Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Hybridstuen kan det hele

Sygehus Lillebælt åbner en helt ny hybridstue som både kan røntgen, bedøvelse og operation på én gang.

 

Hybridstue
Den mobile røntgenmaskine (arm og to "klodser" på hver side af lejet) er i gang med at tage røntgenbilleder af patienten, som under øvelserne er en dukke.

 

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Fotos: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

To kæmpe fladskærme, der hænger i loftet, lamper med indbygget kamera, som kan sende operationer live, en selvkørende røntgenmaskine der bruger gps og styres med joystick. Og som i øvrigt er så følsom, at den bevæger sig op og ned i takt med vejrtrækningen, som får patientens brystkasse til at hæve og sænke sig.

Dertil fuldt narkoseudstyr og fuldt operationsudstyr.

Sådan ser den nye hybridstue på Kolding Sygehus ud. Og så er alt det avancerede udstyr ikke engang det mest imponerende ved hybridstuen. Det mest imponerende er, at det hele står på én og samme stue. Det er nemlig det, der i fremtiden vil få stor betydning for patienterne.

 

Hybridstue
Personalet på hybridstuen øver sig i at få den store mængde udstyr placeret præcist i forhold til patienten. Det meste hænger i loftet og trækkes hen i rette position.

 

På hybridstuen vil man i fremtiden kunne tage røntgenbilleder og lave ct-scanning, bedøve og operere uden at skulle flytte patienten. Det er mere skånsomt for patienten, og man kan gøre det hele på én gang, hvilket kan betyde kortere indlæggelser. Hybridstuen skal i første omgang bruges til karkirurgi, altså operationer i blodårerne.

- Vi har hele udstyret her og kan gøre flere ting på én gang. Hvis vi for eksempel går ind gennem lysken og laver en bypass i benet, kan vi gennem blodårerne føre vores instrumenter ud i foden på patienten og foretage en ballonudvidelse dér. Det kan vi, fordi vi hele tiden er vejledt via røntgen, og på den måde åbner vi kun patienten ét sted, fortæller karkirurg Hans Ravn, som glæder sig til at tage hybridstuen i brug sammen de øvrige kolleger fra det tværfaglige hybridstue-hold: en operationssygeplejerske, en bedøvelsessygeplejerske, en radiograf, en anæstesilæge og en røntgenlæge.

Operationsholdet kan hele tiden se operationsinstrumenter inde i patienten, fordi røntgenmaskinen kan køre konstant undervejs i operationen. Den giver på den måde en slags ”live-film” på de store skærme, hvor lægerne kan følge deres egne bevægelser.

- Hvis vi forestiller os, at vi får en patient ind, som har været i et voldsomt trafikuheld, hvor der er en stor blødning inde i maven, så kan vi ved hjælp af kontrastvæske se blødningen på røntgen, mens vi fører instrumenter derind. Så lægger vi coils (små metalspiraler) ind i blodåren, så den lukker, og på den måde stopper vi blødningen. Når røntgen kører undervejs, kan vi gøre det enormt præcist, fortæller røntgenlæge Johnny Christensen.

Alternativet til behandlingen ville være at åbne patienten med et langt større operationssår for at komme ind og lappe blodårerne sammen. Eller helt at måtte fjerne en del af det organ, hvor blødningen sidder, for at redde patienten.

Træning
Holdet bag hybridstuen har i flere uger trænet i brugen af udstyret og i samarbejde, for selvom hybridstuen er større end almindelige operationsstuer, kan man alligevel gå i vejen for hinanden. De har ”tør-trænet”, dvs. trænet uden patient men med en dukke.

 

Hybridstue
Operationssygeplejersken er i gang med at gøre bakken med instrumenter klar til kirurgen. Selvom dukken ikke skal skæres i, øver personalet alle arbejdsgange igennem under træningen.

 

- Vi har simpelthen trænet i, hvordan vi stiller os – ikke mindst i forhold til den kørende røntgenmaskine. Vi har heller ikke før haft samarbejdet med radiografer på operationsstuen, så det er nyt for os, men det betyder, at patienten får den mest professionelle behandling. Og samtidig er det enormt spændende for os, siger Anette Fabricius, som er operationssygeplejerske.

Store perspektiver
Anæstesisygeplejerske Karen-Marie Pedersen er også del af den lille gruppe af medarbejdere, som skal arbejde på hybridstuen, og hun ser store perspektiver.

- Når vi i fremtiden får en patient ind, som har været i en ulykke og har brud på bækkenet med en voldsom blødning, så vil vi kunne standse blødningen her først, stabilisere patienten og så stille og roligt overføre til Odense Universitetshospital, hvis det er dér, bækkenet skal opereres. I stedet skal vi nu give mange liter blod undervejs i ambulancen, og det er en overførsel med udrykning. På den nye måde vil vi kunne overføre patienten stille og roligt, og det er meget bedre for patienten, siger Karen-Marie Pedersen.

Holdet bag hybridstuen forestiller sig også, at en patient, der kommer ind med ambulance efter en alvorlig ulykke, i fremtiden vil blive kørt direkte fra skadestuen til hybridstuen, fordi holdet dér kan begynde at operere skader, allerede mens patienten ligger i røntgen. Også andre specialer end karkirurgien vil kunne se fordele i hybridstuen.

- Når gynækologerne opdager, hvad hybridstuen kan, vil de også ønske at operere her, og det samme med ortopædkirurgerne – de ved godt, at de er bagefter, siger kirurg Hans Ravn med et smil.

 

Hybridstue
Lamperne over operationslejet er konstrueret sådan, at kirurgen aldrig kommer til at skygge for sig selv. Der sidder også små kameraer i lamperne, så operationen kan streames live til for eksempel et konferencerum eller optages til senere brug.

 

De første patienter vil blive opereret på den nye hybridstue i løbet af de kommende uger. 


Siden er sidst opdateret 14-03-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring