og i dag er Bo Olesen klar. Han har været igennem alle undersøgelser og venter kun på at få at vide, hvornår lægerne på Odense Universitetshospital har tid til transplantationen.


Den 54-årige forretningsmand havde ellers sine bange anelser, da han blev klar over, hvor mange undersøgelser han skulle igennem for at blive godkendt til transplantation:


”Da jeg så, at der var 14 undersøgelser, tænkte jeg, at det var håbløst, for de var jo spredt på forskellige afdelinger og på sygehusene i både Fredericia, Kolding, Vejle og Odense. Jeg skulle tjekkes for alt fra aids til kyssesyge, mine tænder og tarme skulle undersøges, hjertet, lungerne ... alt. Og jeg tænkte, at det ville komme til at vare længe, inden jeg var klar til transplantation.”
 

”Men det gik lige modsat. Det hele er kørt snor lige, og jeg er dybt imponeret over koordineringen mellem de forskellige afdelinger. Var jeg som travl forretningsmand blevet mødt af udsættelser, ventetid og læger, der skulle have min sygdomshistorie fortalt igen og igen, havde jeg givet op og fundet en anden løsning. Men alle har været meget professionelle. Jeg har fået indkaldelser til undersøgelserne via e-boks, og hver gang er jeg kommet ind til aftalt tid eller før. Alle 14 undersøgelser var overstået på kun to uger”, siger han og tilføjer med et glimt i øjet: ”Inden for byggeriet kunne vi næsten ikke gøre det ligeså præcist.”

 

Nyrepatient
Patient Bo Olesen skal efter planen have transplanteret en nyre fra sin
kone Charlotte Blinkenberg Olesen. Her ved Fredericia Sygehus.

 

Ny, sundere livsstil
Bo Olesen er uddannet tømrer, men er i dag forretningsmand i et stort familieholding, som blandt andet tæller et byggefirma. De seneste 18 år har han dog også haft titlen ’nyrepatient’, og det har han taget alvorligt fra dag ét. Da han under træningen til et halvmaraton i 1999 pludselig tissede blod og fik diagnosen ’polycystisk nyresygdom’, lagde han nemlig sit liv om og gik bl.a. næsten fuldstændigt over til vegetarkost.

Og det har gjort en stor forskel, mener han:
”Da jeg blev undersøgt for hjerte-kar-sygdomme, sagde overlægen, at jeg ikke lignede én, der skulle nyretransplanteres. Normalt har nyrepatienter nemlig forkalkninger i årerne, fordi nyrerne ikke renser blodet optimalt, men der var ingenting at se i mine årer. Sådan har det været hele vejen rundt, det eneste, jeg fejler, er nyrerne, og jeg tror, det er fordi, jeg lever så sundt nu.”


Takket være den komprimerede undersøgelsesplan mangler han nu kun sidste etape, før han har en ny nyre.


Overlægen tog sagen i egen hånd
”Det tog bare alt for lang tid. Ind imellem skete det, at en af de første undersøgelser blev forældet, inden den sidste undersøgelse var gennemført... Det var frustrerende, og i virkeligheden er undersøgelserne jo kun starten. Når de er overstået, begynder ventetiden på selve transplantationen, så det er en hård tid for patienterne.”


Overlæge Annie Rosenfeldt Knudsen slår ud med armene. Det er to år siden, hun besluttede sig for at løse problemet med de lange udredningsforløb for nyrepatienter.


”Jeg vidste godt, at det ikke ville blive let, men det skulle bare lykkes”, siger hun og tilføjer: ”Og det gjorde det. I dag tager det kun to uger fra patienten møder op til første undersøgelse, til han ved, om han kan få en transplantation eller ej. Det komprimerede forløb sparer en masse tid for både patienterne og os medarbejdere.”

 

Annie
Det har været et stort puslespil at få undersøgelserne
samlet på færre dage, fortæller overlæge Annie
Rosenfeldt Knudsen fra Fredericia Sygehus.
 

Et stort puslespil
Nyrepatienterne skal til undersøgelser på syv forskellige afdelinger på fire forskellige sygehuse, inden udredningen er gennemført. De skal have tjekket alt fra hjerte og lunger til hud og tænder. De skal scannes og røntgenfotograferes. Deres urinproduktion undersøges, og de skal også bestå en sukkerbelastningstest, der afslører, om de er disponeret for at få sukkersyge.
 

”Det har været et stort puslespil at få undersøgelserne samlet på færre dage. Jeg har haft fat i de involverede afdelinger rigtig mange gange og har også været rundt og forklare forløbet for at få dem til at forstå, hvor vigtigt det er at få koordineret og komprimeret de her undersøgelser. Alle vil selvfølgelig gøre det bedste og mest praktiske for patienterne, men de ved ikke altid præcis, hvad de andres undersøgelser kræver”, siger Annie Rosenfeldt Knudsen, der har knoklet med projektet stort set ene kvinde ved siden af sine sædvanlige overlægevagter.


Lige lovlig effektivt…
Det har været både hårdt og sjovt. En af de sjove episoder, hun husker, var da det nye komprimerede pakkeforløb på et tidspunkt var ved at blive lige lovlig effektivt:

”Da vi i forbindelse med en test af en patients urinproduktion bad patienten om først at møde op med en frisk døgnurinprøve til én undersøgelse og lige derefter møde op til næste undersøgelse ’med en fyldt blære’, spurgte patienten: ’Hvordan skal det kunne lade sig gøre?’ ... og det kunne det jo heller ikke, så nu ligger de to undersøgelser med et par dages mellemrum i planen.”


Men ellers kører det endelig slag i slag med overlægens komprimerede udredningsforløb, og det har det gjort i otte måneder nu. I gennemsnit gælder det to patienter om måneden.


 


Siden er sidst opdateret 08-11-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring