Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Opgaveflytning uden sure opstød

Sygeplejerske overtager overlægens specialopgave på Kolding Sygehus. Det kan være med til at give kortere ventetid for patienterne.

Tekst: Klaus Stausbøll, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Sammen med sygeplejerske Pernille Pedersen er Organkirurgi på Sygehus Lillebælt ved at lægge sidste hånd på en klinisk nyskabelse, der rykker ved de eksisterende faggrænser mellem læger og sygeplejersker. Og som på sigt formentlig vil nedbringe den samlede undersøgelses- og behandlingstid for de mange hundrede patienter, der døjer med svær halsband, sure opstød, synkebesvær og andre forstyrrelser i den øvre del af fordøjelsessystemet. Hun er nemlig i gang med at klargøre sig til at kunne udføre en del af de opgaver, der indtil nu er blevet varetaget af en overlæge på afdelingen.

Patienter med forstyrrelser i den øverste del af fordøjelsessystemet bliver ofte henvist til  Organkirurgisk Ambulatorium ved Kolding Sygehus, som er den eneste afdeling i hele den jyske del af Region Syddanmark, der udfører de såkaldte pH-manometri undersøgelser.

Her får patienten først ledt en tryksonde ind i det ene næsebor og videre gennem halsen og helt ned til mavesækken. Sonden indsamler en masse data om spiserørets væskegennemstrømning og den serie af tryk og sammenhængende muskelbevægelser, som sørger for at transportere mad og væske ned til mavesækken. Undersøgelsen kaldes på lægesprog en ’manometri’ og varer en halv time til tre kvarter.

Umiddelbart efter får patienten ført en ny og tyndere sonde ind gennem næsen og ned til mavesækken, hvor sonden blandt andet skal måle mavesækkens pH-værdi de følgende 24 timer. Dagen efter har patienten en ny tid på Organkirurgisk Ambulatorium i Kolding for at få sonden fjernet. De indsamlede data sendes herfra videre til aflæsning og vurdering, så lægerne kan afgøre, hvilken behandling patienten har brug for.

Bunkerne vokser
Selve aflæsningen og den faglige vurdering af de mange data fra de to undersøgelser er et omfattende og tidskrævende arbejde, som indtil nu kun er blevet udført af en læge med indsigt i spiserørets og mavesækkens anatomi og motoriske funktioner.  På Organkirurgi i Kolding er aflæsningerne indtil videre blevet udført af overlæge Lars Stig Jørgensen.

Fra september i fjor og et års tid frem har han analyseret 313 undersøgelser.  Med så mange patient-undersøgelser bliver listen hurtigt længere end han kan overkomme fra uge til uge, og det forøger den samlede ventetid for patienterne.

Men om ganske kort tid får han som noget nyt selskab af sygeplejerske Pernille Pedersen. Hun er netop nu ved at afslutte en meget specialiseret efteruddannelse, som kun er de allerfærreste forundt. 

Manometri; opgaveflytning; Organkirugisk Afdeling; Kolding

Bortset fra to sygeplejersker på Hvidovre Hospital, der så småt er i gang med en lignende manøvre, bliver Pernille Pedersen én af de allerførste sygeplejersker overhovedet med kompetence og speciale i at aflæse de kombinerede pH-manometrier.

- Gennem et halvt års tid er jeg blevet sidemands-oplært af Lars Stig Jørgensen. Jeg har lært at afkode og vurdere måle-resultaterne og lært at begå mig i det særlige PC-program, som omsætter de indsamlede målinger til data og detail-informationer, der giver et fingerpeg om, hvad patienten fejler, fortæller Pernille Pedersen.

For nylig har hun også  deltaget i et efteruddannelses-kursus i den amerikanske storby Denver for at blive opdateret i det nyeste udstyr fra leverandøren af de tryksonder, pH-målere og software-programmer, som benyttes på Organkirurgisk Ambulatorium i Kolding.

Det betyder, at hun  om få uger er  klar til at aflæse, afkode og vurdere pH-manometrier på egen hånd.

Det eneste rigtige
Hendes ’første’ patient på den konto kan meget vel blive 59-årige Henrik Lind Hansen fra landsbyen Tandslet på Sydals. Han er en af de patienter, der for nylig har været igennem den omfattende undersøgelse - selve manometrien af spiserøret og monteringen af pH-sonden den første dag og dagen efter fjernelsen af sonden og chippen med de indsamlede pH-data. Og han er helt tryg ved, at det fremover godt kan være en sygeplejerske, der kigger på og aflæser hans data.

Manometri; sonde; Kolding
 

- Jeg mangler endnu at få svar på, hvad undersøgelsen har afsløret, og hvad lægerne har tænkt sig at gøre. Men begge dage har jeg fået en usædvanlig god og kompetent behandling og været i de bedste, kyndige hænder, og jeg er helt tryg ved, at en specialuddannet sygeplejerske måske skal aflæse mine data. Hvis det er lige så forsvarligt og korrekt som en læge, hvorfor så ikke lade en sygeplejerske gøre det?  Så kan lægens  tid og ressourcer bruges på andre opgaver? Det er det eneste rigtige at gøre, hvis det er med til at forkorte patienternes ventetid, lyder det fra Henrik Lind Hansen.

Mulighed for at speede op
Overlæge Lars Stig Jørgensen nikker samstemmende. Ene mand har han indtil nu har brugt adskillige timer hver eneste uge på at aflæse den pukkel af patientmålinger, som konstant flyder ind i hans arbejds-PC.  Her kan de let stå på stand-by nogle uger, før det bliver deres tur. Indtil da, kan de øvrige læger på Organkirurgisk Afdeling heller ikke komme videre med den pågældende patient, der så må vente mindst lige så længe på at få besked om det videre forløb.  Med eller uden halsbrand og sure opstød.

- Med uddannelsen af Pernille (Pedersen, red.) til den her funktion får vi mulighed for at speede op for ekspeditionen af måle-resultaterne og hele behandlingsforløbet. Det er en gevinst for patienterne og for afdelingen generelt Og selve flytningen af opgaven fra lægens hænder til en sygeplejerske er helt forsvarlig, garanterer overlæge Lars Stig Jørgensen.


Siden er sidst opdateret 02-10-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring