Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Spiller med affald

Et nyt elektronisk spil skal gøre Sygehus Lillebælts medarbejdere endnu bedre til at sortere affald som kanyler, medicinrester og engangssakse.

 

Affaldsspil

 

Forbindinger, medicinrester, kanyler, tomme saltvandsposer af plastic, engangssakse, bleer med afføring – alt skal sorteres i de rigtige beholdere, og det kan være svært at holde tungen lige i munden på en travl sygehusafdeling. Derfor har to sygeplejersker taget initiativ til det elektroniske spil ”Sorter dit skrald”, hvor medarbejderne kan spille sig bedre.

- Vi sorterer affald derhjemme i snart alle kommuner, hvorfor gør vi det så ikke endnu bedre på vores arbejdsplads? Sådan tænkte vi, og samtidig så vi jo, at ting nogle gange blev smidt forkert ud, fortæller Susanne Horskjær, sygeplejerske på intensivt afsnit på Vejle Sygehus.

 

Affaldsspil

Sygeplejerske Susanne Horskjær på vagt på intensivt afsnit på Vejle Sygehus, hvor der dagligt genereres meget forskelligt affald i plejen af patienterne. Her står hun med en brugt urinpose og en tom dialysevæskepose.

 

Susanne Horskjær og kollegaen Inger Bliksted har med hjælp fra spil-programmører udviklet et spil, hvor medarbejderne skal vurdere, om en masse forskellige stykker affald skal i for eksempel ”klinisk risikoaffald”, ”genbrugeligt affald”, eller om det kan komme i almindelig dagrenovation.

 

Affaldsspil

Figuren SkraldeKurt giver point og gode råd undervejs, mens man spiller. Han skælder også lidt ud, hvis man sorterer forkert.

 

Spillet har været aktivt i nogle få uger, og 44 medarbejdere – de fleste af dem sygeplejersker – har allerede været inde at spille.

- Vi har fået tilbagemeldinger fra mange kolleger, som synes, at spillet er rigtigt sjovt og lærerigt. Mange kommer også og snakker med mig om det, og det giver læring i sig selv. Og så er det jo noget, der skal vokse, siger Susanne Horskjær, som selv har klaret spillet så godt, at hun har vundet titlen ”affaldskonge”.

Vigtige hensyn
Bag ønsket om at sortere affald bedre står tre vigtige hensyn: Hensyn til miljøet, økonomiske besparelser og hensyn til de kolleger, der skal håndtere affaldet videre. Økonomisk set er det en fordel for Sygehus Lillebælt, at så lidt affald som muligt kommer i kassen med ”klinisk risikoaffald”, for det koster seks gange så meget at komme af med som almindelig dagrenovation. Derfor er der besparelser i, at containeren med ”klinisk risikoaffald” kun indeholder netop risikoaffald, og det vil for eksempel sige ampuller, skalpeller og medicinrester.

Risikoaffald brændes ved højere temperaturer, hvilket har en anden påvirkning af miljøet end afbrænding af dagrenovation. Og dagrenovationen forbrændes i øvrigt til fjernvarme til Koldings indbyggere.

Endelig skal kolleger i Sygehus Lillebælts Serviceafdeling håndtere affaldet videre fra afdelingerne, og derfor er det også vigtigt for dem, at affaldet er sorteret korrekt.

Bredes ud
”Sorter dit skrald” er i første omgang udviklet til affaldet fra en patientstue på afsnittene opvågning og intensiv, men Susanne Horskjær synes, det ville være sjovt, hvis spillet kunne bruges af andre afdelinger. Det ville bare kræve, at det blev rettet lidt til. Til brug på for eksempel kræftafdelingen skulle der tages billeder af rester fra kemobehandling, og på operationsgangen kunne der være tale om billeder af knoglerester.
Skraldespillet er udviklet i et samarbejde mellem Sygehus Lillebælt og Region Syd E-læring.

 

Affaldsspil

Siden er sidst opdateret 19-02-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring