Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Bytte-bytte-sygeplejerske

Sygeplejersker i Vejle Kommunes hjemmepleje og på Vejle Sygehus udveksler ofte patienter med hinanden, men den nødvendige information følger ikke altid med. Det skal et nyt projekt ændre på.

 

Bytte sygeplejersker
Hjemmesygeplejerske Helle Alling (t.v.) har fulgt sygeplejerske Dorte Lunden i hendes arbejde med patienterne på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus.

 

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Hvorfor er det en god ide, at patienterne får ekstra medicin med hjem, når de bliver udskrevet fredag eftermiddag? Og hvad skal hjemmesygeplejersken nå at skaffe, når en patient bliver udskrevet fra sygehuset og skal passes i sengen derhjemme?

Det er nogle af de spørgsmål, som sygeplejersker på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus ikke lige umiddelbart kan svare på, fordi de ikke kender den måde, hjemmesygeplejerskerne ud i kommunen arbejder på.

Til gengæld ved sygeplejerskerne på Hjertesygdomme lige præcis, hvad en kag-undersøgelse er, og hvordan den foregår. Det er ikke sikkert, sygeplejerskerne ude i hjemmeplejen ved det.

Det skal der gøres noget ved, for viden om, hvordan de andre arbejder, og hvilken information, der skal overleveres, er helt afgørende for at kunne give patienten den bedste behandling og pleje. Derfor er en gruppe sygeplejersker fra Hjertesygdomme på Vejle Sygehus i øjeblikket i 14 dages praktik i hjemmeplejen, og sygeplejersker fra hjemmeplejen er modsat i praktik på Vejle Sygehus, hvor de følger deres kolleger på Hjertesygdomme.

- Det handler grundlæggende om kommunikation, relationer og samarbejde. Det er dér, der er risiko for, at det går galt, siger Charlotte Gad Tousig, uddannelsesansvarlig sygeplejerske på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus og en af idekvinderne bag forsøgsprojektet, hvor sygeplejersker besøger og følger hinanden. De øvrige er sygeplejerske Tanja Christiansen fra Hjertesygdomme og Annette Ponikowski, sygeplejerske og koordinerende klinisk vejleder i Vejle Kommune.

- Vi oplever irritation, når informationen mellem hjemmeplejen og sygehuset ikke er tydelig nok, eller vi ikke forstår, hvad de andre mener, eller når vi er nødt til at ringe for at få forklaret, hvad der skal ske med en patient, siger Charlotte Gad Tousig, som mener, at det først og fremmest vil gavne patienterne, at sygeplejerskerne arbejder bedre sammen.

Hvad gør de på sygehuset?
Hjemmesygeplejerske i Vejle Kommune Helle Alling er i øjeblikket i praktik på Hjertesygdomme på Vejle Sygehus, og hun er begejstret for projektet.

 

Bytte sygeplejersker
Sygeplejerske Anja Clay Jensen fra Hjertesygdomme på Vejle Sygehus har haft god gavn af at komme i praktik blandt patienter og sygeplejerskekolleger i hjemmeplejen i Vejle Kommune.

 

- Jeg har været med til forskellige hjerteundersøgelser, så i fremtiden kan jeg bedre tale med mine borgere om, hvad der er sket på sygehuset, når de kommer hjem igen. Samtidig har jeg også oplevet, hvor megen information sygeplejerskerne her på afdelingen egentlig kan se om en patient, når vedkommende bliver indlagt. Det har nogle gange været irriterende for os, at de ikke ved nok om patienten, men nu forstår jeg hvorfor, fortæller Helle Alling, som udover at være med til undersøgelser har læst journaler, været med på stuegang og har fulgt sygeplejerskernes daglige arbejde på et hjertemedicinsk sengeafsnit. Hun anbefaler, at så mange som muligt får mulighed for at komme i praktik hos hinanden.

- Det giver en større viden om hinandens arbejde og samtidig en større forståelse, og det er godt for borgerne, siger Helle Alling.

Hjemme hos patienterne
På Plejecenter Gulkrog i Vejle går sygeplejerske Anja Clay Jensen rundt i Vejle Kommunes lyseblå plejeuniform. Hun har skiftet sin normale hvide sygehus-uniform ud, for hun er i praktik fra netop Hjertesygdomme for at finde ud af, hvordan de kommunale sygeplejersker arbejder. Hun synes, det er en rigtig god oplevelse at komme i praktik.

- Når man ser, hvordan sygeplejerskerne arbejder ude i kommunen, så forstår man, hvilken information de har brug for fra os på sygehuset, når en patient bliver udskrevet. Det giver en forståelse for, hvad der er besværligt for sygeplejerskerne her, og det er lærerigt for os at se patienterne både her på plejecentret og i eget hjem, hvor de måske har en meget lav seng, eller hvor der er løse tæpper, man kan snuble i. Dér er det vigtigt, at vi fra sygehusets side tydeligt forklarer, hvad patienten kan og ikke kan, så sygeplejerskerne herude kan gøre de ting klar, som patienten har brug for derhjemme, siger Anja Clay Jensen.

Alle sygeplejersker med
For uddannelsesansvarlig sygeplejerske Charlotte Gad Tousig handler projektet i høj grad om at bygge bro mellem forskellige dele af sundhedsvæsenet.

- Vi har ikke været fælles om patienterne. Der har været en dem-og-os-holdning mellem de to sektorer, og det er det, vi gerne vil være med til at ændre. Det er vigtigt for patienternes tryghed, at de oplever, at vi arbejder godt sammen, og at vi i fællesskab tager ansvar for deres behandling, siger Charlotte Gad Tousig, som også håber, at projektet kan være med til at nedbringe antallet af genindlæggelser – simpelthen fordi overleveringen af patienter mellem sygeplejersker kommer til at fungere bedre. Hun ser store perspektiver, hvis projektet bliver en succes, dvs. hvis tilbagemeldingerne viser større forståelse for hinandens arbejde og dermed bedre samarbejde.

- Jamen, så ruller vi projektet ud og udveksler hver og én af vores hjertemedicinske sygeplejersker med kommunen. Og på længere sigt kunne projektet sagtens bredes ud til andre afdelinger på Sygehus Lillebælt og til andre sygehuse i hele landet, siger Charlotte Gad Tousig.

Svar på spørgsmål
Noget af den viden, sygeplejerskerne har udvekslet, handler netop om spørgsmålene øverst i artiklen, og her er svarene:

Når patienter bliver udskrevet fredag eftermiddag, er det nødvendigt, at sygehuset har givet medicin med, så det dækker mindst mandag med. Lørdag og søndag er det nemlig overmåde svært for hjemmesygeplejersker at skaffe medicin til deres patienter.

Når en sengeliggende patient udskrives fra sygehuset, og patientens hjem ikke i forvejen er indrettet til det, skal der skaffes plejeseng, badestol, lift, kørestol og mange andre ting, så patienten kan blive plejet derhjemme.

En kag-undersøgelse er en røntgenundersøgelse af kranspulsårerne, altså de blodkar der forsyner selve hjertets muskulatur med iltet blod. Ved undersøgelsen kigger man efter forsnævringer i blodkarrene.
 


Siden er sidst opdateret 14-03-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring