Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 2. kvartal 2019pilSygehuspersonale sorterer affald for miljøets skyld

Sygehuspersonale sorterer affald for miljøets skyld

På Vejle Sygehus sorterer personalet på flere afsnit affald af plast – til gavn for miljøet.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Operationsholdet skal i gang med næste indgreb, men inden det begynder, bliver udstyret taget ud og lagt klar – og al emballagen bliver omhyggeligt sorteret.

Sådan er virkeligheden på ortopædkirurgisk operationsafsnit på Vejle Sygehus, der siden midten af februar – efter eget ønske - har sorteret al plast i et håb om at kunne bidrage til et bedre miljø.
- Det er da helt vildt meningsfyldt at kunne være med til at skåne miljøet, siger Christina B. Kirkegaard, der er specialeansvarlig sygeplejerske på Ortopædkirurgisk afdeling på Vejle Sygehus, og som sidste efterår fik idéen til tiltaget.

De enorme mængder plast, som operationsafsnittet hver dag bruger, bliver sorteret i henholdsvis en sæk med blød, klar plast - og i en sæk med hård plast. De sække bliver siden fragtet ud til afsnittets affaldscentral, hvor sygehusets portører tager dem med til en varegård med flere komprimatorer – det vil sige maskiner, der kan presse affald sammen i containere.

Overraskende meget affald
Og den bløde, nu sammenpressede plast bliver siden fragtet videre til en virksomhed, der specialiserer sig i at genavende plasten – til gavn for miljøet.
- Vi satte det i gang, fordi vi kunne se, at en stor del af vores affald er af plast. Det er faktisk kommet bag på os, hvor meget vi har. For hver dag pakker vi rigtig meget plast ud, som vi bruger og efterfølgende smider væk. Og det ville vi gøre noget ved, fortæller Liselotte Gjerka Lorentsen, der er afdelingssygeplejerske på afsnittet.
 

Affaldssortering

Christina B. Kirkegaard foran sækkene, som plastaffaldet bliver sorteret i.

 Alene på Vejle Sygehus læsser portørerne hver dag 70 til 100 vogne med affald.
- Plastsorteringen giver ekstra arbejde til os, men det arbejde gør vi gerne. Jeg synes, det er fint og genialt, og jo flere afsnit, der vil være med, jo bedre. For hvis ikke vi skal skåne miljøet, hvem skal så?, spørger overportør Brian Dupont.

Medarbejderne begyndte at sortere plastaffaldet i uge 7, og indtil nu har resultaterne været gode.
- Personalet har taget fint imod det, og folk gør en god indsats for at sortere affaldet, siger Liselotte Gjerka Lorentsen.

Et bidrag til samfundet
Der har indtil nu kun været få besværligheder forbundet med sorteringen af affaldet.
- Den klare, bløde plast kan blive genbrugt, men det kræver, at det bliver sorteret fra i sin reneste form. Og derfor skal vi for eksempel huske at fjerne farvet papir fra emballage af blød plast. Men det kræver ikke så meget af os, siger Christina B. Kirkegaard.

Og bæredygtighedsprojektet har nu spredt sig til andre afdelinger og afsnit – som køkkenet og laboratoriet på Vejle Sygehus, hvor man også sorterer plast.
- Det her er vores lille bidrag til at hjælpe samfundet til at blive mere bæredygtigt. Vi har oplevet en stor opbakning hele vejen rundt, siger Liselotte Gjerka Lorentsen.  

På Vejle Sygehus indsamler man i gennemsnit 190 kilo blød plastaffald om måneden, mens man endnu ikke har nogen tal for, hvor meget hård plast man indsamler i løbet af en måned. Det får man dog, når sorteringsprojektet for alvor er i gang.


Siden er sidst opdateret 02-04-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring