Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 2. kvartal 2017pilLattergas på skadestuen gavner de mindste patienter

Lattergas på skadestuen gavner de mindste patienter

Et besøg på skadestuen kan være en traumatisk oplevelse for børn, når de har ondt. Men på Kolding Sygehus tilbyder personalet nu lattergas til børnene, og det giver smil i stedet for smerte.

 

Lattergas-privatfoto

Lasse har fået skinne på fingeren, men den sidder skæv, og derfor skal den seks-årige og familie videre mod Kolding, hvor den står på operation og efterfølgende opfølgning med brug af lattergas.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt
Fotos: Privat og Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Det er fredag eftermiddag, og Lasse på seks år hjælper sin farfar med at kløve brænde. Sikkerhedsreglerne er klare, og Lasse må ikke komme for tæt på. Men pludselig flyver et stykke brænde af trækløveren og rammer Lasse på hånden.

- Man kan vel bedst beskrive skaden som en gang kødfars for enden af langemanden, siger Sanne Lomholt, der er Lasses mor.

Det bliver startskuddet til en weekend med gråd, frustrationer - og en gang lattergas, der til sidst på magisk vis tryller det trælse væk.

Videndeling på tværs
Gennem flere år har Sygehus Lillebælt med børneafdelingen i Kolding i front arbejdet for at blive et mere børnevenligt hospital, hvor de mindste patienter får en ekstra skånsom behandling. Særligt har der været fokus på at få dækket børnenes smerter ved hjælp af plastre, creme og lattergas.

I løbet af 2016 får skadestuen nogle gange hjælp af børneafdelingen ved behandlinger, hvor børnene har haft brug for smertestillende medicin. Personalet i skadestuen kan se, at det kan hjælpe de små patienter, der kommer med skader.

Sammen med overlæge Peter Ivan Andersen arbejder specialeansvarlige sygeplejerske Mette Grau med idéen om at få lattergas tilgængelig i skadestuen.

- Vi vil jo gerne give vores små gæster en så smertefri oplevelse som muligt og dermed mindske det traumatiske, forklarer Mette Grau.

Aldrig førstevalg
Hen over vinteren får en del af sygeplejerskerne fra skadestuen i Kolding undervisning i at håndtere lattergas til børn, og det rette udstyr bliver købt hjem.

- Udover at bruge lattergas har vi også lagt fokus på at afledning og sjov kan flytte børnenes opmærksomhed fra det, der gør ondt og er ubehageligt, siger Mette Grau.

 

Lattergas-privatfoto

Lasse ligger på sygehuset og får noget at spise efter sin operation.

 

Lattergas vil dog aldrig blive et førstevalg til smertedækning.

- Nogle gange kan sæbebobler aflede så meget, at der slet ikke er brug for lattergas, og så vælger vi naturligvis den lette og hurtige løsning, uddyber Mette Grau.

Men hvis alle andre muligheder er udtømte, og børnene er fyldt fire år, bliver lattergassen nu fundet frem.

Det kan ikke bevises, at lattergas virker, hvis børnene er under fire år gamle, så derfor denne nedre begrænsning.

Det nye tiltag kan bruges til bedøvelse i forbindelse med alt fra genopretning af brækkede arme, splinter i fødderne, sår der skal sys eller sår, der skal vaskes. Faktisk er det velegnet ved alle behandlinger, hvor barnet er bange, eller indgrebet er smertefuldt.

En nat på børneafdelingen
Da Lasse er blevet ramt af træstykket, kører han sammen med sin mor Sanne Lomholt til skadestuen i Vejle. Han græder, hånden gør ondt, og han kommer til skadestuen, hvor behandlerpersonalet bedøver hånden med et par nålestik.

- Det gør rigtigt ondt på ham, og han er meget ked af det, siger Sanne Lomholt.

En skinne på fingeren, en syning samt forbinding skulle klare Lasses skader, men et røntgenbillede afslører, at fingeren stadig er skæv, hvor den er brækket.

Familien får bud på at køre til Kolding, hvor Lasse skal opereres akut.

På vej fra Vejle til Kolding falder Lasse i søvn. Det har været en dag med masser af følelser, og det kan tære på selv den sejeste seksårige.

I Kolding vurderer lægerne, at en operation godt kan vente til næste dag. Lasse og Sanne Lomholt får en seng på børneafdelingen, og om lørdagen bliver fingeren fixet i fuld narkose. Senere på dagen kommer Lasse hjem.

Søndag morgen er den dog stadig gal med hånden. Der er blod i sengen, og Lasse siger, at det sovser inde i gipsen:

- Jeg bliver bekymret og ringer ind på sygehuset, som beder os komme ind med det samme, men den er Lasse ikke med på, siger Sanne Lomholt.

- Jeg skal bare ikke på sygehuset, får Lasse sagt, inden de kører afsted.

Bedre end narkose
Hvis personalet ikke kan aflede en patient, så det er muligt at behandle vedkommende, har fuld narkose hidtil været den eneste mulighed. Men det er altid forbundet med en risiko for patienterne, og det koster mange ressourcer.

Med lattergassens indtog på skadestuen kan børnene få en god og positiv oplevelse, og samtidig er der praktisk talt ingen bivirkninger.

- Vi sidder og snakker om tingene, og der kommer en helt anden ro på, fortæller Mette Grau, som understreger, at det altid skal være patientens eget valg, om vedkommende vil have lattergas.

- Vi bruger aldrig tvang i den situation, for vi vil skåne børnene mest muligt. Tvang kan sætte sig i børnene, så de for alvor bliver bange for sygehuset, vurderer Mette Grau.

Lattergas med jordbærsmag
Ved ankomsten til Kolding Sygehus er Lasse helt hvid i hovedet af skræk, og en sygeplejerske foreslår hurtigt, at de forsøger med lattergas.

- Lasse ville gerne have lattergas med jordbærsmag, og hele proceduren med masken for munden og næsen går let, husker Sanne Lomholt.

 

Lattergas-privatfoto

Der gik lidt tid, før Lasse igen begyndte at bruge sin sårede hånd, men nu er den fulde styrke ved at komme tilbage.

 

Mens det åbne sår i fingeren bliver renset og en ny forbinding med gips kommer på armen, ligger Lasse og snakker på livet løs. Han er vågen og en smule påvirket men glad. Hele indgrebet tager ganske kort tid, og så snart de sidste lattergasdampe er forsvundet, går en glad familie ud af svingdøren ved skadestuen i Kolding.

- Det gik da meget godt, konstaterer Lasse.

En god oplevelse
For Sygehus Lillebælt, som Kolding Sygehus er en del af, er det vigtigt at alle får en tryg og god oplevelse, og brugen af lattergas har også et langt sigte.

- Hvis vi sørger for at vores mindste patienter får en god oplevelse, vil de ikke i fremtiden være bange for at komme et smut forbi, vurderer Mette Grau og uddyber, at det er hårdt for både patienter, pårørende og personalet, hvis de skal holde en person for at gennemføre en behandling.

- Hvis vi bare en gang i mellem kan undgå at lægge et barn i narkose, er det det hele værd, smiler hun.

Kontroller og heling
Lasse skal til flere kontroller med sine fingre, og hver gang er han noget nervøs over situationen. Første gang får personalet ikke få lov til at vaske så meget, som de gerne vil, og derfor aftaler Sanne Lomholt og personalet i ambulatoriet, at Lasse fremover får lattergas i samarbejde med børneafdelingen.

- Jeg synes, det er fedt, at personalet i Kolding er opmærksom på, at nogle børn er mega bange, og at de gerne vil skåne ham bedst muligt for flere trælse oplevelser, siger Sanne Lomholt.

Selv er Lasse kommet sig over træstykket, der maste hans fingre, og han leger og bruger hånden igen. Når han snakker om sygehuset er det i positive vendinger, så længe der ikke bliver talt om store nåle.

- Nåleforskrækkelsen går nok ikke over lige med det samme, vurderer Sanne Lomholt.

- Men jeg er helt tryg ved situationen og den gode behandling, vi har fået.

 

Lattergas-privatfoto

Nu hvor sommeren så småt er på vej igen, kan Lasse og søsteren Line igen lege sammen i haven.
 


Siden er sidst opdateret 16-05-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring