Skip til primært indhold

Fra liggende til gående på 20 minutter

En lille operation giver patienter med sammenfald i ryggen mulighed for at klare sig selv frem for at ligge i sengen og have ondt. Mange flere patienter kan få glæde af det, og derfor har Rygcenter Syddanmark netop åbnet et Nationalt Center for Kirurgisk Behandling af Sammenfald i Ryggen.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor der ikke er flere, der får tilbudt den her behandling, siger Mette Møller-Larsen, der er kræftpatient med sammenfald i ryggen.

Hun henviser til en behandling – vertebroplastik - på Rygcenter Syddanmark i Middelfart, hvor lægerne sprøjter knoglecement ind i de sammenfaldne ryghvirvler, som på den måde bliver stabiliseret. Mette Møller Larsen har selv været igennem operationen og oplevet de positive effekter af den. Operationen blev foretaget af overlæge Mikkel Østerheden Andersen.

- Potentielt kan op mod 2.000 patienter om året få glæde af operationen, men der er kun omkring 180, der rent faktisk får det tilbudt, og ud af dem opererer vi de 160, siger Mikkel Østerheden Andersen.

Rygkirurgerne fra Middelfart er dermed de kirurger i Danmark, der har den største dokumenterede ekspertise på området.

For at sætte fokus på den lille, lette, billige og uhyre effektive operation har sygehuset netop oprettet Nationalt Center for Kirurgisk Behandling af Sammenfald i Ryggen.

Formålet med centeret er, at der skal forskes, behandles og sikres livskvalitet til så mange patienter som overhovedet muligt.

Et helt andet liv

Mette Møller-Larsen er alvorligt syg af kræft, og i forbindelse med behandlingen har hun mistet en masse kalk. Derfor falder hendes ryg sammen.

- Jeg har i lange perioder ikke kunnet andet end at ligge i sengen, og min mand måtte sørge for min personlige hygiejne. Det var enormt grænseoverskridende for os begge, fortæller hun.

Hun har haft i alt fire sammenfald i ryggen, og de er alle blevet stabiliseret med vertebroplastik, på Rygcenter Syddanmark.

- Jeg kom ind med en liggende transport og med store smerter, men efter operationen på en halv times tid, kunne jeg gå ud til min hjemtransport selv, siger Mette Møller-Larsen og fortsætter.

- Nu kan jeg lave mad, undgå lungebetændelser og være i godt humør. Derudover har jeg fire børn, og den hjemmeboende dreng på kun 12 år har stadig brug for en forholdsvis aktiv mor. Så det har helt igennem været en helt fantastisk oplevelse, at få den operation, og jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Kun få bivirkninger

Omkring 85 procent af alle patienter vil opleve en umiddelbart bedring i deres funktionsniveau efter operationen, og der er kun ganske få bivirkninger.

- Jeg er blevet mere stiv i ryggen, og jeg kender jo heller ikke langtidseffekten af behandlingen. Men det er jeg faktisk også ligeglad med, for jeg kommer til at dø af min kræftsygdom, inden det når så vidt, siger Mette Møller-Larsen.

Den øgede livskvalitet vil Mette Møller-Larsen bruge til at få ordnet en masse ting og få snakket med sin familie.

- Det fjerner ikke canceren, men min tid er blevet bedre, siger hun.

Videncenter og øget kendskabsgrad

Da der er stor forskel mellem antallet af behandlede patienter og antallet, der potentielt kan få glæde af behandlingen, vil Rygcenter Syddanmark fremover gøre mere for at udbrede kendskabet til metoden.

- Vi har en forpligtigelse til at generere mere viden om behandlingen, og optimere vores egen behandling yderligere, fortæller Mikkel Østerheden Andersen.

Der er allerede flere forskningsprojekter på vej, og fysioterapeuter er ved at lave træningsprogrammer, så patienterne efter operationerne kan få det endnu bedre.

APPFWU01V