Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Nyt legeområde giver en pause til børnene

Det kan være hårdt at være pårørende på et sygehus – og især for børn. To medarbejdere har taget initiativ til et nyt legeområde, der netop er taget i brug i forhallen på Kolding Sygehus. Her kan børnene holde pause fra den sorg, tvivl og frygt, sygehuset desværre nogle gange er forbundet med.

 

OBS: Må kun bruges 1 gang. Den 15. august 2017. Jørgen og Per med far på arbejde

Per og Jørgen besøger far på sygehuset. I en pause er der lige tid til en tur i legeområdet.

 

Tekst og foto: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk, Sygehus Lillebælt
 

En lille pige sidder stille og nynner, mens hun tegner små kruseduller på et stykke papir og ser ud til at være i sin helt egen verden. I baggrunden kan man høre stemmer fra et børneprogram, der kører på en fjernsynsskærm nogle meter derfra, og på et bord ved siden af ligger der nogle bøger. Pigen sidder på en lille børnestol og tegner koncentreret, og området er omkranset af en stor, grøn træcirkel. Når man sidder derinde i cirklen lægger man faktisk slet ikke mærke til, at man er på et sygehus, og det er netop meningen.

Der er nemlig tale om et nyt legeområde ved hovedindgangen på Kolding Sygehus. Det er lige åbnet, og det er blandt andet lavet for at give børn, der kommer på sygehuset, mulighed for at få et frirum, hvor de ikke nødvendigvis skal tænke på sygdom. Børnene har allerede taget legeområdet til sig, og det skaber glæde hos initiativtagerne.

- Jeg bliver helt vildt glad, når jeg ser, hvordan børnene har taget imod legeområdet, siger Tinna Gerstrøm Kellvig, der er stifinder på sygehuset og en af dem, der står bag det nye legeområde.

Legerummet er med til at gøre en forskel for alle børn på sygehuset. Både dem, der besøger syge familiemedlemmer, dem, der skal have taget blodprøver, og de indlagte på børneafdelingen.

- Vi ser, at mange bruger området som en adspredelse, og det er noget helt andet end før, hvor mange børn sad og kedede sig i forhallen, smiler Tinna Gerstrøm Kellvig.

Vigtigt at holde en pause
Når børn kommer på sygehuset som pårørende til syge familiemedlemmer, er det ofte en meget svær situation for hele familien.

- Børn skal ikke skærmes fra indlagte pårørende, men de voksne omkring barnet skal tilpasse den information, de giver til barnet, så den passer til barnets alder, fortæller psykolog Jenny Jacobsen fra Børneafdelingen på Kolding Sygehus.

Derudover har børn brug for at kunne gå til og fra det svære, så de kan bearbejde sorgen i bidder.

- De har simpelthen brug for at kunne tage en pause, og det kan et godt legeområde skabe rammerne for, vurderer Jenny Jacobsen.

Samtidig giver legeområdet familierne mulighed for at genoptage en form for normalt liv – det kan for børnenes vedkommende eksempelvis være legen og den ubekymrede hygge med far og mor.

Medarbejderne har taget initiativet
Legeområdet er blevet muligt på baggrund af uddelingen af Christina Bjerg-Brinks  mindelegat på 25.000 kroner, der hvert år tildeles en eller flere medarbejdere på Sygehus Lillebælt, der har gjort en ekstra indsats.

Vinderne i 2016 var de to stifindere Tinna Gerstrøm Kellvig og Kirsten Nørgaard, der modtog legatet for deres store arbejde med at vise patienterne de rigtige steder hen på sygehuset. De besluttede, at pengene skulle bruges på at oprette det nye legeområde.

Udover at være primusmotorer på projektet har stifinderne også fået til opgave at holde orden i legeområdet. Alt legetøj bliver vasket en gang om ugen, og bøgerne bliver jævnligt skiftet ud.

- Jeg har for eksempel selv samlet en masse aflagte bøger ind via min Facebook, så vi har noget at supplere op med, siger Tinna Gerstrøm Kellvig.

Christina Bjerg-Brinks  mindelegat uddeles igen den 11. september 2017.
 


Siden er sidst opdateret 18-08-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring