Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

En tryg første tid på ét ben

Patienter, der har fået amputeret et ben, skal have en mere tryg og mere smidig overgang fra sygehuset og til eget hjem. Det er målet for et endnu stærkere samarbejde mellem Kolding Sygehus og Kolding Kommune.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Kontrasten er enorm og meget overvældende.

Når patienten bliver kørt de sidste meter ind på operationsstuen, har han stadig begge ben. Men når han få timer senere vågner efter operationen, er det ene af benene væk.

En amputation er ikke blot et enormt fysisk tab, men også en stærk psykisk belastning. Ikke mindst i de efterfølgende uger, hvor patienten stadig er chokeret efter operationen og skal forholde sig til en tilværelse som amputeret – og lære at begå og bevæge sig på kun ét ben.

Det ved de alt om på Ortopædkirurgi på Kolding Sygehus, der hvert år - i gennemsnit - er nødt til at amputere ét eller begge ben hos omkring 100 mennesker. Det er altid sidste udvej i behandlingen - og sker ofte på grund af åreforkalkning eller dårligt blodomløb som følge af forskellige livsstilsygdomme.

En fantastisk begyndelse
Men uanset hvad årsagen er, er dét at få amputeret et ben et markant, skelsættende indgreb for patienten.
- Det er en virkelig sårbar gruppe mennesker, der ofte i forvejen er meget syge og dårlige. Det er en stor sorg at miste et ben, og det er samtidig en udfordring at vende tilbage til den tilværelse, man har haft. Derfor er det så vigtigt, at overgangen fra sygehuset til eget hjem bliver så god og smidig som overhovedet mulig, så patienten ikke føler sig alene i sin nye situation, siger Hanne Vase, der er afdelingssygeplejerske på ‎Ortopædkirurgisk sengeafsnit på Kolding Sygehus.
 

Hanne Vase

Hanne Vase har store forventninger til det forstærkede samarbejde.
 

I forsøget på at gøre overgangen endnu smidigere har hun og kollegaerne på sygehuset sammen med sundhedspersonale fra Kolding Kommune igangsat et forløb, hvor de samarbejder endnu tættere om at hjælpe de amputationspatienter, der skal lære at klare sig i eget hjem – på ét ben. Hvert år bliver 25 patienter, der har fået amputeret et ben, således udskrevet til et hjem, der ligger i Kolding Kommune.
- Jeg har store forventninger til samarbejdet. Det har fået en fantastisk begyndelse, og det er kun til patienternes fordel, siger Hanne Vase.

Helt konkret medfører samarbejdet nye tiltag og flere forandrede rutiner – og ikke mindst en endnu tættere dialog, så borgeren ikke mærker forskel på, om det er kommunen eller sygehuset, der står for plejen. Det kan for eksempel være nye tiltag omkring sårpleje, der er afgørende for amputerede – eller nye tiltag i forbindelse med hjemsendelsen til eget hjem.

Patienten skal trygt hjem
Her vil to sygeplejersker fra Kolding Sygehus følge med patienten og sikre, at vedkommende får en så god overgang fra plejen på sygehuset og så til det liv, der venter i hjemmet.
- Man har måske igangsat en række praktiske rutiner, som man gjorde brug af på sygehuset i dagene efter operationen, og som man kan fortsætte bagefter. Og så tager folk fra sygehuset med hjem, selvom det er kommunen, der i den situation normalt vil tage sig af det, siger Hanne Vase.

Omvendt vil sygeplejersker fra kommunen besøge amputationspatienten på sygehuset og lave en række aftaler omkring hjemsendelsen.
- Det gælder om at sikre, at patienten kommer trygt hjem. For det er meget stort og overvældende at komme ind på sygehuset med to ben og forlade det uden ét af dem – og så skulle forholde sig til den situation. Og som patient er man ligeglad med, hvor i systemet man er. Man vil bare gerne have den bedste hjælp bagefter, fortæller Deirdre Maguire Toft, der er chef for Fysio- og Ergoterapi på Sygehus Lillebælt.

Det forstærkede, forbedrede samarbejde er stadig i sin spæde opstart – det blev sat i søen i oktober - men bliver for alvor rullet ud i løbet af 2019.
- Det er et unikt samarbejde, vi har med kommunen. For vi flytter os fra at sige ”dem” og ”os selv” – og så til at sige ”vi”. Og det gavner patienten, for på den her måde bygger vi en bro til eget hjem fra sygehuset, siger Bente Trier Kaarup, der er oversygeplejerske på Ortopædkirurgi på Kolding Sygehus.

Mødes én gang om måneden
Ét af de tiltag, man allerede har sat i værk, er omkring plejen af det sår på stumpen af benet, der opstår efter amputationen. Her er det nu i højere grad sygeplejersker fra kommunen, der plejer såret frem for tidligere, hvor patienten ofte var nødt til at være indlagt, indtil såret var helet.

Folk fra sygehuset og kommunen mødes samtidig én gang om måneden for at tale om og aftale nye tiltag og måder, som man sammen kan hjælpe amputationspatienter på.
- Koordinationen er bedre, og vi mødes på tværs – og er ikke bange for at gå længere i forløbet med hjælpen, end vi normalt ville gøre. Nu tager vi mere fat i hinanden og hjælper hinanden – til gavn for patienten, siger Deirdre Maguire Toft.


Siden er sidst opdateret 26-02-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring