Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 3. kvartal 2019pilSkyl, pust og blodprøver skal afløse stik i lungen

Skyl, pust og blodprøver skal afløse stik i lungen

Forskere på Vejle Sygehus undersøger nye metoder, der kan spare patienterne for at få taget vævsprøver med nål ved mistanke om lungekræft. Patienterne kan også slippe for infektion og indlæggelse.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Patient Bjarne Sørensen ligger på lejet i scanneren på Vejle Sygehus. På en tidligere scanning har lægerne set ”noget” på hans venstre lunge, og nu skal overlæge Marie Josée Lausten-Thomsen tage en prøve. Hun tager prøven, mens 54-årige Bjarne Sørensen ligger i scanneren, for så kan hun på skærmen følge nålens vej ind til det, hun skal tage prøven fra. 

Det mistænkelige sted er svært at komme til, så hun skal stikke den 15 cm lange nål ind gennem muskulaturen under skulderbladet for at få en lige linje. Bjarne Sørensen er vågen, men lokalbedøvet i musklen, så dér mærker han ikke noget, da nålen går igennem.
 

Lungebiopsi 1

Bjarne Sørensen ligger på lejet i scanneren under lunge-biopsien.

Da den skal gennem lungehinden, giver det et lille spjæt i ham, for hinden kan man ikke bedøve, så han mærker stikket. Helt inde i lungen er der derimod ingen følesans. Prøven er taget hurtigt, nålen er ude igen, og Bjarne Sørensen kommer langsomt op at sidde med hjælp fra sygeplejersken. Han hoster og spytter lidt blod op i en pose. Hoster og spytter igen.

Tre metoder bliver undersøgt
Det er den undersøgelse, lunge-biopsien, læge Caroline Brenner Thomsen og hendes kolleger på Vejle Sygehus gerne vil skåne patienterne for.
- Udover at det er fysisk og psykisk ubehagelig for patienterne at få taget en biopsi, så giver den også risiko for blødning og infektion, og i nogle tilfælde klapper lungen sammen. Alt sammen er en belastning for patienterne, og især de svageste patienter kan have svært ved at klare det – ja, i nogle tilfælde kan vi ikke lave undersøgelsen, fordi patienten er for svækket for eksempel af KOL. Derfor vil vi gerne finde andre metoder, siger Caroline Brenner Thomsen.
 

Lungebiopsi 2

Caroline Brenner Thomsen og kollegerne vil skåne patienterne for lunge-biopsien.

Forskningsteamet undersøger tre nye metoder: Skyllemetoden, pustemetoden og blodprøvemetoden. Ved skyllemetoden bliver patientens lunge, i fuld narkose, skyllet med en særlig væske, som suges op igen. Er der lungekræft til stede i lungen, er der sandsynligvis kræft-DNA i skyllevæsken, altså bittesmå molekyler fra kræftknuden.

Ved pustemetoden leder man også efter kræft-DNA. Patienten puster ind i en beholder, hvor luften fra lungerne med det samme bliver kølet ned. Det betyder, at kræft-DNA, der findes i udåndingsluften, bliver gemt i beholderen. Som ved skyllemetoden og pustemetoden leder lægerne også efter kræft-DNA i blodprøven, som er den tredje metode til diagnosticering af lungekræft, forskerne har forhåbninger til.

Ser lovende ud
Omdrejningspunktet for alle tre prøver er, at de skal være lige så sikre som vævsprøven med nål.
- Vi er nogle af de første i verden, der prøver skyllemetoden, og det ser lovende ud. Vi tør dog endnu ikke lade skylleprøven – eller nogen af de andre metoder – stå alene. Derfor er de stadig ikke indført, fordi vi skal være lige så sikre på at finde patienterne, der har lungekræft, og sortere de raske patienter fra, som vi er med nåle-prøven, siger Caroline Brenner Thomsen.
 

Lungebiopsi 3

Som en del af undersøgelserne har Bjarne Sørensen fået foretaget en kikkert-undersøgelse - her blev skyllemetoden brugt.

Alle tre metoder udgør forskningsprojekter på Vejle Sygehus, og patienter bliver bedt om at deltage i alle tre, så forskerne kan sammenligne og se, om prøverne finder det samme. Resultaterne er ikke endeligt opgjort endnu, men flere hundrede patienter har allerede deltaget i projekterne, også Bjarne Sørensen.
- Hvis man kan nøjes med en blodprøve og så finde lungekræft, er det fint. Det gør det nok også nemmere at finde det tidligt, og det er jo vigtig. Da vi skulle lave pusteprøven, tog det kun 10 minutter længere. Det vil jeg da gerne gøre, hvis det kan hjælpe andre, siger Bjarne Sørensen, som nu venter på at få svar på sine prøver.

Caroline Brenner Thomsen forventer, at hun og forskerkollegerne opgør resultaterne af forskningsprojekterne inden for et halvt år. Først derefter bliver det afgjort, om og hvordan de nye metoder kan supplere eller afløse nåle-vævsprøven ved undersøgelse for lungekræft.
 

Lungebiopsi 4

Bjarne Sørensen på Vejle Sygehus inden undersøgelserne.

 


Siden er sidst opdateret 20-08-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring