Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Stopper tidligere med at presse på veerne

Er det bedre for den fødende og for barnet, at stoppe med at give ve-stimulerende tidligere i fødslen? Nyt forskningsprojekt er i gang på bl.a. Kolding Sygehus.

Af Kir Klysner. Foto Charlotte Dahl.


De fleste kvinder ønsker en naturlig fødsel, men ofte er det nødvendigt at give veerne et ekstra skub med det ve-stimulerende middel Syntocinon.

Hvert år får 12.000 førstegangsfødende kvinder det middel, og lige nu er det kutyme at give det igennem hele fødslen. Men et nyt projekt på bl.a. Kolding Sygehus skal afdække, om det faktisk er bedre for både mor og barn, hvis man stopper tidligere.


”Mange jordemødrene fortæller mig, at de har en fornemmelse af, hvis man bare lige skubber veerne i gang, så skal kroppen nok tage over. Vi vil undersøge, om det kan betyde færre komplikationer f.eks. færre akutte kejsersnit og færre blødninger efter fødslen, hvis vi stopper tidligere med at give ve-drop. Måske vil barnet også have det bedre efter fødslen, og kvinden får måske en bedre fødselsoplevelse,” fortæller projektansvarlig Sidsel Boie, som er læge og ph.d. studerende på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Regionshospitalet Randers.

Den rette balance
Projektet startede op i 2016, og på Kolding Sygehus har man sagt ja til at deltage i projektet.

”Jordemødre ønsker for alle fødende, at skabe så normale rammer for fødslen som muligt, uafhængigt af om fødslen er startet spontant, eller fødslen skal sættes i gang. For de kvinder, hvor veerne ikke starter spontant, kan et ve-stimulerende drop, for mange være en effektiv måde til at sætte veerne i gang. Kunsten er herefter, at sikre, at fødslen forløber i et tempo, hvor både mor og barn har det godt. Et ve stimulerende drop er et indgreb i fødslen, som kræver, at der skal være mere overvågning af barnet. Derudover kan kvindens bevægelsesmuligheder bliver begrænset. Derfor er det meget interessant, hvis projektet viser, at vi kan afbryde det ve stimulerende drop, når kvindens egne veer tager fat.,” siger Diane Malberg, der er koordinerende jordemoder på Kolding Sygehus.

 

Diane Malberg

Jordemoder Diane Malberg er den, der står
for projektet på Kolding Sygehus.


 Føder uden medicin
Alle gravide, der skal føde på Kolding Sygehus, bliver informeret om muligheden for at deltage i projektet i løbet af graviditeten. De bliver så direkte adspurgt, om de vil deltage i projektet, hvis de får ve-stimulerende drop under fødslen. Af dem, der takker ja, vil halvdelen få det ve-stimulerende middel, når den aktive fase af fødslen er etableret. Den anden halvdel får i stedet et drop med saltvand. Kvinden ved ikke, om hun får det ene eller andet.

”Vi oplever, at nogle kvinder er lidt skeptiske i forhold til projektet. De er nervøse for, at fødslen bliver forlænget. Hvis der ikke er normale fremgang i fødslen, stopper vi naturligvis projektet og håndterer fødslen på sammen måde, som for kvinder, som ikke deltager i projektet,” siger Diane Malberg.

Fri for måleudstyr
Alt i alt forventes 1200 kvinder at deltage i projektet, heraf 300 kvinder på Kolding Sygehus. De andre fødesteder er i Randers, Skejby, Aalborg og i Holland.

”Hvis projektet viser, at man kan afbryde det ve-stimulerende drop, så kan de fødende blive mere fri i deres bevægelser, fordi de ikke skal have droppet og heller ikke behøver CTG-måleren, som måler barnets hjertelyd. Det vil også få en indflydelse på kvinders oplevelse af fødslen. Generelt er vi blevet meget mere opmærksomme på, hvor meget kvinders oplevelse har betydning for deres fødselsforløb,” siger Sidsel Boie.

Lige nu får cirka hver tredje af alle fødende kvinder det ve-stimulerende middel under fødslen.
Der er forskellige små studier på verdensplan, men det her er det første store studie, hvor der både er kvinder, der får og ikke får ve-stimulerende drop uden hverken personale eller fødende ved hvilken behandling der gives. Resultaterne foreligger i 2018. Læs mere på www.condisox.dk


Siden er sidst opdateret 08-11-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring