Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Operationsgangen er ikke lukket land

Pårørende har en beroligende effekt på nervøse patienter. Derfor har Organ- og Plastickirurgisk Afdeling i Vejle som noget nyt åbnet op for, at pårørende kan komme med helt ind på operationsgangen.

 

Operationsgang forbudt
Operationsgangen er ikke længere helt forbudt område for pårørende. Nu bliver mange patienter nemlig spurgt, om de vil have en pårørende med helt hen til operationsstuen.

 

Tekst og video: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, Sygehus Lillebælt 
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

At holde en pårørende i hånden og snakke ventetiden væk er med til at give tryghed for patienter, der skal opereres. Derfor er medarbejderne på Organ- og Plastickirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus som noget nyt begyndt at give de pårørende muligheden for at komme med, når familiemedlemmer køres til operationsgangen.

- Helt konkret viser undersøgelser, at patienterne får en lavere puls og mindre stress, når de har pårørende med i ventetiden før en operation, så det giver god mening, at et familiemedlem eller en nær ven følger med, forklarer Ulla Finseth, der er operationssygeplejerske på Organ- og Plastickirurgisk Afdeling.

Læs: En at holde i hånden, hvor patienten Sus Horsted Dyrlund fortæller om at have en pårørende med.

Vigtige pårørende
På Sygehus Lillebælt er det en integreret del af strategien for udvikling af sygeplejen, at pårørende tænkes med ind i alle facetterne af patientbehandlingen. De pårørende har en stor viden, og ofte giver deres tilstedeværelse bedre patientforløb. Derfor har Ulla Finseth og kollegerne længe ønsket at inddrage de pårørende endnu mere på operationsgangen.

 

Se med her, hvor Ulla Finseth fortæller mere om, de tanker de på operationsgangen har gjort forud for beslutningen om at tillade pårørende i ventetiden før operationerne.

 

- Hvorfor skal vi skille patienterne fra dem, der faktisk gør dem trygge? spørger hun retorisk.

En samtale med den tidligere formand for Patient- og Pårørenderådet på Vejle Sygehus, Tom Jerwiarz, blev afgørende for, at der blev taget hul på arbejdet med at få de pårørende med.

- Tom Jerwiarz fortalte, at det eneste sted han ikke følte sig velkommen i forbindelse med konens kræftsygdom var på operationsgangen, hvor matteret glas og stopskilte kundgjorde ’Adgang forbudt’. Og når vi nu ved, at patienter har brug for pårørende, bør vi også gøre noget ved det, forklarer Ulla Finseth om, hvorfor hun har arbejdet indgående med ønsket fra netop patienter og pårørende.

En undersøgelse af patienternes behov for at have deres pårørende med på operationsgangen blev sat i værk i efteråret 2017, og siden har det været muligt for de pårørende at komme med ind. Indtil videre er erfaringerne og tilbagemeldingerne rigtig gode.

Tallene viser, at omkring halvdelen af de adspurgte patienter gerne vil have deres pårørende med ned til operationsgangen, og af disse er kvinderne i klart overtal.

- Vi har spurgt en række patienter, om de ønsker deres pårørende med, og den halvdel, der gerne ville, var alle kvinder. Ikke en eneste af de adspurgte mænd ville have pårørende med, siger Ulla Finseth, der oplever, at det især er tanker under ventetiden før en operation, som bekymrer og fylder hos patienterne.

- Patienterne er ofte nervøse, nogle er angste for bedøvelsen, og en del er også bekymrede over, hvad lægerne finder under operationen, siger Ulla Finseth.

- Fælles for dem alle er, at de er i en sårbar situation, og her skal vi hjælpe dem, og det kan vi altså blandt andet gøre ved at tage de pårørende med ind.

Ikke ligetil
Operationsgangen bag de lukkede døre med matteret glas står for mange patienter som et mystisk sted, og der er også mange regler, der skal overholdes. Det har selvfølgelig været med i overvejelserne omkring den nye måde at inddrage de pårørende på. Særligt er det vigtigt, at hygiejnen er i top.

 

Forrum operation

Det er typisk her i operationsstuens forrum patienter og pårørende venter sammen. I særlige tilfælde tillader personalet dog også, at de pårørende kommer med helt ind på operationsstuen.

 

- Vi har lavet en procedure i samarbejde med hygiejnesygeplejerskerne, hvor de pårørende efterlader jakker og tasker på sengeafsnittet, og så bliver de klædt i overtrækstøj og hat på operationsgangen. Når de har det tøj på, kan de komme med hen til forrummet, der er det sted, patienterne venter inden operationen, siger Ulla Finseth.

Nogle gange er det også nødvendigt, at de pårørende kommer med helt ind på selve operationsstuen, for eksempel hvis patienten er meget ulykkelig.  Men som udgangspunkt er det kun i særlige tilfælde, fordi der er flere hygiejniske forholdsregler, som skal overholdes, og det kan betyde forsinkelser i operationerne.

- Men som personale skal vi huske på, at vi skal gøre det bedste for patienterne og de pårørende, og hvis det bedste i situationen er, at den pårørende kommer med helt ind på operationsstuen inden operationen, finder vi også ud af det i den konkrete situation, forklarer Ulla Finseth.

Der er dog ingen pårørende, der får lov til at overvære selve operationen, selv om nogle faktisk ønsker det.

- Vi skal ikke have et operations-cirkus, hvor patienten bliver sat til skue. Meningen er jo, at den pårørende er til stede for patienten og ikke for den pårørendes egen skyld, siger Ulla Finseth.

Undtagelsen er dog, hvis indgrebet bliver lavet i lokalbedøvelse. Her kan de pårørende som regel være med til hele indgrebet. 

Læs også: Læs: En at holde i hånden, hvor patientperspektivet er med.


Siden er sidst opdateret 01-05-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring