Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 2. kvartal 2017pilPatienter og pårørende skal rådgive Rygcenter Syddanmark

Patienter og pårørende skal rådgive Rygcenter Syddanmark

For at komme endnu tættere på patienterne opretter Rygcenter Syddanmark nu et Patient- og pårørenderåd, og der er stor indflydelse til dem, der melder sig.

 

Rikke Bagge Skou

Rikke Bagge Skou er kontaktperson for det nye Patient- og pårørenderåd på Rygcenter Syddanmark.

 

Af Mikkel D-N Andersen, Sygehus Lillebælt, mikkel.andersen3@rsyd.dk
Fotos af Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Ingen kender svaghederne i et sundhedsvæsen bedre end de patienter og pårørende, der rent faktisk besøger det, og derfor skal de tages med på råd. Det er mantraet hos Rygcenter Syddanmark – en del af Sygehus Lillebælt i Middelfart, som af samme grund nu opretter et Patient- og pårørenderåd.

- Vi vil gerne være endnu bedre, og her er patienterne og de pårørende de bedste til at fortælle, hvad der er vigtigt for netop dem, forklarer Rikke Bagge Skou, der er Klinikansvarlig afdelingssygeplejerske på Rygcenter Syddanmark.

Stor indflydelse
Sygehus Lillebælt har allerede oprettet Patient- og pårørenderåd for kræftområdet i Vejle og akutsygehuset i Kolding. Rådet i Vejle har været i gang siden 2012, og formanden i Vejle fortæller med gejst om arbejdet.

- Man kan virkelig gøre en forskel, og vores erfaringer fra Vejle Sygehus er, at ledelsen virkelig lytter til os, forklarer Tom Jerwiarz.

En af de største og vigtigste sejre for Patient- og pårørenderådet ved Vejle Sygehus er, at der nu ikke længere bliver rynket på næsen, når patienterne snakker om komplementær og støttende behandling med personalet. Det kan for eksempel være akupunktur, zoneterapi og irisanalyse, blot for at nævne nogle af de behandlingstilbud sundhedsvæsnet ikke tilbyder.

- Vi ved, at mange patienter bruger komplementær og støttende behandlingsmetoder, men mange er utrygge ved at snakke med personalet om det. Det kan man nu, og det er vi stolte over at have været med til at indføre, siger Tom Jerwiarz.

Alle skal med
Rygcenter Syddanmark vil gerne have alle typer af rygpatienter og pårørende med i deres Patient- og pårørenderåd. Der er som sådan ikke nogen krav til deltagerne, udover at de skal have lyst til at tale om bredere områder, end deres egne erfaringer måske lige lægger op til. Og så skal de have været tilknyttet Rygcenter Syddanmark i Middelfart.

- Deltagerne skal kunne hæve sig over sin egen situation og give generelle råd, forklarer Rikke Bagge Skou.

Og det bakkes op af Tom Jerwiarz

- Folk skal have noget på hjertet og have gode idéer til, hvordan sygehuset kan gøre ting anderledes, siger han.

Der er brug for i alt otte patienter og pårørende, og de må gerne komme fra hele Region Syddanmark, så alle dele af regionen er repræsenteret. Foruden patienter og pårørende vil der også være deltagere fra sygehusets ledelse i rådet. Det betyder, at forslag fra rådet kan blive sat i værk så hurtigt som muligt. Udover seks årlige møder er det sparsomt med opgaver.

- Der er ikke mere arbejde, end man vælger at lægge i det, vurderer Tom Jerwiarz, der dog som formand og ekstra engageret medlem af rådet også deltager i diverse seminarer og selv tager ud og fortæller om at være pårørende.

Udvælgelsen starter nu
De kommende måneder går Rygcenter Middelfart på jagt efter kandidater til det nye Patient- og pårørenderåd. Alle interesserede skal udfylde et skema og til en samtale, hvor det afklares, om de kan deltage i arbejdet. Herefter begynder rådets arbejde med et møde i juni måned.

Ansøgningsskemaet vil snarest blive lagt online på www.rygcentersyddanmark.dk, vil ligge mange steder på Rygcenter Syddanmark og blive udleveret til de patienter, der måtte være interesserede.

Og faktisk er der masser af mulige opgaver på tegnebrættet allerede.

- Helt konkret vil vi kigge på, hvordan vi som sygehus informerer og kommunikerer bedst muligt med vores patienter, siger Rikke Bagge Skou om en af de første opgaver, rådet formentlig kommer til at kigge på .
- God kommunikation er en forudsætning for at blive Patienternes Rygsygehus. Og det faktisk vores overordnede målsætning at være netop det, siger den klinikansvarlige afdelingssygeplejerske.

Flere oplysninger:
Interesserede i opgaven omkring Patient- og pårørenderådet er velkomne til at kontakte Rikke Bagge Skou på Rikke.Bagge.Skou@rsyd.dk. Hun kan også formidle kontakt til Tom Jerwiarz, der gerne fortæller mere om arbejdet i rådet.

Læs om Rygcenter Syddanmark på: www.rygcentersyddanmark.dk


Siden er sidst opdateret 18-04-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring