Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2019pilNyheder 3. kvartal 2019pilBørn og unge bliver behandlet på samme afdeling

Børn og unge bliver behandlet på samme afdeling

Alle patienter på 16 og 17 år får nu behandling på Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus – og ikke som tidligere på afdelinger, hvor der især er voksne. Det er godt for de unge og for deres behandling.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Så snart teenageren var fyldt 16 år, flyttede han over i voksenafdelingen på sygehuset. I en – for ham - helt anden verden.

Sådan var det i hvert fald tidligere på Kolding Sygehus.

Men gennem det seneste år har dét, der førhen bar navnet ”Børneafdelingen”, implementeret en ny plan, der betyder, at de 16- og 17-årige ikke længere skal have behandling og pleje på andre afdelinger på Sygehus Lillebælt, hvor der hovedsageligt er ældre patienter.

I stedet er de tilknyttet den hidtidige børneafdeling, som nu meget rammende har skiftet navn til ”Børne- og Ungeafdelingen”.
- Det er rigtig godt for de unge, at vi nu kan give dem muligheden for udredning og behandling. Det er en proces, der tager tid, og det kræver ændringer, men alle er meget engagerede omkring det, siger overlæge Bodil Lyng-Rasmussen, der er en del af det udvalg, som har arbejdet med implementeringen.

Positivt for behandlingen
Indtil nu er teenagere blevet behandlet på voksenafdelinger, så snart de var fyldt 16 år. Det har betydet, at en 16-årig i nogle tilfælde var indlagt og boede på en stue, hvor de nærmeste naboer var ældre patienter.
- Det kan være en brat overgang for en ung at skulle gå fra børneafdelingen til voksenafdelingen, hvor omgivelserne og kravene er helt anderledes. De unge vil gerne være sammen med mere jævnaldrende patienter, og vi kan skabe ungevenlige rammer for dem, forklarer oversygeplejerske på afdelingen, Marianne Toft Madsen.
 

B og U

Ordet "unge" står nu skrevet på skiltene på - og omkring afdelingen.

Ledende overlæge Thomas Houmann Petersen fortæller, at ændringen også har en positiv betydning for behandlingen af de unge, der i mange tilfælde gennem flere år har været patienter på børneafdelingen. Det gælder særligt de børn og unge, som har kroniske sygdomme, som de døjer med i en årrække eller gennem hele livet.
- Behandlingsmæssigt er det en stor fordel. De unge kan blive hos os i teenageårene, og de kan over længere tid lære at tage hånd om deres egen sygdom, forklarer han.

Ændringen er sket på baggrund af den reviderede, landsdækkende specialeplan, der trådte i kraft i 2017, og som blandt andet medfører, at 16- og 17-årige patienter skal i behandling på landets børneafdelinger.

Nye skilte på sygehuset
Og på Kolding Sygehus har man altså besluttet at ændre navnet på afdelingen, så ordet ”unge” også indgår. I løbet af sommeren er skiltene på sygehuset blevet udskiftet. Og så appellerer afdelingen nu både til barnet på fire år og den næsten voksne på 17 år.
- Vi har for eksempel et skovtema som dekorationer på væggene på gangene, der udstråler ro, og som ikke er for barnligt, siger Marianne Toft Madsen.
 

B og U 2

Bodil Lyng-Rasmussen og Gitte Fauerholdt - to af medarbejderne, der planlægger implementeringen.

I forbindelse med arbejdet er en række unge blevet spurgt, hvad der er vigtigt for dem i forhold til omgivelserne på afdelingen.
- De fortæller, at det især er vigtigt for dem, at der er områder i afdelingen, som er forbeholdt de unge. De unge har brug for at blive taget alvorligt – som unge, fortæller sygeplejerske Gitte Faurholdt, der også er en del af udvalget, som arbejder med implementeringen.

Det medfører blandt andet en indretning, hvor den 17-årige ikke skal sove sammen med en toårig, og der vil være steder på afdelingen, hvor de unge kan sidde i fred og ro fra de mindste børn.

Café for de unge
Børne- og Ungeafdelingen har samtidig lavet en aftale med ”Ungdommens Røde Kors” om at skabe en hospitalscafé for de unge. Her vil frivillige én gang om ugen komme på besøg på afdelingen for at hygge, snakke, spille spil og meget andet med de ældste patienter. Med tiden vil der komme flere tiltag og justeringer, der tilgodeser de 16- og 17-årige samtidig med, at afdelingen fastholder tilbuddene til de mindre børn.

Thomas Houmann Petersen fortæller, at personalet er meget opmærksomt på hverken at se de unge som små voksne eller som børn, men netop se dem som dét, de er – unge.
- Det gælder om at få de unge på banen, så vi har dialogen med dem. Langt de fleste unge kan og vil gerne selv tage ansvaret for behandlingen. Derfor skal fokus gradvist skifte fra at være på hele familien til et udgangspunkt, hvor det primært er den unge, der er i centrum. For de kan og vil selv svare – det skal forældre som udgangspunkt ikke på vegne af dem, siger han.

Ændringen forventes at give en stigning på cirka syv procent i antallet af patienter på ”Børne- og Ungeafdelingen” på Kolding Sygehus.

 


Siden er sidst opdateret 10-09-2019.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring