Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
Header
Sygehus LillebæltpilPresserumpilNyhedsarkivpilNyheder 2020pilNyheder 2. kvartal 2020pilSkarpere scanningsbilleder giver bedre diagnoser

Skarpere scanningsbilleder giver bedre diagnoser

Fire nye scannere på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus gavner patienterne på to måder.

Tekst: Anne-Mette Vargas Johnsen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


- Her på knysten kan man se en irritation, og for at det ikke bliver værre, kan man gå ind i leddet og rette det op.

Det er tirsdag formiddag på Vejle Sygehus, og ortopædkirurg og overlæge Jesper Høeg Vinther fører proben, scannerhovedet, hen over foden på 18-årige Ida Engstad. Hun er kommet ind med smerter i svang og forfod, fordi leddet ved begge storetæer er skævt. De kigger sammen på skærmen, og Jesper Høeg Vinther forklarer de lyse og mørke felter, som træder tydeligt frem. Den spritnye ultralydsscanner, han bruger, er lige kommet ud af plasticen i sidste uge, og kirurgen er begejstret.
- De nye scannere er helt sikkert med til, at vi kan gøre vores arbejde bedre. De giver fantastiske billeder, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kan nå frem til endnu mere præcise diagnoser, fordi opløsningen er så meget bedre, siger Jesper Høeg Vinther.

Patient Ida Engstad kigger med, mens ortopædkirurg  Jesper Høeg Vinther viser, hvad der er galt i hendes fod.

Patienten Ida Engstad kigger med, mens Jesper Høeg Vinther viser, hvad der er galt i hendes fod.
 

Pædagogisk værktøj

Udover skarpere diagnoser giver de nye scannere en anden fordel: Patient Ida Engstad kan selv se, hvor problemet med hendes fødder ligger, fordi scanningsbilleder i højere kvalitet bedre viser, hvad der er på færde. Både når det gælder diagnoser, der kan kræve operation, og når det handler om patienternes træning.
- Når vi kan vise patienterne en fortykket sene, som er kommet pga. overbelastning, så får de en bedre forståelse for, hvad det handler om, og hvordan de for eksempel skal træne på en anden måde. Og derfor er de nye scannere også et rigtig godt pædagogisk værktøj, siger Jesper Høeg Vinther.

 

Scanningshovedet bliver brugt til at scanne en fod.

Scannerhovedet bliver ført hen over foden - og sikrer knivskarpe billeder.

To af de fire nye scannere er gået til skulderspecialisterne og to til idrætssektoren, den del af Ortopædkirurgisk Afdeling, som Jesper Høeg Vinther tilhører. I det idrætsmedicinske ambulatorium undersøger og behandler han og kollegerne idræts-, arbejds- og fritidsbetingede skader, hos både unge, midaldrende og ældre patienter. Det kan være patienter, som enten er kommet til skade eller har trænet for meget eller forkert. 
- Vi har et rigtig godt tværfagligt samarbejde med alle vores kollegaer på Sygehus Lillebælt, og Ida Engstad henviser jeg til ankelspecialisterne på Kolding Sygehus, fortæller Jesper Høeg Vinther. Idrætssektoren, modtager årligt 1.500 patienter fra hele Region Syddanmark.

 

Artiklen er første gang udgivet 29/6 - 2020
 


Siden er sidst opdateret 12-10-2020.
Kontakt: admtdaSygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt | Tilgængelighedserklæring