Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Startpakker til gravide i Familieambulatoriet

Kolding Sygehus og Mødrehjælpen i Kolding og Vejle samarbejder om at hjælpe gravide og nyfødte godt i gang.

 

Startpakke Mødrehjælpen

Socialrådgiver Michela Wedel fra Kolding Sygehus står for initiativet med at uddele basispakker med tøj, bleer o.lign. til gravide, der kommer i Familieambulatoriet. Pakkerne doneres af Mødrehjælpen i Kolding og Vejle.

 

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

- Når man får sådan en pakke med små sokker, så banker hjertet lige lidt ekstra, og man glæder sig. Det kan man slet ikke lade være med, siger Michela Wedel om de kvinder, der kommer i Familieambulatoriet på Kolding Sygehus, hvor hun er socialrådgiver og står for uddelingen af startpakker. På Familieambulatoriets initiativ har sygehuset i 1½ år haft et samarbejde med Mødrehjælpen om, at sygehuset udleverer startpakker til de gravide, som i forvejen får støtte og opbakning i Familieambulatoriet. Mødrehjælpen i Vejle og Kolding sammensætter startpakkerne, som indeholder brugt babytøj inklusiv en flyverdragt, bleer, et gavekort på 250 kroner til Mødrehjælpens butikker og et tæppe syet særligt til hver pakke af private, som donerer tæpperne til Mødrehjælpen.

Startpakkerne er populære hos de gravide, som ikke altid har overskud til eller mulighed for at planlægge og fokusere på forberedelserne til at blive mor. Graviditeten var måske ikke planlagt, de står midt i en flytning, er måske gået fra faren til barnet, har en stor gæld eller har fokus på at håndtere en ændring af en nødvendig medicinering.

- Disse pakker gør en kæmpe forskel, for det er rigtigt godt for alle gravide at kunne sætte flueben ved udstyr til babyen. De kan have meget andet at tænke på, og når vi sørger for det her, så viser vi dem, at vi vil dem det ekstra godt op mod familieforøgelsen, siger Michela Wedel om samarbejdet med de gravide.

Godt med hjælp
20-årige Sofia Maria Holm er højgravid med sit første barn, og selvom det er en planlagt graviditet, så er det en hjælp at få udleveret en startpakke med det første nødvendige udstyr til den lille pige, hun venter omkring den 19. januar.

- Vi tager imod al den hjælp, vi kan få, siger Sofia Maria Holm, som netop har fået en lejlighed i Jelling sammen med sin kæreste på 23 år. Hun går blandt andet til jordemoder i Familieambulatoriet ved Kolding Sygehus.

 

Startpakke Mødrehjælpen
Et lille udsnit af det, der er i startpakkerne.

 

- Jeg kan godt forstå, at der var nogen, der bekymrede sig lidt, for vi er to unge, der skal være forældre, og inden vi fik lejligheden, boede vi i en campingvogn, fortæller hun.  I begyndelsen af graviditeten røg Sofia Maria Holm hash, men det er slut.

- Der er blevet lavet en børnefaglig undersøgelse, og når barnet er født, får vi ekstra besøg af sundhedsplejersken. Det er fint, siger Sofia Maria Holm, som glæder sig til at blive mor.

- I starten tænker man, at ni måneder er lang tid, men nu er det pludselig lige om lidt, siger hun.

Mødrehjælpen
Hos Mødrehjælpen er man glad for, at startpakkerne bliver taget så godt imod af de vordende mødre på Familieambulatoriet.

- Vi vil meget gerne give disse forældre en håndsrækning, som kan være med til at få familien godt i gang, siger Bente Kollerup, som er frivillig ved Mødrehjælpen i Kolding. Hun fortæller, at startpakkerne er sammensat efter, hvad der er det gængse, en ny familie har brug for, og at gavekortet har en særlig funktion. 

 

Startpakke Mødrehjælpen
20-årige Sofia Maria Holm venter sit første barn og har fået en startpakke via Familieambulatoriet på Kolding Sygehus.
 

- Mødrehjælpen er en gammel institution efterhånden, og vi vil gerne gøre disse familier opmærksomme på, at vi findes, så vi har mulighed for at gøre en endnu større indsats for dem. Mødrehjælpens grundlæggende tanke er jo hjælp til selvhjælp, at man godt kan, når man er sammen med andre, og vi vil for eksempel gerne gøre dem opmærksomme på de aktiviteter, vi har for børnefamilier, hvor det handler om samvær med andre børnefamilier og derigennem at danne netværk, siger Bente Kollerup.

Mødrehjælpen rådgiver og støtter gravide og børnefamilie i sårbare situationer bl.a. med retshjælp og støttesamtaler, sociale aktiviteter og salg af billigt brugt børnetøj og -udstyr i Mødrehjælpens over 30 børnetøjsbutikker i hele landet.

 

Fakta om Familieambulatoriet på Kolding Sygehus
Familieambulatoriet i Kolding hører under ”Kvindesygdomme og fødsler” på Kolding Sygehus. I Familieambulatoriet er ansat fødsels- og børnelæger, jordemødre, socialrådgivere, psykolog og sekretærer.

Familieambulatoriet er et gratis og tværfagligt tilbud. Familieambulatoriet tilbyder kvinder og partnere tæt vejledning og omsorg under graviditet, fødsel og barsel.  Man får sit eget individuelle forløb, og der er blandt andet mulighed for flere og længere besøg hos jordemoderen samt ekstra scanninger og samtaler med en fødselslæge.

Ambulatoriet er åbent, og kvinderne kan selv henvende sig, hvis de har brug for hjælp eller rådgivning, eller hvis de har bekymringer omkring brug af medicin, rusmidler og/eller alkohol.  Man kan finde kontaktinfo på Sygehus Lillebælts hjemmeside eller tale med egen læge eller jordemoder, som også kan henvise til Familieambulatoriet.

Siden er sidst opdateret 16-01-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring