Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

En bus med misbrugere

Selv stiknarkomaner kan være bange for nåle, og for dem kan det være særdeles smertefuldt at få taget en blodprøve, fordi mange af deres blodårer er blevet ødelagt. Vejle Sygehus giver derfor en ekstra service, så også misbrugerne og tidligere misbrugere kan blive tjekket.

 

Misbrugere blodprøve Vejle

Jan Dahlbakk er nu tidligere misbruger og klar til at få taget en blodprøve. Det er anæstesisygeplejerske Anette Dewett (th) i samarbejde med laborant Jytte Lind (i midten), der sikrer, at det hele går glat.
- Vi er her for at hjælpe og ikke for at dømme patienterne, og det bærer lønnen i sig selv at se, hvor glade den her patientgruppe bliver, når vi får dem stukket uden besvær, siger laborant Jytte Lind.

 

Tekst: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt 

 

Det er onsdag eftermiddag, og ind på sygehuset i Vejle kommer ni personer. Fem er nuværende og tidligere misbrugere, en er socialrådgiver fra Fredericia Kommune, en er gadesygeplejerske fra Vejle Kommune, en er praktikant fra Vejle Kommune, mens den sidste er med som ekstra moralsk støtte til en af misbrugerne.

Nervøsiteten stråler ud fra de fem, der lige om lidt skal have stukket en nål i armen. For selv efter mange år som misbrugere, hvor de har stukket sig selv, kan det være utroligt ubehageligt at få taget en blodprøve på sygehuset.

- Det er anden gang, jeg får taget blodprøver på den her måde, og det er godt, for på den normale måde plejer det at ende med blod ud over det hele, forklarer Jan Dahlbakk, mens han gør sig klar i stolen foran anæstesisygeplejerske Anette Dewett og laborant Jytte Lind.

Frirum i ventetiden
Mens Jan Dahlbakk er i den varme stol, venter resten af misbrugerne i et særligt venterum. En har en veninde med, en anden er ude at ryge og resten sidder og kigger anspændt ud i luften. Gruppen fra Fredericia er kommet med bus, mens borgeren fra Vejle er kommet på gåben.

Trine Halle er gadesygeplejerske i Vejle Kommune, og det var hende, der for cirka halvandet år siden tænkte, at der kunne ydes en ekstra indsats for misbrugerne.

- Mange af misbrugerne har det svært med at blive stukket, de er nervøse og føler sig udstillet, mens de venter. Derfor er det ekstra rart, at sygehuset stiller et venterum til rådighed, så de kan være her i ventetiden, siger hun.

 

Misbrugere blodprøve Vejle

Ultralydsskanner og slangen, hvorpå kanylen sidder. Blodprøven er nu veloverstået.

 

Personalet fra kommunerne er med for at støtte misbrugerne, inden de skal stikkes. Der bliver snakket, beroliget og ordnet papirer.

- Vi gør en stor indsats for at få misbrugerne med. En af dem har jeg ringet til flere gange har til formiddag for at være sikker på, at hun nu også kom med. Hun er meget nervøs, forklarer Trine Halle.

Et lille prik
Inde i blodprøvestolen er trøjen krænget op om Jan Dahlbakks arm. Nålen med den lange slange er klar lige over Jans venstre albuebøjning. Anette Dewett siger, at nu kommer der et lille prik, inden hun stikker kanylen ind i armen.

På en skærm kan alle følge med i nålens vej gennem armen mod en god blodåre dybt inde i Jan Dahlbakks arm.

- Jeg har været uforsigtig i mange år og stukket mig selv, men siden jeg stoppede mit misbrug, har det ikke været rart at blive stukket, forklarer han.

Blodet fosser ud i et lille prøveglas, og på under et minut er blodprøven taget.

- Hvis jeg ikke kunne få taget blodprøve på den her måde, ville jeg nok kun få taget blodprøver, hvis jeg var alvorligt syg, så det er dejligt, og det gik over al forventning, smiler han.

Et vigtigt arbejde
Mange misbrugere og tidligere misbrugere har forskellige kroniske sygdomme. Mange er i behandling, og derfor er det nødvendigt at følge op på, hvordan behandlingerne fungerer.

- For borgerne betyder det, at de ved, om det går i den rigtige retning, og på den her måde sikrer vi, at misbrugerne stadig kan bevare en tilknytning til sundhedsvæsnet, som mange af dem dybest set ikke er helt trygge ved. Ofte føler de, at der bliver set ned på dem, fortæller Trine Halle.

- Nu bliver de mødt i øjenhøjde, og hvis deres blodprøver viser, at det ikke går i den rigtige retning, kan jeg tage snakken med dem efterfølgende, siger hun.

 

Misbrugere blodprøve Vejle

Blodprøven er overstået, og Jan Dahlbakk kan ånde lettet op.
Anette Dewett (tv) er anæstesisygeplejerske, og det er hende, der kommer med ultralydsapparatet, der gør, at hun i samarbejde med laboranten Jytte Lind kan stikke misbrugerne let og bekvemt.
- Vi har et hyggeligt samarbejde, og det er altid en positiv oplevelse at komme herned, for patienterne er så utroligt taknemmelige, når de finder ud af, at vi kan nøjes med at stikke en gang og ramme blodåren første gang, siger Anette Dewett.

 

Da alle misbrugerne har fået taget deres blodprøver, står personalet og snakker lidt sammen. Stemningen er hyggelig, da alle stik er gået fint.

En af gæsterne kommer hen til gruppen af personaler på gangen og fortæller ganske lavmeldt.

- Jeg har været stiknarkoman i 30 år, og i de sidste 15 år har ingen kunne stikke mig. Normalt ville de skulle stikke fem til syv gange, inden de ramte den rigtige åre. I dag var første gang med ultralyd, og det virkede bare. Jeg er lettet, og det var en positiv oplevelse. Tak, siger kvinden, der ønsker at være anonym.

 

Læs mere om det særlige stik Vejle Sygehus tilbyder misbrugere her.


Siden er sidst opdateret 16-05-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring