Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

3000 patienter hjulpet videre mod et rygestop

Godt 3000 patienter på Sygehus Lillebælt har i løbet af ét år takket ja til et tilbud om – potentielt – at indlede et rygestop-forløb, der skal få dem til at droppe tobakken.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Afdelingslæge Britta Cabalzar Pedersen er glad for - og stolt over - at hun har været med til at hjælpe så mange patienter et skridt videre mod et røgfrit liv.

For i løbet af det seneste år har hun og kollegaerne på Sygehus Lillebælt henvist godt 3000 patienter til et tilbud om et forløb, der skal få dem til at kvitte tobakken.
- Det er fantastisk, og det er virkelig flot, at tallet er så højt, siger Britta Cabalzar Pedersen, der selv har henvist 15 af de patienter, som hun har undersøgt på Medicinsk afdeling på Kolding Sygehus, til et muligt rygestopforløb.

På Sygehus Lillebælt har man i ét år spurgt alle patienter om deres rygevaner. Det sker via den såkaldte VBA-metode, hvor den sundhedsperson fra sygehuset, der sidder over for patienten i forbindelse med for eksempel en undersøgelse, spørger, om patienten ryger. Og – hvis det er tilfældet - om en kommunal rygestoprådgiver efterfølgende må kontakte patienten og tilbyde et rygestopforløb.
 

Naturlig opgave for sygehuset

Og projektet har altså været så succesrigt, at i alt 3000 patienter på 12 måneder har takket ja til et opkald fra en rygestop-rådgiver fra egen kommune, der tilbyder et forløb, hvor patienten på flere måder får hjælp til at forsøge at kvitte smøgerne. Anslået kvitter cirka 70 procent af de patienter, der gennemfører et rygestop-forløb, siden tobakken.
- Det er fantastisk flotte tal, der også vidner om en flot indsats fra medarbejdernes side. Her på sygehuset siger vi, at vi gerne vil sætte patienten først, og det her handler i høj grad om at sætte patienten først, siger lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen.
 

 

Afdelingslæge Britta Cabalzar Pedersen rækker information om rygestop til patient

Afdelingslæge Britta Cabalzar Pedersen har henvist 15 patienter til en rygestop-koordinator.

Britta Cabalzar Pedersen har selv mødt flere patienter, der har fortalt, at de nu kan kalde sig eks-rygere, fordi de har været igennem et rygestopforløb – som hun havde henvist til.
- Det er dejligt at høre, og de er glade for det. Så det er kun godt, hvis vi kan gøre en forskel, siger hun.

Ifølge Mads Koch Hansen er det en naturlig opgave for sygehuset at forebygge rygning, som blandt andet øger risikoen for flere end 15 forskellige kræftformer - og for blodpropper, diabetes, KOL, astma, og som kan føre til nedsat fertilitet.
- Rygning er den enkeltfaktor, der har den største indflydelse på, om folk bliver syge, og derfor har det også stor betydning for sygehuset, om folk ryger eller ej, forklarer han.
 

Fortsætter med at spørge

Britta Cabalzar Pedersen oplever, at det nærmest er en selvfølge for patienterne at få stillet spørgsmålet.
- Det er bare en vending, som er en naturlig del af samtalen. Langt de fleste af dem, vi spørger, er jo syge, og rygning er skadeligt for helbredet – og derfor er det oplagt at tage snakken i den forbindelse, når vi sidder over for dem, siger hun.

Hun har dog også mødt patienter, der var afvisende fra første øjeblik.
- Nogle siger: ”Det skal du ikke blande dig i”. Men vi sår måske et frø hos dem, og næste gang, de er her, spørger vi så igen – og så kan det være, at de er mere modtagelige, fortæller hun.

Tiltaget fortsætter på Sygehus Lillebælt.
- Vi vil stadig spørge til folks rygevaner. Vi nåede 3000 henvisninger på ét år, og det tal skal vi gerne nå igen i det næste år, siger Mads Koch Hansen.

Projektet, der er en del af Danske Regioners forebyggelsesudspil, "Sundhed for livet”, blev i første omgang testet på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, og her var resultaterne så gode, at projektet den 15. oktober sidste år blev udbredt til hele sygehuset. 

 

 

Artiklen er første gang udgivet 4/11 -2019


Siden er sidst opdateret 07-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring