Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header

Der er også et sexliv efter en kræftdiagnose

Kræft giver ofte problemer med sexlivet, men det kan to nyuddannede sexologiske rådgivere på Sygehus Lillebælts kræftafdeling nu hjælpe med. Første skridt er at tale om det.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Smerter ved samleje, problemer med rejsning, tørre slimhinder og en krop, der ikke fungerer seksuelt, som den gjorde før sygdommen. Det er nogle af de problemer, kræftpatienter oplever undervejs i deres behandling og bagefter. Operation, kemoterapi og stråler ødelægger ikke bare kræften, behandlingsformerne kan også give skader i kroppen, skader som ikke forsvinder igen. Og det går ud over seksualiteten.

Det ved de godt på kræftafdelingen på Vejle Sygehus, og derfor har læge Lone Marie Volmer og sygeplejerske Louise Mortensen brugt de sidste knap tre år på at uddanne sig til kliniske sexologer. De har gennem nogle måneder tilbudt sexologisk rådgivning til patienter og pårørende.
- Jeg har for nylig haft en samtale med et par, hvor manden har fået fjernet prostata og fået stråler. Han havde svært ved at få tilstrækkelig rejsning til at kunne gennemføre et samleje, og det fyldte meget for ham.
Det gjorde noget ved hans mandighed, og han følte sig magtesløs og havde også skyldfølelse – han følte sig simpelthen ikke rigtigt som mand mere, fortæller Lone Marie Volmer, læge og sexologisk rådgiver.

 

Louise Mortensen og Lone Marie Volmer på arbejde på kræftafdelingen på Vejle Sygehus, hvor de tilbyder sexologisk rådgivning

Louise Mortensen og Lone Marie Volmer har gennem tre år uddannet sig til kliniske sexologer.

Sammen med parret lagde hun en plan for, hvad der kunne afprøves; forsøge anden type viagra, samt en penispumpe eller en penisring og indsprøjtning i penis. Det pågældende par havde brug for helt praktisk rådgivning om, hvad der findes af hjælpemidler.

Andre gange handler det først og fremmest om kommunikation, om overhovedet at få talt om det, der er svært. Det gør de to rådgivere meget nænsomt, for der er mange følelser på spil: forventninger, skuffelse, glæde, sorg og ikke mindst omsorg.
- Vi oplever, at den pårørende ikke vil lægge pres på sin partner ved at lægge op til sex og derfor holder sig tilbage. Samtidig kan der ske det, at patienterne stopper med at give knus og røre den anden, fordi de ikke vil lægge op til noget, de ikke kan gennemføre. Der kan også være smerter forbundet med sex, og det får den betydning, at lysten forsvinder, og derfor skubber de partneren fra sig, fortæller Louise Mortensen, sygeplejerske og sexologisk rådgiver.

Kroppen er ikke den samme

De sexologiske rådgivere bruger samtalerne til at hjælpe patienter og deres eventuelle partner til at få talt om samliv, intimitet, sex og nærhed. Samtale om, hvad kroppen har brug for, og at man måske skal gøre noget andet end det, man plejer. Det kan være, der er brug for noget så praktisk som glidecreme, men det kan også være, at det kræver mere tid at blive ophidset, eller at berøringen skal være anderledes. Hudens følsomhed kan ændre sig på grund af behandlingerne, og nogle patienter har gavn af, at de sætter tid af til på egen hånd at undersøge, hvad der føles rart for dem. Det kan sagtens have forandret sig på grund af sygdommen.
- Hvis man kan nyde sin krop selv, så er det nemmere at invitere en anden ind, og for langt de fleste mennesker er det vigtigt at have et sexliv, der fungerer. Disse patienter har allerede mistet meget: De har mistet deres sundhed, måske også deres job. Skal de så også miste deres seksualitet? Nej, det skal vi hjælpe dem med, understreger Lone Marie Volmer.

Som udgangspunkt kan man få tre samtaler hos sexologerne på Vejle Sygehus. Hvis man ikke længere er kræftpatient på sygehuset og ikke går til kontrol længere, men stadig har brug for at tale om sex efter et kræftforløb, skal man gå til sin praktiserende læge, som kan henvise til Senfølgeklinikken på Vejle Sygehus.
- Vi har nogle gange patienter, som har glemt, hvor meget de tidligere har planlagt at prioritere hinanden, og vi forsøger at få dem til at se de muligheder, der er i deres fremtidige sexliv. Og lige som rejser og film og god mad ikke bliver dårligere af, at vi taler om det, gælder det for seksualiteten, siger Louise Mortensen med et smil.

Hvis man vil læse mere om kræft og seksualitet, er der godt materiale på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

 

Artiklen er første gang udgivet 26/11 - 2019

 


Siden er sidst opdateret 05-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring