Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2017pilNyheder 4. kvartal 2017pilVentetiden på retur i blodprøvetagningen i Kolding

Ventetiden på retur i blodprøvetagningen i Kolding

Lange køer og overfyldte venteværelser er skiftet ud med et langt bedre flow for de patienter, der skal have taget en blodprøve på Kolding Sygehus.

 

Venterum Kolding

Med dette antal patienter i venteværelse er der knapt 10 minutters ventetid ved en normal bemanding i blodprøvetagningen.

 

Tekst: Mikkel Andersen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Patienter, der skal have taget blodprøver på Kolding Sygehus, venter i gennemsnit 11 minutter mindre nu end for et år siden. En optælling af ventetider fra uge 39 til 45 viser, at ventetiden i år har været på 9 minutter i gennemsnit mod 20 minutter i de samme uger for et år siden.

- Vi har tidligere haft lange ventetider, men det seneste halve år har vi arbejdet målrettet på at få det nedbragt, fortæller Jane Brøchner Volstrup, der er afdelingsbioanalytiker i blodprøvetagningen på Kolding Sygehus.

Tidligere kunne der nogle gange om formiddagen være op mod to timers ventetid, men det hører nu til de absolutte sjældenheder, vurderer personalet. Over 40 procent af patienterne bliver stukket inden for fem minutter, mens 75 procent har en nål i armen inden for 15 minutter. Der er stadig perioder med lidt længere ventetid, men patienter, der venter længere, er typisk nogen, hvor der er særlige årsager til ventetiden. For et år siden var det kun 16 procent af patienterne, der blev stukket inden for 5 minutter og 46 procent inden for 15 minutter.

Nye måder at gøre tingene på
Succesen med de korte ventetider kommer, da forskellige arbejdsgange er blevet lagt om. Blandt andet har, afdelingen haft et ekstra stort fokus på de patienter, der ikke har de rette henvisninger fra deres læger, da det trækker ekstra megen tid ud af systemet.

- Når der er travlt, og der er mange patienter, sørger bioanalytikerne primært for at tage blodprøver, og så venter de med andre knapt så presserende opgaver, fortæller Jane Brøchner Volstrup.

Det sker, at der nogle gange er mange mennesker i venteværelset, og her lover sygehusets ledende bioanalytiker, Carsten Thomsen, at alle gør, hvad de kan, for at få folk igennem så hurtigt som muligt. Men nogle gange tager det den tid, det tager.

- Vi kan ikke altid trække flere bioanalytikere til fra andre steder på sygehuset, da der også er mange indlagte patienter, der skal have taget blodprøver, men hvis det er muligt, gør vi det naturligvis, siger han.

Selvbooking skal udjævne antallet af patienter
Som noget helt nyt kan patienter nu også selv booke tid til blodprøvetagning. Det skal være med til at udjævne de meget store udsving, der kan være i antallet af patienter i løbet af dagen.

En udfordring har været, at mange patienter vælger at møde ind, allerede før blodprøvetagningen åbner, og det lægger et stort pres på hele formiddagen. Derfor giver det god mening, hvis patienterne i stedet bliver spredt ud i hele åbningstiden.

Det er ganske frivilligt, om man ønsker at booke en tid på forhånd, men det kan være med til at forkorte ventetiden.

- Bare kom et par minutter inden tidspunktet for bookingen, så skal du nok komme til cirka på den bookede tid, forklarer Jane Brøchner Volstrup.

 

Fakta


Siden er sidst opdateret 21-11-2017.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring