Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Hospital i børnehøjde

Kitler, masker, nåle og fremmede mennesker kan tage pippet fra enhver – specielt børn. Derfor har Kolding Sygehus fået et helt nyt legeområde i akutmodtagelsen.

 

Klik her for at se i fuld skærm
Legeområde AKUT Kolding med Kristina Skovlund Skrydstrup
Kristina Skovlund Skrydstrup er behandlersygeplejerske og en af bagmændene bag det nye legeområde.

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk  
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Armen gør smadder ondt, mor er bekymret, og nu kommer hende den væmmelige læge og vil hive i den. Det er ikke ligefrem ønskescenariet, hvis man som barn kommer akut ind på sygehuset. Tilsat et par timers ventetid forårsaget af et par akutte traumer kan situationen for barnet sagtens være helt umulig. Barnet bliver uroligt, ked af det, og utrygt, hvilket gør det sværere for sygehuspersonalet i at lave gode undersøgelser, da samarbejdet mellem barn og voksen ikke er så godt.

- Vi måtte bare gøre noget, siger Kristina Skovlund Skrydstrup, der er behandlersygeplejerske på Akutafdelingen på Kolding Sygehus.

Helt ned i øjenhøjde
I forbindelse med byggeriet af det nye akutsygehus i Kolding, gik Kristina Skovlund Skrydstrup i gang med at planlægge et område helt specielt til børnene.

- Det er bare lettere at få børn til at samarbejde i et legemiljø end i en klinisk hospitalsstue, vurderer Kristina Skovlund Skrydstrup.

Mange idéer blev skudt ned undervejs, da der skulle tages hensyn til hygiejnen og sikkerheden. Men hen ad vejen skabte Kristina Skovlund Skrydstrup sammen med læger, sygeplejersker og en arkitekt alligevel et helt særligt børneområde, der kan fungere som både venterum men også som et sted, hvor akutpersonalet kan teste, hvordan børnene bruger deres arme og ben.

Tryghed i første række
Når de små poder kommer ind på akutsygehuset i Kolding, kan de nu gå direkte ind til legeområdet, der er et aflukke for sig. Her finder de bøger, LEGO, Ramasjang på fjernsynet og en stor legeambulance. Alt sammen noget, der kan fungere som adspredelse i ventetiden og som samtidig er kendte elementer i al det ukendte.

Udover masser af ting at tage sig til er der også plads til, at forældrene kan være i legerummet i et par komfortable stole:

- Så er familien samlet, og forældrene falder også mere til ro, når de kan se, at barnet stadig er i stand til at lege – selv om armen gør ondt, forklarer Kristina Skovlund Skrydstrup, der uddyber, at rolige forældre ofte er en stærk forudsætning for, at børnene også er rolige.

Test af lemmer
Men legeområdet gemmer på endnu flere spændende overraskelser. Fjernsynet med Ramasjang er inde i et lille rum, hvor børnene også ofte leger sygeplejersker og læger. Her kan de få lidt mere ro end i det større legerum ved siden af.

Der er også en stor væg fyldt med klatreknopper:

- Her kan børnene klatre, men det er faktisk også her, vi kan starte nogle af de indledende undersøgelser, siger Kristina Skovlund Skrydstrup. Det fungerer ved, at personalet beder barnet om at strække sig op for at nå en given farve. Hvis barnet kan gøre det og eksempelvis strækker armen højt op, er skaden måske ikke helt så slem, som hvis barnet blot putter armen ind til kroppen eller ligefrem sidder på forældrenes skød:

Til gavn for alle patienter
Udover at det er rart for børnene at have et sted at gå hen, viser erfaringerne siden legeområdets åbning også, at resten af de ventende patienter får glæde af børneområdet:

- Der er ikke børn, der er ved at gå til i kedsomhed i det normale venteområde, og derfor er der også mere ro til de andre patienter, siger Kristina Skovlund Skrydstrup.
Der er i øvrigt ingen risiko for, at børnene løber tør for LEGO-klodser foreløbigt, for udover dem, der allerede er, ligger der 1.000.000 flere klodser klar hos LEGO, og de kommer til Kolding, efterhånden som de gamle forsvinder eller bliver ubrugelige.

 

Klik her for at se i fuld skærm
Legeområde AKUT Kolding - lille aflukke
Et lille aflukke gør det muligt for børnene at lege eller bare slappe af med Ramasjang.
 
Klik her for at se i fuld skærm
LEGO i legeområde
LEGO er godt til børn i alle aldre. Der er over 1.000.000 ekstra klodser, hvis der er brug for det.
 
Klik her for at se i fuld skærm
Legeområde AKUT Kolding bogreol
Legeområdet med klatrevæg, ambulance og bord til LEGO. Bogreolen er endnu ikke fyldt, og Akutafdelingen modtager gerne bøger, hvis de ikke er lasede.


 


Siden er sidst opdateret 03-01-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring