Skip til primært indhold

Ny app forbereder børn på blodprøven

Med en ny app fra Sygehus Lillebælt kan børn gennem leg forsøge at få en mere tryg oplevelse, når de skal have taget en blodprøve. Det skal samtidig forebygge nåleskræk senere i livet.

Hver femte voksne dansker har nåleskræk. For den store gruppe af mennesker kan dét at få taget en blodprøve være en angstprovokerende, voldsom oplevelse, som præger dem dybt - og som i værste fald betyder, at de fravælger en række tilbud i sundhedssystemet som for eksempel vaccinationer.

Den angst for nåle bliver typisk skabt, mens de er børn. Og derfor forsøger Kolding Sygehus nu gennem en række tiltag at gøre blodprøvetagningen mere tryg for de 15.000 børn, der hvert år får lavet en blodprøve på sygehuset.

Ét af de væsentligste tiltag er en app henvendt til de 2-11-årige børn - som indeholder undervisende spil og små animationer.
- For de fleste børn går det godt og problemfrit, når de skal have lavet en blodprøve. Men for nogle børn er det en skræmmende oplevelse, der skaber angst og utryghed. Vi vil gerne gøre det til en mere tryg oplevelse. Og vi ved, at det kan mindske angsten, hvis børnene og deres forældre er forberedte på og bliver inddragede i, hvad der sker, siger leder af projektet, bioanalytiker Bente Lindberg Callesen fra Biokemi og Immunologi på Kolding Sygehus.

Trolden Rumle forbereder børnene

I nogle situationer har man været nødt til at holde et barn for at tage prøven, og det er sådanne situationer med tvang, man gerne vil undgå.
- Dét at blive holdt fast mod sin vilje har vist sig at være mere traumatiserende end selve blodprøvestikket, forklarer Bente Lindberg Callesen.

App’en bærer navnet 'Rumles blodprøve på sygehuset'. Og den forbereder børnene på, hvad der skal ske, hvilket foregår gennem trolden Rumles animerede univers. Børnene kan på egen hånd eller sammen med deres forældre hjælpe Rumle, der er maskot for børnene på sygehuset, gennem en blodprøve. Og børnene kan downloade og printe diplomer med deres egne navne og billeder, når de selv har fået lavet en blodprøve.

Én animation forklarer hvorfor, barnet skal have lavet en blodprøve, og en anden viser, hvordan blodprøven via rørpost kommer til sygehusets laboratorium for at blive analyseret. Der er også øvelser, der for eksempel kan hjælpe børnene til at slappe af og blive afledt, mens blodprøven bliver taget.
- Med en app får børnene en legende tilgang til situationen. De er samtidig fra de er helt små vant til at bruge elektronik som for eksempel iPads. Og så vil vi gerne give dem et forhåndsindblik i, hvad der sker - og ikke mindst, hvad der ikke sker - når prøven bliver taget. Vi oplever for eksempel børn, der tror, at de punkterer som en ballon, hvis de bliver stukket med en nål eller børn, som tror, at de vil mangle blod, hvis de får taget en prøve, siger ledende overlæge på Biokemi og Immunologi på Kolding Sygehus, Jonna Skov Madsen.

Det er håbet, at forældre vil downloade app’en i god tid forinden, at blodprøven skal tages - så børnene har tid til at forberede sig. Når covid-19-situationen tillader det, vil der i venteværelset ved lokalet, hvor blodprøven bliver taget, samtidig være adgang til iPads, hvor app’en er tilgængelig.

Fakta – 'Rumles blodprøve på sygehuset'

  • App’en har tekst og tale på dansk og arabisk
  • Kan downloades gratis via Google Play og Apple Store
  • App’en er skabt i et samarbejde mellem Biokemi og Immunologi og Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus samt Syddansk Sundhedsinnovation.
  • Projektet finansieres af midler fra Sygehus Lillebælt og Region Syddanmark samt med støtte fra Ole Kirk’s Fond, TrygFonden, Helsefonden og Danske Bioanalytikeres Uddannelses- og Forskningsfond.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V