Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Børn får trøstemus på Kolding Sygehus

Når børn kommer på skadestuen på Kolding Sygehus får de en mus, som de kan klemme, når det gør ondt. Det er lægesekretær Kirsten Pedersen, som hækler trøstemusene i sin fritid.

Af Kir Klysner. Foto Charlotte Dahl.

Sidste år til jul havde lægesekretær Kirsten Pedersen noget garn til overs. Ud af det kom de første trøstemus, og siden er det blevet til over 300 styk, som uddeles til de børn, der kommer i den fælles akutmodtagelse på Kolding Sygehus.

”Der manglede noget til de små størrelser, som vi ikke bagefter skulle til at pille ud af næse, øre og mund. Og da jeg sad og lavede julemus sidste år, var der en garnrest, og det blev til det første kuld.”

Trøstemus_1

På afdelingen uddeles også nogle små lege-ting som man kender fra besøg hos tandlægen, men det er enten for småt eller for svært at lege med for de mindste patienter. Børn på op til seks år får i stedet tilbudt en trøstemus allerede ved skranken ved den fælles akutmodtagelse.  

”Det er ikke en belønningsmus, men en trøstemus, som de kan have med sig under behandlingen. Når børnene kommer, så snakker vi med dem og siger, det kan være en god idé at få en trøsemus med. De kan trykke den på maven og rykke den i halen, hvis de synes noget gør ondt,” siger lægesekretær Kirsten Pedersen, som har været ansat på Kolding Sygehus siden 1987, dog med en pause fra 2000 til 2006.

Den virker siger patienterne

”Der var en dag en dreng på 4-5 år, som modvilligt tog imod en mus, som han gik rundt med hængende i halen, for han gad ikke rigtig have den, selv om hans far syntes det var en god ide. Efter skadestuebehandlingen kom han susende ud til receptionen, fløj ind foran de patienter, der var ved at blive skrevet op, og sagde ”hallo, den her mus var så god, at det slet ikke gjorde ondt – og den skal med hjem.”

”De her mus er gode til at abstrahere fra det, der skal ske, og sygeplejerskerne bruger dem også som et redskab til at skabe kontakt,” siger Kirsten Pedersen lægesekretær på Akutafdelingen på Kolding Sygehus.

Det tager 20 minutter for Kirsten Pedersen at hækle en trøstemus. Der er efterspørgsel på dem hver dag. Og det er ikke af dovenskab, at de er så små. Det er for, at de lige kan være i en børnehånd, når man skal videre ind til lægerne og sygeplejerskerne.

”Jeg var godt klar over, da jeg begyndte at lave dem, så var det nok ikke til at stoppe igen. Men det også okay, for jeg synes, det er afstressende og afslappende at lave håndarbejde,” fortæller Kirsten Pedersen.

Og trøstemusen får Sygehus Lillebælts mindste patienter naturligvis med sig hjem fra Kolding Sygehus.

 
Trøstemus_2

 

Man skal ikke undervurdere effekten af at få en lille mus, når man kommer på sygehuset. Den er rigtig god at have i hånden, når det måske kommer til at gøre ondt.

 

 

 


Siden er sidst opdateret 06-12-2016.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring