Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Vejle Sygehus skærer i ventetiden

Ventetid er irriterende, og derfor er personalet på Nuklearmedicinsk Afdeling på Vejle Sygehus også rigtigt glade for, at de nu kan korte flere timer af en meget brugt undersøgelse til patienter med blandt andet prostatakræft.

 

Ny PET_Vejle

Ifølge Erling Trangbæk gør det hverken ondt eller er ubehageligt at få det radioaktive sporstof ind i blodet. – Jeg er ikke nervøs, for jeg har jo prøvet det før, siger han.

 

Tekst og foto: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

Erling Trangbæk på 83 år er en tålmodig herre, som han sidder der i stolen på Nuklearmedicinsk Afdeling på Vejle Sygehus. Men han er også en glad mand, for i dag skal han kun vente i en halv time, inden han skal ind i den store PET-skanner. De to tidligere gange han var til undersøgelse med sin prostatakræft, skulle han vente i over tre timer.

- Det er kun en fordel for mig at spare nogle timer på sygehuset, så jeg er rigtig glad for, at de er gået over til den nye metode, forklarer Erling Trangbæk.

Årsagen til den forkortede ventetid er et nyt sporstof, som afdelingen er begyndt at bruge. Stoffet sprøjtes ind i kroppen, hvor det relativt hurtigt bliver optaget og efterfølgende henfalder. Det er i den proces, personalet kan skanne kroppen og finde ud af, hvordan knoglerne genopbygges.

- Vi skanner cirka 26 patienter med den nye metode om ugen, så samlet set får mange patienter glæde af det nye supplement til vores eksisterende undersøgelser, siger Boris Hoyer Mathiasen, afdelingsbioanalytiker på Nuklearmedicinsk Afdeling.

Bedre billeder
Udover at patienterne skal vente i væsentligt kortere tid, giver den nye metode også langt bedre billeder – blandt andet i 3D – og det er godt, da lægerne så får langt lettere ved at stille de rigtige diagnoser.

- Vi kan se flere detaljer og får et langt bedre overblik. Vi har lettere ved at skelne mellem godartede og ondartede forandringer i knoglerne og stiller mere præcise diagnoser, forklarer overlæge Jesper Bondo Medhus fra Nuklearmedicinsk Afdeling.

Dermed kan lægerne på et meget tidligere tidspunkt sætte en retning for, hvilken behandling de forskellige patienter skal tilbydes.

 

Ny PET_Vejle

Erling Trangbæk er klar til at blive skannet i PET-skanneren. Ved siden af står afdelingsbioanalytiker Boris Hoyer Mathiasen, der betjener PET-skanneren.

 

Afdelingsbioanalytikeren glæder sig også over, at den nye metode er mere præcis, da der dermed ikke skal laves ekstra billeder.

- Nu kan vi nøjes med at skanne patienterne en gang, da lægerne får alle de billeder, de skal bruge. Det er noget nyt, for tidligere skulle vi nogle gange skanne flere gange, og så blev patienterne tit bekymrede, forklarer Boris Hoyer Mathiasen.

Nødvendig ventetid
Patienter med blandt andet prostatakræft kommer løbende til skanninger, for at lægerne kan holde øje med, om kræften er i ro, eller om den spreder sig. Dagens skanning med Erling Trangbæk er helt rutine og blot en kontrol. Det hele foregår ved, at personalet sprøjter et radioaktivt stof ind i patienten. Efter nogen tid begynder det at henfalde de steder, hvor der potentielt er farlige kræftceller i kroppen.

I forbindelse med henfaldet udsendes der radioaktiv stråling, og det er dette radioaktive henfald personalet kan opfange i PET-skanneren, der er et stort rundt rør. Det nye radioaktive stof, som Vejle Sygehus er begyndt at bruge omsættes hurtigere og lidt anderledes end andre metoder, og det forkorter ventetiden. En afledt effekt af det nye sporstof er også, at selve skanningen også går hurtigere.

Fra efteråret forventes PET-skanningerne yderligere udvidet på Vejle Sygehus. Til den tid med en undersøgelse, hvor man direkte kan opspore antigener i overfladen af selve cellemembranen på især prostatakræft og metastaser som følge heraf.


Siden er sidst opdateret 27-03-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring