Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Udkørende team aflaster patienterne

Kolding Sygehus starter endnu en udkørende funktion, så patienter nu kan få fyldt medicinpumper i eget hjem. Det er en fordel, da turen til sygehuset ellers kan tage en hel dag, tære på kræfterne og øge risikoen for tryksår.

 

Evan

Anette Melsen har været fast hjælper for Evan Rønnov i 18 år. Udover at være hjælper er hun også ansat som ledsager og hjælper til, når Evan Rønnov har ærinder uden for hjemmet. 

 

Af Mikkel D-N Andersen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
 


Tidligere skulle sklerosepatienten Evan Rønnov på sygehuset hver niende uge for at få fyldt sin indopererede baklofenpumpe med muskelafslappende medicin, der modvirker smertefulde kramper i benene. Men nu sparer han turen – i stedet kommer sygehuset i form af to særligt uddannede sygeplejersker til ham, og det skaber glæde.

- Det er dejligt, da turene ind på sygehuset tappede meget på kræfterne, fortæller den 63-årige Evan Rønnov.

 

Evan

Da Inge Kvist Pedersen og Kirsten Annete Sørensen første gang kom ud til Evan Rønnov var den røde løber rullet ud.
- Så ved man, det giver mening, det man laver, lyder det fra sygeplejerskerne.

 

Han suppleres af sin faste hjælper gennem 18 år, social- og sundhedshjælperen Anette Melsen.

- Han kunne jo være træt i en hel uge efter, han havde været på sygehuset, og selve påfyldningen af medicin tager kun 10 minutter.

For en helt immobil patient kan en tur på sygehuset sagtens tage en hel dag. Først skal man op, gøres klar til turen og være parat en til to timer inden, transporten kommer. Herefter transport ind til sygehuset og ventetid på behandling. Efter endt behandling er det ikke unormalt, at der kan gå op til et par timer, før hjemtransporten kommer.

Farlige tryksår
Sklerosen har taget Evan Rønnovs førlighed, og han tilbringer normalt dagen i sin fuldautomatiske kørestol eller i sengen, for han kan praktisk talt ikke andet end at snakke samt bevæge kæben og munden. Men da snakketøjet er i orden, og han kender sine hjælpere gennem mange år, er dagen alligevel fyldt med en masse humor.

- Vi har det sjovt med hinanden og pjatter, siger Anette Melsen, mens Evan Rønnov smiler stort.

 

Evan

Evan Rønnov kan ikke bevæge sig, men moderne teknologi gør ham i stand til at styre rigtig mange ting selv.

 

Fra kørestolen kan avanceret teknologi hjælpe ham med at arbejde på computeren, se fjernsyn eller snakke i telefon med omverdenen. Han kan også køre rundt i sit hus og justere kørestolen i forskellige positioner.

Det hele foregår ved lette tryk på en knap placeret lige ved Evan Rønnovs hage.

Kørestol og seng er lavet særligt til Evan Rønnovs krop, og derfor får han ikke tryksår, når han er i de hjemlige omgivelser. Men en tur på hospitalet kan give sår, da Evan ikke selv kan bevæge kroppen, og transportbrikse i liggende transporter er hårde og ubekvemme.

- Sidst Evan havde et tryksår, betød det, at han skulle blive i sengen i 14 måneder, så det er meget alvorligt, forklarer Anette Melsen.

 

Evan

Evan Rønnov får sondemad af social- og sundhedshjælperen Ulla Jessen, der er kommet i hjemmet i 22 år.

 

Det er ventetiden i forhold til transporten frem og tilbage, der er farlig for Evan Rønnov. For når han ikke selv kan bevæge sig, og transportbriksen ikke forhindrer tryk på kroppen, kommer sårene meget let.

Udkørende sygeplejersker
På afdelingen Hjerne- og Nervesygdomme på Kolding Sygehus arbejder sygeplejerskerne Inge Kvist Pedersen og Kirsten Annette Sørensen. Det er dem, der står bag det udkørende team, og de lægger ikke skjul på, at det særligt var Evan Rønnov, der fik dem til at gå til ledelsen med et ønske om at kunne køre ud til patienter i eget hjem.

 

Evan_Kirsten og Inge
Sygeplejerskerne Inge Kvist Pedersen og Kirsten Annette Sørensen vil gerne give patienterne en excellent behandling, og derfor har de foreslået, at de kan køre ud og fylde medicinapparater hos de allersvageste patienter.
 

- Evan kan jo ikke så meget andet end at ligge. Så at se ham ligge og vente i flere timer på en transport med stor risiko for at få tryksår og uden vådt og tørt, var ikke til at holde ud, fortæller de.
Og der blev taget godt imod forslaget om det udkørende team. Det blev en realitet i august, da sygeplejerskerne første gang kørte ud til patienterne i stedet for at hjælpe dem med pumpen på sygehuset.

I alt er der cirka 45 patienter på Sygehus Lillebælt, der har en baklofenpumpe. Udover sklerosepatienter kan det være personer med spastiske lammelser, følger af blodpropper og andre tilstande, hvor musklerne kramper. Men det er ikke dem alle, der får tilbudt hjemmebesøg.

- Der skal være en særlig grund, og det er kun de svageste patienter, vi kan komme hjem til, forklarer Kirsten Annette Sørensen.

 

Evan_baklofen

Baklofenpumpen er den lille runde til venstre. Apparatet til højre er en aflæser, der kan bruges på til at aflæse restindhold samt regulere dosis i nyere pumper.

 

I øjeblikket kører sygeplejerskerne kun ud til patienter med baklofenpumper, men Inge Kvist Pedersen og Kirsten Annette Sørensen fortæller, at ledelsen er positiv indstillet overfor at inddrage flere patientgrupper løbende.

- Hvis det giver mening og er bedre for patienterne, kommer vi gerne ud - og så synes vi jo også, det er sjovt, smiler Inge Kvist Pedersen.

 

Fakta
Baklofenpumpen er opereret ind under huden på patienter, og den indeholder en nøje afmålt mængde muskelafslappende medicin. På grund af strenge hygiejneforhold er det kun særligt uddannet personale, der kan fylde pumpen med ny medicin hver niende uge. Derfor skal patienterne ind på sygehuset for at få fyldt pumperne. Fremover kan patienter med særlige behov dog få det gjort i eget hjem.

International tryksårsdag
Ganske som Evan Rønnov er der en lang række andre patienter, der har let ved at få tryksår. Derfor kræver det en løbende indsats.

Den 16. november er International Tryksårsdag, hvor mange sygehuse verden over har fokus på netop tryksår. Heldigvis er der meget få tryksår i Danmark, men det skyldes kun, at sygehusene har et meget stort fokus på problemet.

På Sygehus Lillebælt vil alle indlagte patienter i ugerne op til International Tryksårsdag og på dagen få et ekstra tjek, om der skulle være tryksår på vej. Derudover er alt personale også inviteret til at deltage i forskellige workshops.


Siden er sidst opdateret 07-11-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring