Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2018pilNyheder 4. kvartal 2018pilNy influenza-test gør en stor forskel for patienterne

Ny influenza-test gør en stor forskel for patienterne

På bare 20 minutter kan medarbejderne på sygehusene i Vejle og Kolding nu fastslå, om en patient har influenza eller ej. En ny kvik-test gør en enorm, positiv forskel for patienterne - og letter presset på afdelingerne, når influenzaen hærger i landet.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

 

Den gør ikke meget væsen af sig. Kun 20 centimeter høj og 10 centimeter bred, grå- og hvidlakeret - og med en lille, lys skærm på forsiden.

Men den anonyme maskine, der er så lille, at den kan stå på hjørnet af et bord, er ikke desto mindre et nyt og altafgørende redskab for Sygehus Lillebælt i den influenza-sæson, der hvert år nedlægger en lang række patienter – og skaber et stort pres på flere afdelinger på sygehusene.

På både Kolding og Vejle Sygehus har man forud for den kommende influenza-sæson investeret i flere eksemplarer af en såkaldt ”rapid influenza tester” eller på godt dansk: en maskine, der i løbet af meget kort tid kan fastslå, om en patient har influenza eller ej.
- Det er en kæmpe hjælp og en kæmpe lettelse, at vi nu har fået den, siger overlæge Mohamad Ismail El-Faramawi fra Akutafdelingen på Kolding Sygehus.

Det går stærkt
På sygehuset i Kolding har man her i december installeret tre eksemplarer af kviktest-maskinen, og de mindsker drastisk ventetiden på svar på, om en patient har influenza eller ej.

Indtil nu har det taget et halvt og - i værste tilfælde - op til et helt døgn at få afklaret, om en patient havde influenza. Når en svælgpodning blev sendt til undersøgelse på et laboratorium, var det således først mange timer senere muligt at få svar på prøven.

Men fremover kan en sygeplejerske selv få svaret ved at køre prøven gennem maskinen. Og det går stærkt. Meget stærkt.
- Nu behøver vi kun at bruge 20 minutter på noget, der tidligere kunne tage et halvt til et helt døgn. Det har stor betydning for rigtig meget - og ikke mindst for patienten, forklarer Mohamad Ismail El-Faramawi.
 

Influenzatester

Sygeplejerske Ann Boje Hoffman tester for influenza på den nye kviktest-maskine.
 

På Vejle Sygehus har man siden januar haft tre kviktest-maskiner, og ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Ejler Ejlersen, er meget tilfreds med de foreløbige erfaringer.
- Det er en kæmpe succes, fordi vi så hurtigt kan få afklaret, om patienten er ramt af influenza, fortæller han.

Når prøven er blevet kørt gennem maskinen, viser svaret sig 20 minutter senere på skærmen, hvor der kort og godt står ”Influenza A = Positiv”, hvis prøven viser tegn på den type influenza.
- Patienterne får hurtigere svar, og det accelererer behandlingen. Og hvis det viser sig, at patienten har influenza og ikke fejler noget alvorligt, kan man øjeblikkeligt sende vedkommende hjem, fortæller sygeplejerske Ann Boje Hoffman fra Akut-Visitations-Afsnit på Vejle Sygehus.

Undgår unødvendig indlæggelse
Omvendt er det vigtigt, at en eksempelvis - i forvejen - svagelig eller kronisk syg patient hurtigt får den rette behandling, hvis vedkommende har influenza. Hvis patienten samtidig har en infektion i kroppen, er det således ikke uvæsentligt, hvilken slags medicinsk behandling patienten får.
 

Svælgpodning stor

På bare 20 minutter kan sygeplejerskerne nu foretage en influenza-test.
 

På Kolding Sygehus har man dog også, før man fik det nye udstyr, haft flere eksempler på patienter, der ankom til sygehuset en aften med dét, der enten kunne være influenza eller noget mere alvorligt.

Men fordi svaret fra den daværende influenza-undersøgelse først lå klar et halvt døgn senere, måtte patienten overnatte på sygehuset. Og først næste eftermiddag viste undersøgelsen så, at patienten havde influenza – og altså ikke fejlede noget alvorligt – og derfor kunne tage hjem igen.
- Hvis man har 40 i feber, vil man gerne vide, at feberen blot skyldes influenza, så man ikke skal være unødvendigt indlagt i mange timer og måske endda overnatte på sygehuset. Det kan vi undgå nu, fortæller Mohamed Ismail El-Faramawi.

Letter presset på afdelinger
Samtidig letter den nye kviktest presset på de afdelinger, der er hårdt belastede i influenza-sæsonen.

For blot mistanken om influenza gør i løbet af sæsonen, at en patient skal ligge i isolation – helt alene på en stue - for ikke at sprede smitten. Det kan betyde, at man må flytte andre patienter, og det skaber i de allermest influenza-belastede perioder store logistiske problemer.
- I Vejle har vi mange stuer, hvor der ligger flere patienter, og derfor blokerer man jo en hel stue, hvis man ryger i isolation på grund af mistanken om influenza. Det kræver hurtig afklaring, siger Ejler Ejlersen.

Og den hurtige afklaring kan man få nu.
- Det er meget ressourcekrævende at skulle isolere patienter, og som læge eller sygeplejerske skal du, hvis du ser til en isoleret patient, bruge meget tid på at tage udstyr på og siden af. Den tid går fra andre patienter. Så den nye test er på mange måder mere patientvenlig, fordi vi så hurtigt får svar på, om isolationen overhovedet er nødvendig, siger Mohamed Ismail El-Faramawi.

Det er afdelingen Klinisk Mikrobiologi, der har stået for opsætningen af udstyret og teknikken omkring det - og for at træne sygeplejerskerne, så de selv kan bruge maskinen til at teste for influenza. Det er blandt andet sket ved, at en molekylærbiolog og en bioanalytiker har skabt en særlig introduktionsvideo til formålet.

 


Siden er sidst opdateret 18-12-2018.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring