Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Mobilt røntgenudstyr til de svageste

Fra 1. januar skal de svageste borgere ikke længere på sygehuset for at få taget et røntgenbillede, hvis de bor i Trekantområdet. Det kan i stedet klares med et billede fra et mobilt røntgenapparat.

 

Mobilt røntgen

Der findes allerede mobile røntgenapparater på Kolding Sygehus, men de er stadig relativt store, som den afdelingsradiograf Herdis Kobbelgaard viser frem her. Sygehuset forventer at anskaffe sig en mobil enhed, der er på størrelse med en forvokset sækkevogn med terrængående gummihjul, så den bliver lettere at køre med fra bil til beboernes hjem.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, mikkel.andersen3@rsyd.dk
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Det er ofte forbundet med stort ubehag for landets svageste borgere, hvis de skal have lavet et røntgenbillede på sygehuset, for nogle gange ved de ikke, hvad der sker omkring dem, og hvorfor de pludseligt er på sygehuset. Særligt mennesker med demens kan have det svært.

- Mange beboere bliver forvirrede og utrygge ved blive taget ud af deres trygge rammer med kendte ansigter og omgivelser. Det kan medføre en udadreagerende adfærd, hvilket er ubehageligt for borgeren. Sådan en oplevelse kan tage flere dage at komme over, siger Ea Seeger Hanmann, der er centerleder på demensplejecenter Rosenlunden og leder for demensområdet i Fredericia Kommune.

Derfor ser hun også frem til, at Kolding Sygehus snart kan komme forbi med et røntgenapparat og undersøge beboerne i deres eget hjem på plejecenteret frem for at udsætte  dem for turen til sygehuset.

Mobil røntgen på vej
Den nye ordning træder i kraft fra 1. januar 2018, hvor Kolding Sygehus som et af de første steder i Danmark får et mobilt røntgenapparat, der kan tages med ud i borgernes egne hjem på institutioner og plejehjem.

Apparatet betjenes af radiografer, og hvis en læge bestiller et billede om formiddagen eller først på eftermiddagen, kan billedet blive taget allerede samme dag.

- Det er vigtigt for mig, at borgerne får en hurtig service med samme høje faglige standard, som hvis de var kommet på sygehuset, siger overradiograf på Kolding Sygehus Pica Ann Blackburn Andersen.

Radiograferne, der betjener udstyret, kan ikke umiddelbart give en diagnose, men billederne bliver sendt direkte ind på sygehuset, hvor der sidder personale klar til at gennemgå dem. Har patienten et tydeligt knoglebrud, kan det nogle gange ses på apparatets skærm, og i det tilfælde vil radiografen sørge for at få ringet til sygehuset og i samarbejde med plejehjemmets personale få ordnet transport og en ordentlig overlevering, så patienten eventuelt kan komme på sygehuset. Hvis der ikke er et tydeligt brud vil billederne blive vurderet af sygehusets specialister, der efterfølgende vil tage fat i plejehjemmet, hvis borgeren har brug for yderligere behandling på sygehuset.

Frigiver tid alle steder
Udover fordelen for de svageste borgere, der slipper for at blive hevet ud af deres daglige rammer, er der også fordele for både sygehuset og ude i kommunerne.

- Det kræver mange ressourcer for plejecentrene at gøre borgerne klar, få bestilt transport og eventuelt tage med ind på sygehuset for at få en undersøgelse, der tager ti minutter, forklarer Pica Ann Blackburn Andersen.

På sygehuset sparer medarbejderne en masse ærgrelser, da det tit sker, at forvirrede borgere bliver så bange, at de slår, sparker og spytter. Det koster en masse ressourcer – både menneskeligt og tidsmæssigt.

Erfaringerne fra blandt andet Aarhus Kommune og Norge viser, at der med røntgen i hjemmet ikke på samme måde opstår ubehagelige oplevelser.

- For borgeren tager det måske 10 minutter i stedet for tre timer, og det gør en stor forskel, siger Pica Ann Blackburn Andersen.

- Og vores borgere forbliver trygge i deres egne hjem med kendt personale. Det skaber ro, siger Ea Hanmann.


Siden er sidst opdateret 29-08-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring